Στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Άνδρου γιορτάστηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 ένας επιτυχημένος εικαστικός θεσμός και παράλληλα η μνήμη ενός κορυφαίου νεοέλληνα ζωγράφου.

Πρόκειται για το θεσμό ΠΛΟΕΣ που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, μετά από την 25ετή συνεχή λειτουργία του. Ο επετειακός του εορτασμός συνδυάστηκε εφέτος με τα 30 χρόνια από την εκδημία του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) τονίζοντας τη μνήμη της σημαντικής συμβολής του στη νεότερή μας τέχνη.

Οι 25οι ΠΛΟΕΣ πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη και της Συλλογής των «Πολλαπλών» που έχει συγκεντρώσει ο συλλέκτης κ. Δημήτρης Τσίτουρας, ο οποίος δάνεισε μάλιστα και ορισμένα έπιπλα εποχής, προκειμένου αυτά να πλαισιώσουν και με «θεατρικότητα» να αναδείξουν τα θέματα και τους εκφραστικούς τρόπους αυτού του μεγάλου, από κάθε άποψη, καλλιτέχνη.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έκανε η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστη εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Το κτήριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως υπήρξε από νωρίς κατάμεστο στην κυριολεξία από ένα ενθουσιώδες κοινό, προς το οποίο απευθύνθηκαν οι ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Νίκου Σιγάλα και της Επιμελήτριας, Ιστορικού Τέχνης κυρίας Αθηνάς Σχινά (ΕΚΠΑ) που έχει διαμορφώσει και υλοποιήσει με τις επιλογές της τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ.

Στα εγκαίνια μίλησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων εφέτος φορέων, κυρία Νίκη Γρυπάρη και κύριος Δημήτρης Τσίτουρας.
β_χψψχ
βφχψχψ
δγβδφφδ
Δημήτρης Τσίτουρας-Δημήτρης Σιγάλας-Έρη Μανούσου-Προκόπης Παυλόπουλος-Νίκος Σιγάλας-Νίκη Γρυπάρη-Λίνα Μενδώνη
φβδβχψ
φβδφφδ
Σούλα Παπουτσίδη-Μαίρη Δουρίδα-Μηνάς Γκούμας
φβφ
Πάτερ Ευδόκιμος-Πάτερ Αέτιος-Δεσπότης Δωρόθεος-Έρη Μανούσου
φβφφδ
Νίκος Σιγάλας-Προκόπης Παυλόπουλος
φδβδφδφ
Δημήτρης Τσίτουρας-Έρη Μανούσου
φσωβδσδσω
Νίκος Σιγάλας-Έρη Μανούσου-Κατερίνα Μονογυιού-Γιάννης Παλαιοκρασσάς-Δημήτρης Σιγάλας
φωβσδδχω
Δημήτρης Τσίτουρας-Σούλα Παπουτσίδη-Νίκη Γρυπάρη
ψχ_χψψχ_ψχ
Λίνα Μενδώνη-Προκόποης Παυλόπουλος-Νίκος Σιγάλας-Βλασία Παυλοπούλου
ω_χψψχ
ωσδσδσ
χψφ_χψβψχ
Βάσια Λακιώτη-Ειρήνη Βασιλοπούλου-Κατερίνα Μονογυιού-Αθηνά Σχοινά
ψ_χ_χψψχ
Φούλη Γκρινιάτσου-Μιλένα Τσαβλίρη-Ανδρέας Τσαβλίρης-Φλωρίτα Σιγάλα-Θεολόγος Σιγάλας