Στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τοποθετήθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις κινήσεις του ΥΠΠΟΑ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία από την Ελληνική κυβέρνηση στην Βρετανική, διότι, τα Γλυπτά εκλάπησαν!», δήλωσε κάθετη.

Σχετικά με το αν αποτελεί μία αντίφαση το να ζητά η Ελλάδα να δανειστεί τα κλεμμένα της Γλυπτά, η υπουργός απάντησε: «Οφείλεις να εξαντλήσεις όλες τις παραμέτρους αλλιώς είσαι αφελής. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, από όσο νομίζουμε. Οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι. Μπορεί ένα θέμα να είναι εθνικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από το 1982 μέχρι τον 21ο αιώνα το 2020, στέκεσαι στα χαρτιά και τα όπλα που είχες σαράντα χρόνια πριν. Μαζεύεις τα πάντα!».

Για το αν θα συνεχίσει να ακολουθεί τη διπλωματική οδό και όχι τη νομική απάντησε ότι παραμένει στην ίδια τακτική, δηλαδή στη διπλωματική οδό.

4888280__2_


Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και το θέμα του Brexit είπε: «Να μην παραγκωνίζουμε ότι στην Αγγλία υπάρχει πλέον ένα άλλο τοπίο. Εμεις σαν Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα καταθέσουμε την πρόταση και ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη αρμοδιότητα».

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε ακόμη και στην τελευταία ουσιαστική – όπως την χαρακτήρισε- ενέργεια που είχε γίνει για το ζήτημα το 2014, με την ανάθεση στους νομικούς Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρι Ρόμπερτσον με τη συνεργασία της Αμάλ Αλαμουντίν.
2168744

«Η μελέτη εκείνη παρελήφθη από το υπουργείο πολιτισμού.  Πρόσωπικά όταν την αναζήτησα στις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού μου απάντησαν 'δεν την έχουμε'. Με παρέπεμψαν στη νομική υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών από  την οποία και την παρέλαβα.
Η μελέτη λοιπόν αυτή, που αποτελείται από 260 σελίδες, κατατέθηκε στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου. Εκτοτε δεν είχε γίνει τίποτα σημαντικό εκτός από κάποιες δηλώσεις ότι δεν διεκδικούμε δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα», είπε ανασύροντας και ένα σχετικό δημοσίευμα της Daily Telegraph που ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει την Ελλάδα ως νόμιμο ιδιοκτήτη των Γλυπτών.

Επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά του το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει το αίτημα για τη Βρετανική πλευρά, στάθηκε στο εξής: «Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών (Γκοντάρ, Κάρτλετζ, Σούζμαν, κ.α.) θεωρούν ότι το σημαντικό είναι ότι το θέμα αυτό ξαναβγαίνει στο προσκήνιο». Μάλιστα με φανερή ενόχληση πρόσθεσε ότι πρόκειται για άτομα που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για το ζήτημα και όχι σαν εκείνους που είπαν ότι θα κάνουν πράγματα και δεν έκαναν τίποτα. «Τουλάχιστον να τους σεβαστούμε. Διότι αυτό που ουσιαστικά επισημαίνουν και που οφείλουμε να κάνουμε είναι να υπάρξει μία διαρκής πίεση στο Βρετανικό Μουσείο», κατέληξε, κλείνοντας το ζήτημα.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com