Σε τόπο συνάντησης εξελίσσεται ο Κουλές, το οθωμανικό φρούριο που δεσπόζει στον λόφο της Απτέρας του νομού Χανίων, μετά την πρωτοβουλία του δήμου να ανοίξει τις πύλες του.

Ο Κουλές τόπος συνάντησης

Αυτή την Κυριακή, επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να γίνει εκ νέου ο Κουλές τόπος συνάντησης εκατοντάδων δημοτών και επισκεπτών, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, που ο καραγκιοζοπαίχτης, Νίκος Μπλαζάκη, συνοδευόμενος από τους μουσικούς Ελευθερία και Μανώλη Μπλαζάκη, ξετύλιξε το κουβάρι των μύθων.

Αυτή την Κυριακή, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, θα διαβάσει αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη στις 12:00 και 12:45. Σ’ αυτά κυριαρχούν η αγάπη του σπουδαίου λογοτέχνη για το ελληνικό τοπίο, εικόνες και αισθήσεις από τα νησιά του Αιγαίου, στοχασμοί για την ελληνικότητα. Στο πολίτικο λαούτο την ηθοποιό θα συνοδεύσει ο Γιώργος Καμηλάκης.

Το φρούριο ζωντανεύει

Το φρούριο θα είναι ανοικτό την Κυριακή από τις 11:00 έως τις 14:00 σε συνέχεια των ενεργειών του δήμου Χανίων και σε συνεργασία με την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο ζωντάνεμα του φρούριου, προσφέρουν την παρουσία τους και την τέχνη τους αφιλοκερδώς.

Η ιστορία του Κουλέ

Το φρούριο Κουλές της Απτέρας ή Σούμπαση, γνωστό και ως φρούριο Παλαιοκάστρου επειδή βρίσκεται στη θέση Παλαιόκαστρο, όμορα του χωριού Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, χτίστηκε από τους Οθωμανούς μετά την Κρητική Επανάσταση του 1866, ώστε να έχουν τον έλεγχο της περιοχής του Αποκόρωνα, του περάσματος προς τα Κεραμειά, του λιμανιού της Σούδας, αλλά και για να συντρέχει στο φρούριο Ιντζεδίν που βρίσκεται δυτικότερά του.

Ο Κουλές, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς, χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο του χωριού Μεγάλα Χωράφια.