Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει δριμύτερο, για τρίτη χρονιά, με ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην καρδιά του ρεπερτορίου του οργάνου: τον ρομαντισμό.

Οι μελωδικοί ήχοι του πιάνου θα πλημμυρίσουν τις δύο σκηνές της ΕΛΣ (αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή) σε έναν πραγματικό πιανιστικό μαραθώνιο. To Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Στα πέντε ρεσιτάλ αναγνωρισμένων πιανιστών με διεθνή σταδιοδρομία (Δημήτρης Τουφεξής, Τίτος Γουβέλης, Λίλια Μπογιατζίεβα, Νεφέλη Μούσουρα, Θοδωρής Τζοβανάκης) που θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (5, 6, 26, 27 Νοεμβρίου & 4 Δεκεμβρίου) θα ακουστούν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου του ρομαντισμού, ενώ στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (14 Νοεμβρίου), θα παρουσιαστούν τρία από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του ρομαντισμού (1ο Τσαϊκόφσκι, 2ο Ραχμάνινοφ, 1ο Μπραμς). Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ.

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, βραβευθέντων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και νέων καλλιτεχνών, καθώς και ένα τριήμερο masterclass με τη Δόμνα Ευνουχίδου (2, 3 & 4 Νοεμβρίου).

H μετάκληση του Ντάνιελ Σμιθ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.