Άρωµα Χόλιγουντ έρχεται στην Ελλάδα µε τη διέλευση της Ολυµπιακής Φλόγας και τις εορταστικές εκδηλώσεις στην ιστορική πόλη της Σπάρτης. Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στον «Λεωνίδα» των «300», Τζέραρντ Μπάτλερ, ο οποίος θα επισκεφτεί τη χώρα µας έπειτα από πρωτοβουλία του ∆ήµου Σπάρτης ως λαµπαδηδρόµος των Ολυµπιακών Αγώνων του «Τόκιο 2020».

Ο διάσηµος ηθοποιός, που ενσάρκωσε στην ταινία «300» τον µυθικό Λεωνίδα, θα τρέξει στις 13 Μαρτίου από τον Μυστρά µέχρι τη Σπάρτη µε την Ολυµπιακή Φλόγα. «Πρόκειται για µια ιστορική στιγµή», είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο δήµαρχος Σπάρτης, Πέτρος ∆ούκας, για την επίσκεψη των τεσσάρων θρύλων του Χόλιγουντ στη Σπάρτη για να τιµήσουν τον Λεωνίδα, τους 300 και τις Θερµοπύλες. «Εµείς ως δήµος θα τους ευχαριστήσουµε και θα τους τιµήσουµε µε µια τελετή όπου θα ανακηρυχθούν επίτιµοι δηµότες της Σπάρτης. Η τελετή θα διεξαχθεί το απόγευµα της 12ης Μαρτίου, µία ηµέρα πριν από τη λαµπαδηδροµία», αποκάλυψε.

Την ιδέα για την πρόσκληση των ηθοποιών, καθώς και για τη διαφήµιση της χώρας στο εξωτερικό, είχε η Ρόη ∆ανάλη-Αποστολοπούλου, επίτιµη πρέσβειρα της Σπάρτης. «Εγώ έχω καταγωγή από τη Σπάρτη, µένει εκεί η γιαγιά µου και, όταν ο δήµαρχος µου ζήτησε να οργανώσω κάτι για την πόλη µας, σκέφτηκα αµέσως τον Τζέραρντ Μπάτλερ, επικοινώνησα και τελικά κατάφερα να τον εντοπίσω», είπε στην εφηµερίδα. «Ο ηθοποιός δέχτηκε µε µεγάλη χαρά να τιµήσει τη Σπάρτη και µαζί του θα έρθουν και µεγάλοι παραγωγοί του Χόλιγουντ. Είναι η πρώτη φορά που η Φλόγα θα περάσει από τη Σπάρτη. Νιώθουµε πολύ περήφανοι για τον τόπο µας. Η έλευση των τεσσάρων αυτών ανθρώπων θα δώσει µια δηµοσιότητα στη χώρα µας και ευελπιστούµε και σε µελλοντικές συνεργασίες ».

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ έχει εδώ και αρκετά χρόνια µια σχέση αγάπης µε τη χώρα, καθώς ο ρόλος του στην ταινία «300» τον έκανε σταρ. Ο «Λεωνίδας» είχε εντυπωσιάσει, ενώ η ταινία, που είχε ως θέµα τη Μάχη των Θερµοπυλών, είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές. Μαζί µε τον Μπάτλερ θα έρθουν κινηµατογραφικοί παραγωγοί, όπως οι Τζιάνι Νουνάρι, παραγωγός της ταινίας «300», ο Αλαν Σίγκελ καθώς και ο σπαρτιατικής καταγωγής ηθοποιός του Χόλιγουντ Μπίλι Ζέιν. Τους ηθοποιούς θα υποδεχτεί η κ. ∆ανάλη-Αποστολοπούλου για να τους καλωσορίσει αλλά και για να τους ξεναγήσει στην περιοχή.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Στις 12 Μαρτίου θα πραγµατοποιηθεί η Τελετή Αφής της Ολυµπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυµπία, την πατρίδα των Ολυµπιακών Αγώνων. Το ελληνικό σκέλος της λαµπαδηδροµίας θα διαρκέσει οκτώ ηµέρες, µέχρι τις 19 Μαρτίου 2020. Στις 13 Μαρτίου η Φλόγα θα περάσει από τη Σπάρτη, ενώ στις 14 του µηνός θα βρεθεί στην Κνωσό της Κρήτης. Εκεί θα κρατήσουν τη Φλόγα, µεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισµού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Παραολυµπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης.

Περίπου µία εβδοµάδα αργότερα, στις 19 Μαρτίου, θα πραγµατοποιηθεί η τελετή παράδοσης της Ολυµπιακής Φλόγας στους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020», στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Φλόγα θα ταξιδέψει στη συνέχεια για την Ιαπωνία, όπου θα φτάσει στις 20 Μαρτίου και θα εκτεθεί για έξι ηµέρες στην περιοχή Τοχόκου και στις περιφέρειες Μιγιάκι, Ιουάτε και Φουκουσίµα, εις ανάµνηση του σεισµού και του τσουνάµι που έπληξαν την περιοχή τον Μάρτιο του 2011. Η Ολυµπιακή Λαµπαδηδροµία επί ιαπωνικού εδάφους θα ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου υπό τον ήχο του µουσικού θέµατος.

Στη συνέχεια θα διασχίσει τους 47 νοµούς της Ιαπωνίας, περνώντας από 857 δήµους και από τα πιο σηµαντικά αξιοθέατα και τα Μνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της χώρας. Θα περάσει, επίσης, από το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίµα, εκεί όπου βρίσκεται η Καµπάνα της Ειρήνης, η οποία εγκαινιάστηκε την ηµέρα που η Φλόγα για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964 περνούσε από τη Χιροσίµα. «Η Ελπίδα φωτίζει τον δρόµο µας, περιλαµβάνοντας και τις 37 περιφέρειες της Ιαπωνίας, µε στόχο να εµπνεύσει το ιαπωνικό έθνος να ενωθεί γύρω από τα µηνύµατα της υποστήριξης, της αποδοχής και της αµοιβαίας ενθάρρυνσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.