Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας με την μητέρα της. Ως μοναχοπαίδι περνούσε αρκετές ώρες μοναξιάς και κάπως έτσι ήρθε κοντά στη μουσική η οποία αποτέλεσε και αποτελεί έως και σήμερα αδιέξοδο.

Άρχισε να τραγουδάει από παιδί ακούγοντας δίσκους και κασέτες που έβρισκε στο σπίτι. Αγάπησε πολλά είδη μουσικής. Κατά την εφηβεία της άκουσε ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια και μαγεύτηκε. Άρχισε λοιπόν να ασχολείται πιο σοβαρά μαθαίνοντας τραγούδια αλλά και κάνοντας μαθήματα φωνητικής. Κάπου εκεί αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι.

Έτσι λοιπόν μπήκε δειλά - δειλά στον χώρο της μουσικής και δούλεψε σε λαϊκά και παραδοσιακά σχήματα. Ύστερα άρχισαν οι συνεργασίες με καταξιωμένους τραγουδιστές. Την ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησε και η συνεργασία της με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, μιας σπουδαίας ορχήστρας με την οποία συνεργάζεται μέχρι και σήμερα και η οποία αποτέλεσε κομβικό σημείο στην μέχρι τώρα πορεία της.



Μέσω της Εστουδιαντίνας και με αφορμή μια συναυλία στο Ηρώδειο γνώρισε τον Γίώργο Νταλάρα και από το 2007 συνεργάζεται μαζί του. Το 2017 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο ενώ παράλληλα μετράει αρκετές συμμετοχές στη δισκογραφία.

Το 2017 κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος με τίτλο «Ροδόσταμο» και το 2019 ο δεύτερος, με τίτλο «Φυλαχτό».

Είναι μια καλή αρχή για έναν ερμηνευτή να κάνει ξεκίνημα από την παραδοσιακή μουσική, για να μπορέσει μετά να ερμηνεύσει το λαϊκό τραγούδι;

- Το λαϊκό τραγούδι στηρίζεται κατά κάποιο τρόπο στην παράδοση τόσο στη μουσική όσο και στον στίχο. Προσωπικά το παραδοσιακό τραγούδι με γέμισε με πολύτιμα εφόδια για να συνεχίσω στο λαϊκό ρεπερτόριο αλλά και σε άλλα είδη της ελληνικής μουσικής.



Η Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας του Βόλου σου έδωσε σημαντικά εφόδια στην πορεία σου;

- Η Εστουδιαντίνα είναι μια σπουδαία ορχήστρα. Το να συνυπάρχεις σε μια τόσο μεγάλη ορχήστρα , να μπορείς να συγχρονίζεσαι , να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους και παράλληλα να καταφέρνεις να επικοινωνείς κι εσύ μαζί τους είναι κάτι που χρειάζεται να έχεις τα αυτιά σου και μάτια σου τεντωμένα διαρκώς. Ήταν μεγάλο σχολείο για μένα και ταυτόχρονα μια σημαντική συνεργασία.

Έχεις συνεργαστεί τραγουδώντας δίπλα σε καταξιωμένους τραγουδιστές όπως Νταλάρας, Γλυκερία, Μητσιάς, Μπάσης, Τσέρτος, Θαλασσινός , Νέγκα κ.ά. Τι ξεχωρίζεις από αυτές τις συνεργασίες;

- Μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω από πολύ κοντά το ταλέντο και τη γνώση αυτών των καλλιτεχνών. Επίσης είχα την ευκαιρία στο πλευρό τους να κάνω τις πρώτες μου εμφανίσεις στο κοινό. Αυτό που θα ξεχώριζα από αυτές τις συνεργασίες είναι ότι αρκετοί από αυτούς αποτέλεσαν το ζωντανό άξιο προς μίμηση παράδειγμα, πράγμα που έχει ανάγκη ένας νέος καλλιτέχνης.



Εμφανίσθηκες στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα και στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού; Περιέγραψε τα συναισθήματά σου από αυτή την εμπειρία; Είναι καταξίωση το Ηρώδειο;

- Το Ηρώδειο είναι πράγματι ένα εμβληματικό θέατρο. Από μόνο του ένα θέατρο δεν μπορεί να σε καταξιώσει όμως. Ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ καλή αρχή η οποία έφερε στη συνέχεια και άλλες συνεργασίες. Εστιάζω όμως σε πιο ουσιαστικά πράγματα , όπως το να αφοσιώνεται κανείς σε αυτό που διάλεξε να κάνει, να το υπηρετεί με ήθος και σοβαρότητα και φυσικά να μην παίρνουν τα μυαλά του αέρα και σταματάει να εξελίσσεται.

Πως είναι να είσαι συνεργάτιδα του Χρήστου Νικολόπουλου; Πες μας λίγα λόγια γι αυτή του την συνεργασία;

- Ο Χρήστος Νικολόπουλος κατ' αρχήν είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος εκτός από σπουδαίος συνθέτης. Θα ήθελα να τον είχα γνωρίσει νωρίτερα αλλά δεν έτυχε. Γνωριστήκαμε λοιπόν το 2017 και συνεργαστήκαμε τον ίδιο χειμώνα.

Είναι για μένα μοναδική εμπειρία να τραγουδάω δικά του τραγούδια που τόσο αγαπώ και να είναι μαζί μου επί σκηνής με το μπουζούκι του. Επιπλέον είναι και ένας καταπληκτικός συνομιλητής, ήρεμος , γλυκομίλητος και με πολύ χιούμορ. Νομίζω πως δίπλα του βγαίνει ο καλύτερος εαυτός μου.



Η δεύτερη δισκογραφική σου δουλειά με τίτλο «Φυλαχτό» ήταν συνθέσεις του Νίκου Σαμαρά, που νομίζω ότι ξεχώρισε το «Έρωτας μισός». Πες μας λίγα λόγια..

- Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά είναι μια σύμπραξη με έναν πολύ ταλαντούχο και αγαπημένο μου συνεργάτη. Τον Νίκο Σαμαρά. Γνωριζόμαστε λίγα χρόνια αλλά είναι σαν να τον ξέρω μια ζωή. Τον γνώρισα ουσιαστικά μέσα από το έργο του και εκτίμησα πολύ την συνθετική του δεινότητα.

Με διάλεξε να ερμηνεύσω τα τραγούδια που είχε γράψει Με εμπιστεύτηκε και τον ευχαριστώ γι' αυτό. Μέσα σ' αυτόν το δίσκο λοιπόν περιέχονται 10 λαϊκά τραγούδια, όλα δικές του συνθέσεις που θα έλεγα πως χαρακτηρίζονται από γλυκιές μελωδίες αλλά και από έναν στιχουργικό δυναμισμό. Όσο για το «Έρωτας μισός», ναι, είναι ένα τραγούδι που μάλλον δεν περνάει απαρατήρητο.

Σε ακούσαμε στο «Αγγέλων στρατιές» του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη, ένα τραγούδι αφιερωμένο στην Μαρίκα Νίνου, που κυκλοφόρησε το 2019. Σε ακούσαμε όμως και σε τραγούδια της ταινίας «Ευτυχία» όπως το «Είσαι η ζωή μου» μαζί με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, και το «Δύο πόρτες έχει η ζωή». Πες μας τις μικρές ιστορίες τους.

- Το «Αγγέλων στρατιές» αποτελεί τη συμμετοχή μου σε έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο του Σταύρου Αβράμογλου σε σύνθεση του Παντελή Θαλασσινού. Και φυσικά σε στίχους του αξέχαστου Ηλία Κατσούλη. Ήταν μια στιγμή που την περίμενα πολλά χρόνια διότι θρέφω μεγάλο θαυμασμό αφενός για το έργο του Ηλία Κατσούλη και αφετέρου για τις συνθέσεις του Παντελή. Το τραγούδι σκιαγραφεί στιγμιότυπα της νυχτερινής ζωής την εποχή που τραγουδούσε η Μαρίκα Νίνου στα λαϊκά κέντρα της Αθήνας.

Όσο για τα τραγούδια της ταινίας «Ευτυχία», πρόκειται για τρία πολύ σπουδαία τραγούδια που επανεκτέλεσα σε διασκευή του Μίνου Μάτσα και νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και τιμή. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι της λαϊκής ποίησης και το έργο της στόλισε τις σπουδαίες μελωδίες των δημιουργών της εποχής εκείνης.



Καλά τα καλλιτεχνικά, αλλά αυτές τις ημέρες προέχουν τα ανθρώπινα. Πόσο σ΄ έχει επηρεάσει η πανδημία του κοροναϊού;


- Με έχει επηρεάσει αρκετά αυτή η κατάσταση και εκτός από το επαγγελματικό κομμάτι το οποίο βάλλεται, ανησυχώ για την διάρκεια και τις απώλειες που θα προκαλέσει. Ζούμε μάλλον ιστορικές στιγμές. Ώρες ώρες έχω την αίσθηση πως όλο αυτό μοιάζει με πόλεμο.

Δεν είναι εύκολο να κλειστώ στο σπίτι κυρίως επειδή υπάρχουν παιδιά. Το κάνουμε όμως προκειμένου να συμβάλουμε στη σωστή πρόληψη. Θέλω να είμαι αισιόδοξη πως η επιστήμη θα δώσει γρήγορα τη λύση, και ελπίζω αυτή η μεταξύ άλλων ανθρωπιστική κρίση να μην μας αλλοιώσει ως ανθρώπους.

Αυτές τις μέρες έχω διαβάσει κάποια βιβλία που ποτέ δεν προλάβαινα να διαβάσω , έχω γνωρίσει τα παιδιά μου καλύτερα και έχω οργανώσει τη σκέψη μου για τα μελλοντικά μου βήματα.

Κλείσε με μια ευχή, και πως πιστεύεις ότι θα σε βρούμε στα επόμενα 10 χρόνια; Ποιους στόχους θέλεις να κατακτήσεις;

- Η ευχή μου είναι να αποκτήσω την απαιτούμενη ωριμότητα έτσι ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι καλύτερα τα όσα συμβαίνουν. Να έχω υγεία και συναισθηματική πληρότητα και να μην σταματήσω να ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο.

Δείτε τη στο Facebook: Aspasia Stratigou