Με αφορμή τις καταγγελίες για παρενοχλήσεις ή για βίαιες συμπεριφορές ηθοποιών η πρωταγωνίστρια - συγγραφέας και θεατρική παραγωγός μίλησε στα ΠΑΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ και στον Γιάννη Ξυνόπουλο, και σχολίασε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την τρέχουσα κατάσταση.

Στην ερώτηση για το πως βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση στο θεατρικό χώρο μετά απ΄ όλες αυτές τις καταγγελίες που είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πέρα από κουτσομπολιά, απάντησε ότι δεν είναι αυτός ο κίνδυνος για το θέατρο.

«Ο κίνδυνος για το θέατρο είναι ο κοροναϊός κυρίως και τα οικονομικά. Όλα τα άλλα συμβαίνουν σε κάθε κοινωνία και στην ελληνική φυσικά, όπως συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, και συν έβαιναν πάντα.

Απλώς τώρα βγαίνουνε στο φως.

Δεν είναι όμως αυτά ο κίνδυνος για το θέατρο. Αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Τι θα γίνει με τον κοροναϊό, και πότε θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα θέατρα πάλι που έχουμε να παίξουμε από τις 8 Μαρτίου, και πόσο θα αντέξουν οικονομικά οι επιχειρήσεις, και πόσο θα αντέξουν και οι ηθοποιοί που αυτή την στιγμή φυτοζωούν. Αυτό είναι για μένα η μεγάλη έννοια.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, και μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης έχει επικεντρωθεί στην ταινία της για την Σμύρνη.

«Μέσα σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον, σε μια ατμόσφαιρα σαν και αυτή που ζούμε, αν πάψουμε να κάνουμε σχέδια και να δημιουργούμε πράγματα, νομίζω ότι θα καταρρεύσουμε όλοι.

Η Σμύρνη είναι ένα σχέδιο που έχω πολλά χρόνια, την ταινία εννοώ, γιατί η παράσταση δεν σταμάτησε να παίζεται, όπως και η συνέχειά της, "από Σμύρνη Σαλονίνη" με τεράστια επιτυχία όπως γνωρίζεται.

Η ταινία όμως χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μαζευτούν τα χρήματα καθώς ίσως είναι η πιο μεγάλη παραγωγή που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, κι η πιο φιλόδοξη και δύσκολη.

Οπότε, είμαστε σχεδόν έτοιμοι και οικονομικά και από πλευράς ετοιμασίας για να ξεκινήσουμε τον Ιούνιο, αν μας επιτρέψει ο κοροναϊός.

Μάλιστα μας αποκάλυψε και ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου που θα παίξουν κοντά της.

«Πολύ μεγάλα και από πολλές χώρες. Για μένα αυτό είναι το ενδιαφέρον και το ουσιαστικό της ταινίας. Σε μια εποχή που είναι καρμική, που έρχεται το 2022 και ταυτίζεται η ταινία με το '22, γιατί φαίνεται ότι τότε έπρεπε να γίνει.

Όταν ξέρουμε ότι ο Ερντογάν έχει δώσει περίπου 20 εκατομμύρια για ταινίες και για σειρές που σίγουρα θα είναι πολύ εθνικιστικές και θα παρουσιάζουν μια Ελλάδα που δεν υπήρξε, με γεγονότα που και αυτά δεν υπήρξαν από την πλευρά της Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει και μια ας πούμε απάντηση.

Η Σμύρνη που έχω γράψει εγώ μαζί με ένα παγκόσμιο συγγραφέα τον Μάρτιν Σέρμαν είναι μια πολύ αντικειμενική παρουσίαση της ιστορίας μας.

Με τα λάθη της Ελλάδας, με τις προδοσίες της Ευρώπης, και φυσικά με τον εθνικισμό των Τούρκων. Όμως κρατάει ίσες αποστάσεις στα πράγματα, όπου πρέπει και όπου μπορεί. Όχι στο κάψιμο της Σμύρνη ασφαλώς που δεν έγινε από εμάς, αλλά έγινε από Τούρκους.

Έτσι, και Τούρκοι ηθοποιοί συμμετέχουν όπως ο Μπουράκ Χακί που είναι μεγάλο όνομα στην Τουρκία, γιατί δεν βρίσκω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσαν να πάρουν μέρος, και Άγγλοι ηθοποιοί σαν την Βανέσα Ρεντ Γκρέιντ και τον Ρούμπερ Γκρέιτσ για τους ρόλους των Άγγλων, και Αμερικανοί, δεν ξέρω αν θα καταφέρει να είναι η Ολυμπία Δουκάκη που είναι ελληνοαμερικανίδα.

Η ταινία έχει πολύ μεγάλα ονόματα και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η Μιμή Ντενίση κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι όλα αυτά που έχουν ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις παρενοχλήσεις ήταν γνωστά στον θεατρικό χώρο. Μετά τις καταγγελίες δεν περίμενε να υπάρξει αυτή η ανθρωποφαγία.

«Όχι, δεν περίμενα και δεν ήξερα ότι συν έβαιναν τόσα. Ήξερα για κάποιες συμπεριφορές που ήτανε κακές, ήταν πιο βίαιες απ΄ ότι επιτρέπεται. Εγώ, ευτυχώς έχω τον δικό μου θίασο από τον δεύτερο χρόνο που είμαι στο θέατρο. Μόνο με την Α. Βουγιουκλάκη έχω δουλέψει σε θίασο άλλου.

Έτσι, ζούσα πολύ σ΄ ένα κόσμο δικό μου, με αυτά που συμβαίνουν στον δικό μου θίασο, που δεν συμβαίνει τίποτα δηλαδή. Είναι πολύ αγαπημένοι όλοι και πολύ πολιτισμένοι.

Άκουγα για συμπεριφορές, για δύσκολες συνεργασίες που δεν μπορούσαν οι ηθοποιοί να τα βγάλουν πέρα, δεν ήξερα ότι συμβαίνει όλο αυτό το πράγμα.

Όπως και δεν ξέραμε και για τον αθλητισμό τι συνέβαινε.

Νομίζω ότι άλλαξε η εποχή και οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν πιο ελεύθερα. Δέχεται η κοινωνία ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, τέτοια φαινόμενα στα οποία θέλει να σταθεί πλάι και να βοηθήσει, και γι αυτό και βγήκαν τώρα.

Τελειώνοντας η Μιμή Ντενίση ευχήθηκε να ξανά βρούμε τις ζωές μας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Να ευχηθούμε να περάσει γρήγορα ο ιός και να ξανά βρούμε τις ζωές μας που είναι σα να έχουν κάνει παύση, και να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και σεβασμός του ενός προς τον άλλον, σε όλους τους χώρους.