Μόλις δύο ώρες πριν ξεκινήσει η πρεμιέρα της παράστασης «Μάκμπεθ» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη ναυαρχίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον πειραιώτικο δήμο, ανακοινώνονται τα πρώτα μέτρα.

«Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τους παραγωγούς των παραστάσεων αποφασίσαμε ότι όποιος έχει προμηθευτεί εισιτήριο μπορεί απλά να το κρατήσει με ανοιχτή ημερομηνία ή ακόμα και να πάρει τα χρήματα του πίσω», ανέφερε στη στήλη του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της εφ/δας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (Ένθετο Secret) ο Ιωσήφ Βουράκης-Πρόεδρος Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Πειραιά (Ο.Π.Α.Ν.)

«Το εντυπωσιακό είναι ότι μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ζήτησαν να αποζημιωθούν. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την ελπίδα του κόσμου ότι αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση θα τελειώσει αλλά και στο πολύ καλό πρόγραμμα και τις παραγωγές που έχει το Δημοτικό θέατρο Πειραιά!», εξηγεί αφήνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Μάλιστα, παρά την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και κατ επέκταση ο κλάδος του πολιτισμού, ο κ. Βουράκης καθησυχάζει λέγοντας πως υπάρχει plan-b! «Έχουμε στην διάθεσή μας το διαδίκτυο και τα social media και σκοπεύουμε να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο! Θα κρατήσουμε το Δημοτικό θέατρο ζωντανό μέσα από το διαδίκτυο και τις επίσημες σελίδες μας στο Facebook (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά / Municipal Theatre of Piraeus), το Instagram (#dimotiko_theatro_peiraia) και σύντομα μέσα και από το κανάλι του YouTube.

Έχουμε ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία και στήνουμε μια ομάδα από ειδικούς στο διαδίκτυο και την επικοινωνία και προσπαθούμε μαζί τους να βρούμε τρόπο να πραγματοποιήσουμε ακόμη και live μεταδόσεις (μέσω Social Media) αρχειακού υλικού από παραγωγές του Δ.Θ.Π. », αποκαλύπτει τονίζοντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή ιδέα που απαιτεί αρκετή εξειδίκευση.



ΨΗΛΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ
«Είμαστε κοντά στο να την υλοποιήσουμε. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές των παραστάσεων μας (νέες αλλά και προηγούμενες) θα ανεβάζουν μικρά βίντεο πάντα από το σπίτι τους! Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ μας αλλά και να ξέρει το κοινό του ΔΘΠ ότι έχει να περιμένει κάτι από εμάς!», προσθέτει και κρατά το ηθικό ψηλά.

Ενα ερώτημα ωστόσο που γεννάται είναι τι θα γίνει με το προσωπικό του ΔΘΠ. «Οι εργαζόμενοί μας δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι, θα πληρώνονται κανονικά! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το προσωπικό ότι θα έχει τη σιγουριά και την ασφάλεια του μισθού του. Άλλωστε η πολιτεία ανακοινώνει καθημερινά μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από αυτή την πανδημία, δηλαδή για όλους εμάς».
Πόσους όμως μήνες αντέχει το Δημοτικό Θέατρο με αυτά τα μέτρα;

«Σίγουρα δεν είναι και η ιδανική κατάσταση αυτή που βιώνουμε όμως το ΔΘΠ έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του από τον Δήμο Πειραιά, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό θα μας επιτρέψει να αντέξουμε και να είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή όταν τα προληπτικά μέτρα λήξουν».