Πιο επίκαιρο από ποτέ φαίνεται πως είναι το μυθιστόρημα με τίτλο «Πανδημία» που εξέδωσε το 2005 ο Καναδόςς γιατρός Δρ. Ντάνιελ Κάλα ύστερα από την παρακολούθηση και αντιμετώπιση περιστατικών του ιού SARS το 2003.

Ο Δρ. Ντάνιελ Κάλα γεννήθηκε και διαμένει στο Βανκούβερ του Καναδά. Σπούδασε μαθηματικά και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Εργάζεται ως γιατρός στα Επείγοντα Περιστατικά. Το 2003 ο Κάλα ηγήθηκε μιας επιστημονικής ομάδας για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των περιστατικών SARS αποτέλεσμα αυτών των εμπειριών ήταν η συγγραφή του βιβλίου Πανδημία.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Κίνας, ένας αγρότης και η οικογένειά του μοιράζονται το πόσιμο νερό,αλλά και το υποτυπώδες αποχετευτικό σύστημα, με τα ζώα τους, κοτόπουλα, πάπιες, χοίρους, πρόβατα. Οι ιοί των ζώων συναντούν αυτούς των ανθρώπωνκαι μεταλλάσσονται πριν εξαπλωθούν, προκαλώντας πανδημία... Ο Δρ. Nόα Xαλντέιν, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, γνωρίζει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα νέο δολοφόνο ανάλογο της μεγάλης πανδημίας γρίπης του 1919, που σκότωσε περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Έτσι, όταν ένα μυστηριώδες νέο στέλεχος ιού αναφέρεται στην Επαρχία Κανσού της Κίνας, η ΠΟΥ στέλνει αμέσως μια ομάδα επιστημόνων για να το ερευνήσει . Ο Xαλντέιν και οι συνάδελφοί του σύντομα ανακαλύπτουν ότι η νέα ασθένεια είναι πολύ πιο θανατηφόρα από το SARS, σκοτώνοντας ένα στα τέσσερα θύματα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης της υγείας τους. Αλλά ακόμα και όταν η ΠΟΥ προσπαθεί να συγκρατήσει το ξέσπασμα, η ασθένεια έχει ήδη εξαπλωθεί στο Χονγκ Κονγκ, στο Λονδίνο, σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, ακόμη και στην Αμερική. Σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος συνδέεται αεροπορικώς, ένας νέος φονικός ιός μπορεί να ταξιδέψει πολύ πιο γρήγορα από τη γρίπη του 1919.

Ειδικά όταν κάποιος τον διασπείρει εσκεμμένα...

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό, ιατρικό θρίλερ με την αγωνία διάχυτη σε όλες τις σελίδες του, που παρουσίασε χρόνια πριν τραγικές καταστάσεις, όμοιες με αυτές που ζει σήμερα όλη η υφήλιος.

Κυκλοφορεί ξανά από τις εκδόσεις Α.Λιβάνη.