Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου για 6η συνεχόμενη χρονιά τις «Ημέρες Θάλασσας 2020», ένα πανόραμα εκδηλώσεων με επίκεντρο τη θάλασσα, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πειραιά, με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης. 

Ο φετινός εορτασμός των Ημερών Θάλασσας προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αυστηρή  τήρηση των μέτρων προστασίας που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές προς αποφυγή της διασποράς του COVID-19 και με γνώμονα την ασφάλεια όλων.

Οι «Ημέρες Θάλασσας 2020» αποτελούν έναν από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς για τον Πειραιά και προσφέρουν ένα τετραήμερο δωρεάν εκδηλώσεων για όλους. Περιλαμβάνουν μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ξεναγήσεις, συνέδρια και άλλες εκπαιδευτικές και αθλητικές δράσεις.

Το πρόγραμμα των «Ημερών Θάλασσας 2020» παρουσιάστηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, της Αντιδημάρχου Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης, Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κυρίας Ανδριάνας Ζαρακέλη και του Προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Ιωσήφ Βουράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

5140490__1_


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του,
τόνισε μεταξύ άλλων πως οι  Ημέρες Θάλασσας είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς για την πόλη, σημειώνοντας: «Παρά το ότι προβληματιστήκαμε αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις λόγω του κορωνοϊού, καταλήξαμε ότι η διοργάνωση έπρεπε να γίνει, καθώς θεωρήσαμε ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από το να ακυρωθεί. Φυσικά θα τηρήσουμε όλα  τα μέτρα που προβλέπει η επιτροπή των επιστημόνων και η κυβέρνηση. Μεγάλες εκδηλώσεις ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν και είμαστε  οι πρώτοι που οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα, όταν καλούμε τους δημότες να επιδεικνύουν αυξημένη ατομική ευθύνη. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, τηρώντας τους κανονισμούς και προφυλάσσοντας τον κόσμο. Ειδικά αυτή την περίοδο, οι εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας μπορούν να αποτελέσουν για όλους μια ευχάριστη και δημιουργική πνοή στην καθημερινότητά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τους πολίτες που όλα αυτά τα χρόνια   ενδυνάμωσαν αυτόν  τον  θεσμό και καλώ τον κόσμο να συμμετάσχει, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Η Αντιδήμαρχος  Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης, Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα των «Ημερών Θάλασσας 2020», τόνισε μεταξύ άλλων: «Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη και διαφορετική, σε πολλούς τομείς, εξαιτίας των νέων συνθηκών που επέβαλε η υγειονομική κρίση στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοργάνωση – θεσμός για την πόλη μας, οι Ημέρες Θάλασσας του Πειραιά, εκτός απ την φθινοπωρινή τους μετακόμιση, δεν θα μπορούσαν παρά να εναρμονιστούν με τις νέες συνθήκες και ακολουθώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, με στόχο να προσφέρουν και φέτος ένα τετραήμερο πλούσιων και δωρεάν εκδηλώσεων, με επίκεντρο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στην ιδιάζουσα αυτή συγκυρία, καταφέραμε να καταρτίσουμε ένα ελκυστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας».

5140506

 
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά κ. Ιωσήφ Βουράκης, τόνισε στον χαιρετισμό του, αναφορικά με τις αθλητικές δράσεις της διοργάνωσης:
«Εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών για όλο τον πλανήτη και με τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας με σκοπό την τόνωση του αθλητικού πνεύματος, αλλά και την ανάδειξη της σημαντικότητάς του, ως προς την υγεία όλων μας. Όλες οι δράσεις που σας παρουσιάζουμε προέκυψαν μέσα από διαβουλεύσεις και γνωμοδοτήσεις ειδικών και επιστημόνων προκειμένου να διασφαλιστεί το σημαντικότερο που είναι η ασφάλεια των πολιτών μας. Η τήρηση των αποστάσεων, η πρόληψη και η επίβλεψη θα είναι τα “όπλα” μας, ώστε οι δράσεις μας να λειτουργήσουν μόνο θετικά, μέσα σε έναν θεσμό όπως είναι οι “Ημέρες Θάλασσας».

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ολυμπιονίκης Κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στις «Ημέρες Θάλασσας 2020», κολυμπώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση για τη στήριξη του Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ». Ο κ.  Γιαννιώτης ευχαρίστησε τον Δήμο Πειραιά για την τιμή που του έγινε να βοηθήσει με τη συμμετοχή του στη σκυταλοδρομία κολύμβησης σε έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Ανέφερε  επίσης, ότι  συμμετείχε στις Ημέρες Θάλασσας την πρώτη χρονιά έναρξής τους  το 2015, λέγοντας πως είναι  ιδιαίτερα χαρούμενος  που θα συμβάλει εμπράκτως σε μια πολύ  σημαντική πρωτοβουλία.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου και ο Ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης κ. Νίκος Γέμελος.

Το πρόγραμμα των Ημερών Θάλασσας 2020 στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης:

 https://www.imeresthalassas.gr/wp-content/uploads/2020/09/program-2020.pdf

Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και των μέτρων ασφαλείας, οι πολίτες που επιθυμούν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των «Ημερών Θάλασσας 2020», θα πρέπει να κάνουν κράτηση θέσης (δωρεάν όπως πάντα) όπου χρειάζεται, προς αποφυγή συγχρωτισμού. (Αναλυτικά οι πληροφορίες και οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της διοργάνωσης).

Ακολουθήστε τη διοργάνωση με το #ImeresThalassas και στα κοινωνικά δίκτυα, facebook.com/ImeresThalassas και Instagram.com/ImeresThalassas, για να είστε συνεχώς συντονισμένοι για κάθε νέο που αφορά στη διοργάνωση, με φωτογραφίες και live μεταδόσεις.

Video από την Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Ημερών Θάλασσας 2020: