Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έθεσε σαν μία από τις προτεραιότητές του την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κινηματογραφικά έργα κινουμένων σχεδίων (animation) του εν λόγω προγράμματος, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης της παραγωγής όσων έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και της υπογραφής των εναπομεινασών συμβάσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι όσον αφορά τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις έλαβε χώρα η απαραίτητη τροποποίηση του χρονικού πλαισίου τους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης του έργου σε διάστημα έξι μηνών.

Αντίστοιχη διαδικασία, έχει, πλέον, ξεκινήσει από το Ε.Κ.Κ. και για τους δικαιούχους χρηματοδότησης των σεναρίων των ταινιών ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, παράλληλα και ανεξάρτητα με τη β’ φάση του προγράμματος.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω και σε σχέση με τη δέσμευση για επιπλέον χρηματοδότηση εκατό σεναρίων ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες συμμετοχής στο συμπληρωματικό αυτό πρόγραμμα ενίσχυσης.

Επίσης, το Δ.Σ του Ε.Κ.Κ επεξεργάζεται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και το πρόγραμμα ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών που έχουν πληγεί από την πανδημία με γνώμονα την προβολή και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφίας. Το πρόγραμμα αυτό είναι συμπληρωματικό του προγράμματος επιδότησης θέσεων των κινηματογράφων που έχουν ανακοινώσει τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας.

Επιπλέον των ειδικών προγραμμάτων που συνδέονται με την πανδημία του Covid-19, το Ε.Κ.Κ. προχωράει και τις διαδικασίες έγκρισης χρηματοδοτήσεων ταινιών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών του προγραμμάτων, ώστε στους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και χρηματοδότηση του μεγαλύτερου όγκου των εκκρεμών προτάσεων. Παράλληλα, απλοποιούνται οι διαδικασίες διεκπεραίωσης αιτημάτων παραγωγής για τις εγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο τη μείωση του χρόνου αλλά και της γραφειοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων.