1600-vila-zografou__1_
Πολιτισμός

«Εφτά καραντινάτες ιστορίες» ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου

Μια διαδικτυακή θεατρική παράσταση 19/ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 16/17 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 20:30, με δωρεάν ηλεκτρονική προβολή.

Το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου , σε συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών του και με στόχο να μη χαθεί η επαφή με την τέχνη, δίνει φωνή σε ιστορίες που γράφτηκαν μέσα στην καραντίνα, με την παράσταση «Εφτά καραντινάτες ιστορίες» - Ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2020 και 16 και 17 Ιανουαρίου 2021, με δωρεάν είσοδο στο κανάλι

Πατήστε εδώ: Youtube.com και το Facebook

Εφτά ηθοποιοί συναντιούνται στη Βίλα Ζωγράφου, το πολιτιστικό σπίτι-στέκι της περιοχής και δραματοποιούν ιστορίες συγγραφέων εμπνευσμένες από τις μέρες του αναγκαστικού περιορισμού, σε μια θεατρική άσκηση καραντίνας, προσφέροντας μια ανάσα αισιοδοξίας, μια στιγμή συμπαράστασης στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε Δήμο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Καραβιώτης, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Σοφία Πανάγου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Γιάννα Σταυράκη, ο Τάσος Σωτηράκης και ο Κίμων Γρηγοράκης (φωνή παιδιού) διηγούνται τις ιστορίες των Σάκη Σερέφα, Γιώργου Χρυσοβιτσάνου, Όλγας Μοσχοχωρίτου, Κώστα Ποντικόπουλου, Κατερίνας Ανωγιαννάκη, Καρίνας Βέρδη και Αγγελή Καναπίτσα.

Ιστορίες του Μάρτη και του Απρίλη του 2020, ιστορίες που έχουν φιλοξενηθεί σε θεματικές εκδόσεις, από τους εκδοτικούς οίκους «Άπαρσις», «Εύμαρος» και «Περιοδικό των Δικηγόρων», μεταμορφώνονται σε θεατρικές αφηγήσεις, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Οι ήρωες της παράστασης, είναι άνθρωποι καθημερινοί, που περνούν τις μέρες του εγκλεισμού παρέα με τις ιστορίες τους και τον εαυτό τους. Μεταφέρουν τους καημούς τους, ζουν τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με χιούμορ ή αυτοσαρκασμό την κατάσταση, θυμώνουν, ερωτεύονται, συγχωρούν, γιατρεύονται. Κάπου εκεί ίσως αναγνωρίσουμε κάτι από τη δική μας ιστορία, από την ιστορία ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που είναι οι δικοί μας άνθρωποι, που είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι.

Έτσι, η γυναίκα που μέσω καραντίνας κακοποιείται από το σύζυγό της και παίρνει παιδί, σκυλί, γατί, και τον εγκαταλείπει, συναντιέται με τη Ζαφείρα, το πρώην πρεζάκι, που μέσα στην καραντίνα της δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει την ανιψιά της, που δεν την αφήνουν να δει.

Οι ιστορίες τους συναντούν τον κυνικό, μπαλκονάτο τύπο που πεθαίνει για ένα ποτάκι και παρεούλα, τον φοβητσιάρη πενηντάρη που απολυμαίνει τα πάντα, εκτός από τη μοναξιά του, την αστή κυρία που απορρίπτει τη νέα εκσυγχρονισμένη Αθήνα αλλά το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο της το κρατά η νεαρή Αφγανή ενοικιάστρια, την ηλικιωμένη που την καλεί σε ραντεβού - γεύμα μέσω της σιδερώστρας των ρούχων ο ηλικιωμένος απέναντι.

Και όλοι αυτοί συναντιούνται με την πιο θλιβερή ιστορία, αυτή του ποδοσφαιρόφιλου παππού από το Μπέργκαμο, ο οποίος μυεί τον εγγονό του στο ποδόσφαιρο και στην αγαπημένη του ομάδα την Αταλάντα.Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:  «Νιώθω την υποχρέωση τώρα περισσότερο από ποτέ να στηρίξω έμπρακτα την αξία του πολιτισμού.

Έτσι, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, φροντίζει να δίνει στους πολίτες του όλες τις δυνατότητες εκείνες που εξασφαλίζουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις που θα μας διατηρήσουν δημιουργικούς, χαμογελαστούς και εφοδιασμένους με τη δύναμη της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας».Ετοιμάζεται μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μια παράσταση. Θέμα της, οι δύσκολες ημέρες της καραντίνας του Μαρτίου του 2020. Πως πήρατε την απόφαση γι’ αυτή τη θεατρική παράσταση;

Η ιδιάζουσα συγκυρία που βιώνουμε λόγω της πανδημίας (covid-19) δεν μπήκε εμπόδιο στην επιθυμία μας, την ανάγκη μας και την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν, αντίθετα, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη διάθεσή μας να παράγουμε τέχνη, ως αντίδοτο στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. Υπό αυτό το πρίσμα σκεφτήκαμε ότι οι προσωπικές ιστορίες που όλοι βιώνουμε στην διάρκεια της καραντίνας μας ενώνουν, όσο και αν μας χωρίζει η φυσική απόσταση … Έτσι, σκοπός μας είναι, όλοι μαζί να νοηματοδοτήσουμε δημιουργικά την καραντίνα, έτσι ώστε η σωματική απόσταση να μη σταθεί εμπόδιο στην ψυχική απόσταση και να μοιραστούμε ένα κοινό αίσθημα αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μέσα από την έκφραση της τέχνης, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας.

Θα προχωρήσετε και σε παρόμοιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες;

Στόχος μας είναι, μέσα από την διαμόρφωση και βελτίωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων αναβάθμισης της ψηφιακής εξέλιξης που υλοποιούμε σταδιακά σε όλες τις υπηρεσίες και τις δομές μας, να διατηρήσουμε με ασφάλεια ενεργή την επικοινωνία μας και την επαφή μας με τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού. Φυσικά επιθυμία μας είναι, να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλες θεματικές των τεχνών που θα αναδείξουν αντίστοιχα τις αξίες τους.

Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε θέσει προσωπικά ως πρόεδρος για τον Πολιτιστικό Οργανισμό;

Ως Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, σε αυτή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε από τις αρχές του 2020, με αίσθημα ευθύνης προς τους δημότες, έθεσα στον εαυτό μου σαν προσωπικό στοίχημα να στηρίξω έμπρακτα και να αναδείξω τις αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Αυτό συνέβη μέσα από μια διαρκή ετήσια προσπάθεια, τόσο μέσα από δράσεις πολιτιστικές με ποιοτική ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου, όσο και μέσα από την συνεχή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης μας με έργα υποδομής και αδειοδότησης που δεν σταμάτησαν λόγω του (covid-19) αντίθετα ενισχύθηκαν.

Για 1η φορά πανελλαδικά ήταν διαθέσιμο στον δήμο μας και κάναμε χρήση του πρωτοποριακού συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής για την είσοδο στα αθλητικά κέντρα, γεγονός που συνετέλεσε και διευκόλυνε την άρτια και ασφαλή διαδικασία των εγγραφών και την είσοδο των δημοτών μας, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επίσης το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, φρόντισε να δώσει στους πολίτες του όλες τις δυνατότητες εκείνες που εξασφαλίζουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις που θα μας διατηρήσουν δημιουργικούς, χαμογελαστούς και εφοδιασμένους με τη δύναμη της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Ποιες άλλες δραστηριότητες σε μόνιμη βάση έχει ο Οργανισμός;

Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, είναι ο αρμόδιος φορέας που ασχολείται με θέματα που άπτονται του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο προαγωγής του πολιτισμού και του αθλητισμού, είναι υπεύθυνο για την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων, καθώς και για την συντήρηση και την ευθύνη λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Σε μόνιμη βάση έχουμε τις 5 υπάρχουσες αθλητικές δομές- συγκροτήματα, ( πισίνα, γήπεδο στίβου , γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ , γήπεδα βόλεϊ και γήπεδα τένις) όπου λαμβάνει χώρα τόσο μαζικός αθλητισμός, όσο και ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός μέσα από τα τοπικά σωματεία μας.

Παράλληλα, Το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου έχει μακρά παράδοση στο χώρο του πολιτισμού οργανώνοντας τα δικά του εργαστήρια, (Ζωγραφικής, Θεάτρου, Θεατρικού παιχνιδιού, Φωτογραφίας, Παραδοσιακών Χορών, Χειροποίητου Κοσμήματος, κ.α ), Επίσης στο πλαίσιο αυτό, ετησίως διοργανώνει και υλοποιεί εκδηλώσεις, δράσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και θεατρικούς αγώνες.

Έχετε εικόνα αν οι δημότες σας συμμετέχουν στις πολιτιστικές δομές; Η να το θέσω και διαφορετικά, ενδιαφέρονται για αυτές τις πολιτιστικές δραστηριότητες;

Ως Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, για 2η φορά, έχω σαφή εικόνα του ενδιαφέροντος για τα πολιτιστικά τοπικά μας δρώμενα, τόσο μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους, όσο και μέσα από τα θετικά τους σχόλια και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Ορμητήριο των εκδηλώσεων σας είναι η Βίλα Ζωγράφου; ένα κόσμημα για την περιοχή. Πως έχει αξιοποιηθεί η τριγύρω περιοχή;

Ο Δήμος Ζωγράφου πήρε το όνομά του από την οικογένεια Ζωγράφου, που έζησε στη βίλα Ζωγράφου και έδωσε το όνομα στην περιοχή. Η βίλα αποτελεί όντως ένα «κόσμημα» για την πόλη μας και αποτελεί το πολιτιστικό μας σπίτι και σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των δημοτών, που είτε έρχονται να επιμορφωθούν μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων, είτε να παρακολουθήσουν μαθήματα στο ωδείο, είτε να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στον προαύλιο χώρο.

Τι σας εμπνέει κ. Γιαννακόπουλε σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που περνάμε;

Το να συμμετέχω στα κοινά, με ενισχύει θετικά στο ότι μπορώ να διαδραματίσω ενεργό ρόλο στην πόλη μας στον πολιτισμό και στον αθλητισμό , για να ενισχύσω από την θέση μου στο βαθμό που μου αναλογεί την ψυχική μας ανθεκτικότητα και τη δύναμη που θα μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε ότι και αυτή τη φορά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι αφού υλοποιήσαμε την ασφαλή «ανέπαφη» επαφή με τους δημότες, διατηρώντας την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μας, πετύχαμε όλοι μαζί να τροφοδοτούμε την ζωή και την καθημερινότητα μας με λειτουργικά και δημιουργικά κίνητρα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την Βίλα Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου πήρε το όνομά του από την οικογένεια Ζωγράφου, που έζησε στη βίλα, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής.

Η βίλα που ανήκει πλέον στο Δήμο -ύστερα από μακρά προσπάθεια- αποτελεί το πολιτιστικό σπίτι και το σημείο συνάντησης όλων των δημοτών, είτε για επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων, είτε για μαθήματα στο ωδείο, (που φιλοξενείται στη Βίλα), είτε για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο.

Λόγω της πανδημίας φυσικά όλα έχουν αναβληθεί. Αλλά, επειδή στην τέχνη δεν ταιριάζει η σιωπή, επειδή η ανάγκη επικοινωνίας γίνεται μεγαλύτερη, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, η βίλα ζωντανεύει με πολιτισμό, με τέχνη, με τους ηθοποιούς, να μοιράζονται μαζί μας ιστορίες, κρατώντας ζωντανή την επαφή, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, την αισιοδοξία.

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Επιμέλεια κειμένων-Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Αδαμίδου
Πρωτότυπη Μουσική: Θεόδωρος Λεμπέσης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Παπαδοπούλου
Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Μπλέκας
Σκηνοθεσία βίντεο:Στέφανος Κοσμίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας:Κωνσταντίνος Οικονόμου
Ηχοληψία:Αλέξανδρος Κανέλος
Επικοινωνία:artensemble

Τέλος, θα πρεπει να αναφέρουμε ότι οι εκδόσεις «Άπαρσις» και «Εύμαρος» παραχώρησαν τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων, που χρησιμοποιούνται στην παράσταση.

Σύνθεση παράστασης:

1) Ο θεός και ο Γείτονας της Όλγας Μοσχοχωρίτου, με την Αλεξάνδρα Παντελάκη2) Ζαφείρα, η Ζάφα της Καρίνας Βέρδη, με τη Σοφία Πανάγου3) Μπέργκαμο-Κούρβα-Πιζανί Ρέκβιεμ του Κ. Ποντικόπουλου, με τον Δημήτρη Καραβιώτη4) Μια ώρα από τη ζωή του Κλεάνθη Ι. Ντενίση, του Αγγελή Καναπίτσα, με τον Θανάση Κουρλαμπά5) Τι βλέπουν τα Κιάλια του Γιώργου Χρυσοβιτσάνου, με τον Τάσο Σωτηράκη6) Απαγόρευση Κυκλοφορίας της Κατερίνας Ανωγιαννάκη, με τη Θεοδώρα Σιάρκου7) Σπάω την καραντίνα, έτσι; του Σάκη Σερέφα με τη Γιάννα ΣταυράκηΔιάρκεια παράστασης: 75 λεπτά.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα