Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης ανεβάζει τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας και προσκαλείτο κοινό να παρακολουθήσει τη διαδικτυακή πρεμιέρα την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, ώρα 9 μ.μ.

Στην οικογένεια του Γυάλινου κόσμου συναντάμε την αποσύνθεση ενός ολόκληρου κόσμου. Η μητέρα, Αμάντα, ξεπεσμένη καλλονή, γυρίζει αδιάκοπα στη θύμηση της νιότης της, όταν ήταν μια «κοσμική δεσποινίς» και έχει δημιουργήσει μια σχέση εξάρτησης με τα παιδιά της, την ανάπηρη Λάουρα που ζει απομονωμένη, εγκλωβισμένη στο ονειρικό κέλυφος του γυάλινου θηριοτροφείου της και τον Τομ, που τρυπώνει στους κινηματογράφους για να ζήσει τις περιπέτειες των άλλων. Όλοι τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη «φυλακή του εαυτού τους», πλάθουν έναν δικό τους φανταστικό κόσμο, ένα μυθικό παρελθόν, ένα ψεύτικο παρόν, φοράνε μια μάσκα και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να την πιστέψουν. Όταν στη ζωή τους εμφανιστεί ο Τζιμ, υποψήφιος γαμπρός για τη Λάουρα, ο εύθραυστος γυάλινος κόσμος τους καταρρέει.

Πρωταγωνιστούν οι Στέλλα Καζάζη, Ελένη Μαβίδου, Θανάσης Ρέστας, Κωνσταντίνος Λιάρος. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου € 7. Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ


«Στέφανος Σαχλίκης: Τ’ άστρη όπου ‘ναι άμετρα βιαζόταν να μετρήσει» είναι ο τίτλος της παράστασης που σκηνοθετεί ο Γιάννης Αναστασάκης.

Πρόκειται για ένα έργο υπό εξέλιξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν 2020», στη θεματική ζώνη «Φώτα, Αυλαία, Πάμε» του Διαδικτυακού Καναλιού του Δήμου Ηρακλείου «Heraklion Arts and Culture» και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί δια ζώσης το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε η παράσταση προβάλλεται δωρεάν σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Ο Στέφανος Σαχλίκης θεωρείται ο πρώτος εκπρόσωπος της κρητικής λογοτεχνίας και ο πρώτος ποιητής που εισήγαγε την ομοιοκαταληξία στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Σοφία Δερμιτζάκη, Ελένη Στρατάκη και ο μικρός Κωσταντίνος Μιχελάκης.
Ο Γιάννης Αναστασάκης γράφει για την παράσταση: «Μια παράσταση για τον πρώτο εκπρόσωπο της κρητικής λογοτεχνίας, τον σατιρικό ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανο Σαχλίκη είναι από τη φύση της μια αναμέτρηση με την ιστορία του Χάνδακα, την ιστορία της γλώσσας μας και την προσωπική ιστορία των ανθρώπων, που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις ποιητικές συνθέσεις. Ο Σαχλίκης διηγείται τις περιπέτειες του στα ποιήματά του με γλώσσα τολμηρή και πνεύμα δηκτικό, εισάγοντας πρώτος αυτός στη νεοελληνική λογοτεχνία την ομοιοκαταληξία. Οι στίχοι του ξεχωρίζουν για τη λογοτεχνική τους δύναμη, αλλά και τη θεατρικότητά τους. Δεν μπορέσαμε, λοιπόν, να αντισταθούμε. Στόχος μας, 700 χρόνια μετά, είναι να φωτίσουμε με την ειρωνική κι αυτοσαρκαστική διάθεση του ποιητή όχι μόνο τη δική του μορφή, μα και συμπεριφορές που παραμένουν οικείες ακόμη και σήμερα. Πολύτιμος οδηγός στάθηκε για μας η χρηστική έκδοση των Γιάννη Κ. Μαυρομάτη και Νικόλαου Μ. Παναγιωτάκη (Μ.Ι.Ε.Τ., 2015). Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μαυρομάτη κι αφιερώνουμε την παράσταση στημνήμη του Ν. Μ. Παναγιωτάκη».