Ο Τάκης Μουσαφίρης είναι Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και μουσικός. Γεννήθηκε στα Γιάννενα και σε μικρή ηλικία μετοίκησε στην Αθήνα όπου και έκανε τις πρώτες του μουσικές δουλειές.

Αρχικά δούλευε σε μικρά μαγαζιά τύπου μπουάτ και τραγουδούσε μαζί με την κιθάρα του. Στη συνέχεια έδειξε και το δημιουργικό του ταλέντο γράφοντας τραγούδια, πραγματικά σουξέ, που ακούγονται μέχρι και σήμερα.

Συνεργάστηκε με τραγουδιστές όπως ο Στράτος Διονυσίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Ρίτα Σακελαρίου, Μιχάλης Μενιδιάτης, Γιώργος Μαργαρίτης, Κατερίνα Στανίση, Δούκισσα, Τόλης Βοσκόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου κ.α.

Δημοφιλή είναι τραγούδια όπως: «Κάνε κάτι να χάσω το τρένο», «Πες μου που πουλάν καρδιές», «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα», «Ο Ταξιτζής», «Μυστικέ μου Έρωτα», «Σ' αγαπώ ακόμα», «Άκου», «Ατάκα κι επί τόπου», «Σε μια στοίβα καλαμιές», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Χιονάνθρωπος», «Άγνωστε φίλε», «Εγώ να δεις», «Το σ' αγαπώ δεν το λέω», «Λέγε μου σ' αγαπώ», «Οι Ξενύχτες», «Εμείς οι δύο» «Άνθρωπος είσαι και λυγάς» και άλλα πολλά.

Τη δεκαετία του ’80 θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και στιχουργούς, με πολλά γνωστά τραγούδια. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε παλαιότερα η Πίτσα Παπαδοπούλου πως «Αν δεν ήταν ο Μουσαφίρης, εγώ θα ήμουν απλά μια τραγουδίστρια που ίσως να μη με ήξερε κανείς σήμερα».



Λίγες οι περιπτώσεις που βρέθηκε με άλλους στιχουργούς ο Τάκης Μουσαφίρης. Υπάρχει όμως και η «άγνωστη» σύμπραξή του με το Μάνο Ελευθερίου που το 1985 αποτυπώνεται με τρία τραγούδια

Δύο από αυτά έχουν θέση στο μεγάλο δίσκο της Κατερίνας Στανίση «Τι να θυμηθώ από σένα».

Πρόκειται για το «Τηλέφωνο» που κλείνει την πρώτη πλευρά του βινυλίου των 33 στροφών, Στον Γιώργο Σαλαμπάση στον δίσκο «Οι Αλήτες οι Φίλοι μου» με το τραγούδι «Και να ‘χα δυο ζωές», και τέλος το 1993 στον Λεωνίδα Βελή με το τραγούδι «Με Γειά μας».



Την είδηση για τον θάνατο του σπουδαίου λαϊκού συνθέτης και στιχουργού Τάκη Μουσαφίρη έκανε με ανάρτησή του στο Facebok ο επίσης συνθέτης και φίλος του Πέτρος Βαγιόπουλος.



Ο κ. Βαγιόπουλος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «”Πάει” κι ο Τάκης μας. Ο κοροναϊός δεν αστειεύεται! (στη ΦΩΤΟ, στο studio, ο Μουσαφίρης με τον Γιώργο Μαργαρίτη) Καλό ταξίδι, φίλε Τάκη..»