Τα μεγάλα μουσεία της χώρας περιμένουν καρτερικά την ανακοίνωση της πολιτείας που θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό και να αποκτήσουν και πάλι ζωή. Αν και κλειστά περισσότερο από έξι μήνες, είναι έτοιμα να υποδεχτούν τον κόσμο, έχοντας ήδη στημένες εκθέσεις με κύρια θεματική την Επανάσταση του 1821, οι οποίες προς το παρόν παρουσιάζονται ψηφιακά.

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας», που θα παρουσιάζεται έως τις 31 Οκτωβρίου, εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ.
εθνικο_αρχαιολ


Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει τη μεγάλη επετειακή έκθεση «1821. Πριν και μετά», στην οποία χίλια διακόσια αντικείμενα ξεδιπλώνουν περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα μέχρι τον Νοέμβριος 2021.
0548a0c9d60e3a5ff4567fcead3a83a3


Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εγκαινιάστηκε διαδικτυακά πριν λίγο καιρό η έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου». Πρόκειται για μια σπάνια, πρωτότυπη στη σύλληψη έκθεση, που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη. Παράλληλα το ίδιο μουσείο προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Αμερικανό καλλιτέχνη Sterling Ruby να πραγματοποιήσει μια εικαστική παρέμβαση εντός της μόνιμης συλλογής του, παρουσιάζοντας μία επιλογή από τα διάσημα κεραμικά γλυπτά του που θα διαρκέσει από τις 12 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου.

MUSEUM-OF-CYCLADIC-ART_NK

Το Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει ενεργά στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21», για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 με την περιοδική έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα» σε μορφή εικαστικού διαλόγου.

Τέλος στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 66 έργα 34 καλλιτεχνών από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ θα παρουσιάζονται σε πέντε δωμάτια του ισογείου έως τις 22 Αυγούστου 2021.