Στις 28 Ιουνίου οι Σπέτσες ξεκινούν να «παίρνουν φωτιά». Σύμφωνα με δηλώσεις της αντιδημάρχου Πολιτισμού του νησιού Ευγενίας Φραγκιά στην «ON time», τότε αρχίζουν τα γυρίσματα για την πολλά υποσχόμενη ταινία «Στα Μαχαίρια» (Knives Out 2), υπό τη σκηνοθετική «μπαγκέτα» του Ράιαν Τζόνσον. Πρόκειται για τη συνέχεια του μπλοκμπάστερ του 2019, για τα δικαιώματα της τριλογίας του οποίου το Netflix πλήρωσε μεταξύ 400-450 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό που χαρακτηρίζει το deal «χρυσό».

Αν βέβαια αναλογιστείτε ότι το πρώτο φιλμ με τους Ντάνιελ Κρεγκ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Ντον Τζόνσον και τον αξέχαστο Κρίστοφερ Πλάμερ έφερε εισπράξεις 311 εκατ. δολαρίων, ενώ το μπάτζετ του ήταν 40 εκατ., αντιλαμβάνεστε πως οι παράγοντες της δημοφιλούς διαδικτυακής πλατφόρμας πόνταραν εκ του ασφαλούς στα δύο (δαπανηρά) follow up.

Τα καινούργια στοιχεία είναι κατ’ αρχάς πως, εκτός από τον Ντάνιελ Κρεγκ, θα παίζει και ο εξαιρετικός Έντουαρντ Νόρτον, στην καριέρα του οποίου την τελευταία 5ετία έχει σημειωθεί «ανομβρία» και ο οποίος με το εν λόγω πρότζεκτ επιδιώκει δυναμική επαναφορά στις επάλξεις. Στο καστ περιλαμβάνεται και το όνομα του Ντέιβ Μπαουτίστα, πρώην παλαιστή που εδώ καλείται να (απο)δείξει εκ νέου αν μπορεί να παίξει με χιούμορ όπως στο «Guardians of the Galaxy», της «κακιάς» Κάθριν Χαν στο «Wandavcision» και της Τζανέλ Μονέ, πρωταγωνίστριας του «Antebellum». Τελευταία προσθήκη και «κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί το όνομα της κούκλας Κέιτ Χάντσον, που η σχέση της με την Ελλάδα κρατάει από παλιά: Η μαμά της, η οσκαρική σταρ Γκόλντι Χόουν, και ο άντρας της Χόουν, εξίσου διάσημος ηθοποιός Κερτ Ράσελ, ως γνωστόν διατηρούν εδώ και χρόνια βίλα στη Σκιάθο, που η Χάντσον έχει επισκεφθεί για διακοπές.

Τα γυρίσματα σε Ποσειδώνιο και Πόρτο Χέλι

Για να επιστρέψουμε στα των γυρισμάτων, ακούστηκε πως είχαν ανακύψει προβλήματα σχετικά με τη χρήση του Ποσειδωνίου και του χώρου της πλατείας. Γράφτηκε ότι η ελληνική εταιρεία παραγωγής με την οποία συνεργάζεται το Netflix ζήτησε από το Δήμο να παραχωρηθεί ολόκληρη η πλατεία Ποσειδωνίου, με τα μέλη του να διατηρούν επιφυλάξεις, καθώς στα τέλη Ιουνίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η έναρξη των γυρισμάτων, θα είναι πολύ αυξημένη η τουριστική κίνηση. Οι ίδιες φήμες συνέχιζαν επισημαίνοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο είχε αποκλείσει γυρίσματα τα Σαββατοκύριακα για να μην παρεμποδίζεται η έλευση τουριστών. Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σπετσών Ευγενία Φραγκιά, «ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να γίνει χρήση του Ποσειδωνίου και του γύρω χώρου για τα γυρίσματα».

Ερωτώμενη σχετικά με τη χρήση του τα Σαββατοκύριακα, τονίζει πως «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Με τη Faliro House έχουμε πολύ καλή συνεννόηση, πέρυσι υπήρξε συμφωνία στα πάντα και το ίδιο θα γίνει και φέτος. Είναι εξαιρετική διαφήμιση για το νησί μας να γίνουν ξανά γυρίσματα εδώ. Σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν και οι δύο πλευρές και επ’ αυτού θα ορίσουμε και στην πορεία ακριβείς ημερομηνίες και ώρες γυρισμάτων, αρχής γενομένης από έναν μήνα περίπου μετά, την 28η Ιουνίου, που έχει προγραμματιστεί η έναρξη των γυρισμάτων». Γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν και στην ευρύτερη περιοχή στο Πόρτο Χέλι. Ήδη από τις αρχές του μήνα εκπρόσωποι της εταιρείας έσπευσαν στο θέρετρο προς αναζήτηση locations, κλείνοντας και πολυτελές ξενοδοχείο για να καταλύσουν το καστ και οι υπόλοιποι συντελεστές των «Μαχαιριών» για το διάστημα που θα βρίσκονται εκεί.

Η βίζα του «Μποντ, Τζέιμς Μποντ»

Από την πλευρά του ο «Τζέιμς Μποντ», κατά κόσμον Ντάνιελ Κρεγκ, επισκέφθηκε το Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη και πόζαρε περήφανος δίπλα στον Έλληνα πρόξενο Κωνσταντίνο Κούτρα. Ο σταρ έβγαλε βίζα για την παραμονή του στην Ελλάδα, αφού λόγω Brexit και της βρετανικής καταγωγής του ήταν αναγκαίο. Θυμίζουμε, τέλος, ότι πρόκειται για ταινία μυστηρίου αλά Άγκαθα Κρίστι με κωμικές νότες, κινηματογραφικό είδος που δείγματά του πλέον εντοπίζονται με το σταγονόμετρο. Τέλος, αναφορικά με την «απόβαση» χολιγουντιανών παραγόντων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν είναι συμπτωματική: Πέρα από τις ομορφιές της Ελλάδας, ρόλο-καταλύτη παίζει και το ότι το κράτος προσφέρει στους ξένους παραγωγούς 40% επιστροφή μετρητών και 30% μείωση φόρου. Επίσης, το ελληνικό κράτος έχει προσφέρει σύμβαση παραγωγής σε Καναδά, Ισραήλ και Κίνα: «Θα δούμε μπροστά στα μάτια μας το φαινόμενο ντόμινο από τη θετική του πλευρά» τονίζει η Βένια Βέργου, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time