Με τη στήριξή του κόσμου να είναι καίρια και απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της καλής επαναλειτουργίας των μουσείων της χώρας, άνοιξαν πριν λίγες μέρες οι πόρτες όλων των δημόσιων και ιδιωτικών μουσειακών ιδρυμάτων αναμένοντας να ξαναχτιστεί μια νέα σχέση με το κοινό.

μητσομπονου

ΜΟΥΣΕΙΟ_ΚΟΤΣΑΝΑ

«Η εμπειρία μας από την περσινή χρονιά έδειξε πως το κοινό, αν και μουδιασμένο, «διψούσε» να βρεθεί ξανά σε ένα πολιτιστικό χώρο, μετά από μια περίοδο πρωτόγνωρων περιορισμών. Φέτος τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η δυνατότητα ελέγχου ροής των επισκεπτών, αλλά και η επιλογή της on line έκδοσης εισιτηρίου με προσδιορισμό της ώρας προσέλευσης, κάνουν τους επισκέπτες να νιώσουν ακόμα πιο ασφαλείς. Η σχέση με το κοινό τώρα χτίζεται όχι από την αρχή, αλλά από διαφορετική αφετηρία. Το Μουσείο μας παρουσιάζει τις εκθέσεις «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» και «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια», ενώ η τρίτη έκθεση με τίτλο «Νίκολα Τέσλα – ο Άνθρωπος από το Μέλλον» παρουσιάζει τις εφευρέσεις και τη ζωή του σπουδαίου επιστήμονα μέχρι τις 27 Μαΐου» λέει η Διευθύντριας του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά κ. Μίνα Μητσομπόνου.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΚΗΣ

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών βρίσκεται σε οργασμό προετοιμασιών για τέσσερις νέες εκθέσεις που έχουν τίτλο «Οι γυναίκες στην Επανάσταση-Η Επανάσταση των Γυναικών», η « Παλιγγενεσία» του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, « Η Επανάσταση στη Κρήτη» από το προσωπικό αρχείο της Ισμήνης Κριάρη και ζωγραφικά έργα για το 1821 από τον Νώντα Ρεντζή.
ΜΟΥΣΕΙΟ_ΤΗΣ_ΠΟΛΕΩΣ_ΤΩΝ_ΑΘΗΝΩΝ

Ο Στέφανος Καβαλιεράκης, Διευθυντής του μουσείου, που μέχρι τέλους Ιουνίου φιλοξενεί την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Εύζωνες», είναι αρκετά αισιόδοξος πως σύντομα θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση μουσείου- επισκέπτη. «Το πως θα ανταποκριθούν στην επαναλειτουργία των Μουσείων οι επισκέπτες είναι ένα ερωτηματικό, αλλά οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Είναι βέβαιο ότι παρά τις τεχνολογικές εφαρμογές που εφαρμόσαμε τους μήνες της καραντίνας, η μουσειακή εμπειρία είναι αναντικατάστατη και ο κόσμος την αναζητά. Το να κερδίσουμε ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Χρειάζεται υπομονή, οργάνωση, σεβασμός στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα Μουσεία δεν είναι πλέον αυτό που ήταν, αλλά χώροι που συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι παράγοντας ιδέες και πνευματική κίνηση» αναφέρει στα Παραπολιτικά.

λαλαουνη2

Στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη οι μόνιμες συλλογές, τρεις περιοδικέ εκθέσεις, αλλά και τα εργαστήρια καλλιτεχνών, άνοιξαν για να υποδεχτούν τους επισκέπτες που επιτέλους θα απολαύσουν τη μαγεία εκθεμάτων ιδιαίτερης καλλιτεχνίας και ιστορίας, με απερίγραπτη ομορφιά. «Χρειάζεται ενα γενικό speculation για την φετινή προσέλευση. Δεν υπάρχουν στέρεα στοιχεία από τους ξένους, καθώς τα ξενοδοχεία λένε ότι δεν έχουν κρατήσεις σε αντίθεση με όσα ακούγονται στις ειδήσεις. Οπότε οπωσδήποτε στα κλειστά Μουσεια η προσελευση δεν θα είναι ιδιαίτερη. Οι τουρίστες θα προτιμήσουν μετά από 18 μήνες να πάνε στα νησιά, όπου και εύχομαι να αναζωογωνήσουν τους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους. Στην Αθηνα, οι προσπαθειες ειναι να δημιουργησουμε ενα ασφαλές περιβάλλον, με ξεκούραστες, αληθινες ιστοριες σε ξεναγήσεις μεχρι 8 ατομα» αναφέρει η Διευθύντρια του μουσείου κ. Ιωάννα Λαλαούνη.

ΜΟΥΣΕΙΟ_ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ