Παράλληλα με την έναρξη σχεδόν όλων των δραστηριοτήτων της ζωής και μετά από έναν καλλιτεχνικά άνυδρο Χειμώνα, η εικαστική δημιουργία επανέρχεται στη ζωή μας αφυπνίζοντας την ανάγκη για επαφή με την Τέχνη.

Η Gallery Art Prisma στον Πειραιά παρουσιάζει έως τις 16 Ιουνίου την ομαδική έκθεση ”Di Natura”, όπου οι εικαστικοί Κάτια Βαρβάκη, Ειρήνη Κανά, Πέτρος Καραβέβας, Γιάννης Κόττης, Μαρία Κτιστοπούλου, αποκαλύπτουν την αντίληψη τους για το φυσικό περιβάλλον. Σε μαγικά τοπία μεγάλων διαστάσεων ο κάθε ζωγράφος, επιλέγει την προσωπική του στιγμή και καταγράφει τις μνήμες του όπως τις έζησε μέσα στη δική του φύση, στο δικό του σύμπαν. Η ομαδική έκθεση DI NATURA, στους πολύ δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι ένα ταξίδι αισιοδοξίας, και χαράς όπου η άνοιξη των χρωμάτων αντιμάχεται την βαρβαρότητα της ζωής.
ΑΤΟΜΙΚΗ-ΕΚΘΕΣΗ-VORTEX-ΤΟΥ-ΑΝΤΩΝΗ-ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ-ΣΤΗΝ-ART-APPEL-GALLERY-ΣΤΟ-ΚΟΛΩΝΑΚΙ

Ακριβώς το ίδιο διάστημα η Art Appel Gallery στο Κολωνάκι παρουσιάζει την ατομική έκθεση “Vortex” του Αντώνη Γιακουμάκη. Η έκθεση περιέχει 16 πρόσφατα και νέα έργα του καλλιτέχνη, μικρής και μεγάλης κλίμακας, με λάδι σε καμβά καθώς και δύο νέα γλυπτά μεικτής τεχνικής. Τα έργα αυτά είναι ένας αστερισμός άγνωστων και αινιγματικών μορφών. Αποδομημένοι σκόπιμα στην ελάχιστη φυσική τους παρουσία, οι πρωταγωνιστές του Γιακουμάκη εμφανίζονται ανεσταλμένοι από την υλική τους ταυτότητα και απογυμνωμένοι από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

κεροσ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) άνοιξε ξανά, μετά από τρία χρόνια, για το κοινό τις πόρτες του κτιρίου Α της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, με τα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαΐου. Πρόκειται για την εμβληματική έκθεση στην οποία το κοινό μπορεί να θαυμάσει τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3.200-2.100 π.Χ.). Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 31 Αυγούστου 2021 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Melana_logo_med
Στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση σύγχρονης εικαστικής κεραμικής «Μελανά» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση ξεκινά σήμερα Δευτέρα 31 Μαΐου 2021, στις 17:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Αυγούστου 2021. Στην έκθεση παρουσιάζονται ιστορικά έργα και δημιουργίες 55 σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών. Βασικό συνδετικό στοιχείο τους είναι το μαύρο χρώμα του κεραμικού έργου, με τις πολλές και λεπταίσθητες υφές και διακυμάνσεις του χρωστήρα, που πότε οφείλονται στην επιλογή του είδους του υαλώματος και τον τρόπο εφαρμογής του στο κεραμικό και πότε στην επιλογή του είδους πηλού και του τρόπου ψησίματος. Η έκθεση αποτελεί απόπειρα παρουσίασης του τοπίου της ελληνικής κεραμικής σήμερα, με συμμετοχές από την Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, το Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Είσοδος ελεύθερη.

Ωστόσο είναι προσβάσιμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η έκθεση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης «Η Κέρκυρα το 1821 και η Μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια», που γίνεται στα πλαίσια της «3ης Εικαστικής Κερκυραϊκής Άνοιξης» και είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά χαρακτικών έργων ιστορικής σημασίας και αναφοράς της χρονικής περιόδου του 1821. Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και τη Συλλογή του συλλέκτη και συγγραφέα Γιώργου Σουρτζίνου.