Νέα ελαιογραφία του Ουίνστον Τσόρτσιλ βγαίνει σε δημοπρασία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης Robb η τιμή του επί μακρόν χαμένου πίνακα θα υπερβεί τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Η ελαιογραφία «The Moat, Breccles», που ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας φιλοτέχνησε το 1921, είναι αυτή που πρόκειται να πωληθεί από τον οίκο Phillips στις 23 Ιουνίου. Ο πίνακας ήταν δώρο στον Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας και δεύτερο σύζυγο της Τζάκι Κένεντι, Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Ωνάσης είχε κρεμάσει τον πίνακα στην περίφημη θαλαμηγό του «Χριστίνα», την οποία επισκεπτόταν πολύ συχνά για ξεκούραση και αναψυχή ο Βρετανός πολιτικός.

Πωλείται από την εγγονή του Αθηνά;

Πιθανολογείται ότι πωλείται από την εγγονή του Αθηνά Ωνάση, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρος αν είναι η τελευταία κάτοχος του έργου ή όχι. Η αγορά ζωγραφικής για τα έργα που ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ αναθερμάνθηκε πρόσφατα σύμφωνα με την έκθεση Robb. Στον οίκο Christie's τον Μάρτιο κάποιος αγόρασε το ένα τρίτο των έργων του για περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ όσων πουλήθηκαν ήταν ο πίνακας που ο Τσόρτσιλ είχε εμπνευστεί στην Καζαμπλάνκα και ανήκε στην Ατζελίνα Τζολί, ο οποίος πουλήθηκε 11,5 εκατομμύρια δολάρια.

Για να προωθήσει την πώληση ο Phillips θα τον παρουσιάσει από τις 15 Ιουνίου μαζί με μία φωτογραφία από το μπαρ της «Χριστίνας» με τους εκλεκτούς επισκέπτες του Ωνάση, τον Τζον Ντ. Ροκφέλερ, την Έβα Περέν, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τη Μέριλιν Μονρόε και τον πίνακα του Τσόρτσιλ στο φόντο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time