Λάτρης της τέχνης δηλώνει ο 49 ετών, που ομόλογησε ότι εκείνος είναι ο δράστης της "κλοπής του αιώνα" στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο 49χρονος είχε «λευκό» ποινικό μητρώο και είναι οικοδόμος στο επάγγελμα.

Ο δράστης της “κλοπής του αιώνα” ισχυρίζεται ότι έδρασε μόνος του. Πως επί έξι μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες στην Εθνική Πινακοθήκη ακόμη κι όταν έβγαιναν για τσιγάρο, μόνος του απενεργοποίησε τον συναγερμό και επειδή είναι… λάτρης της τέχνης, έκλεψε έναν ιστορικής και συμβολικής σημασίας πίνακα του Πάμπλο Πικάσο κι άλλον έναν του Piet Mondrian.

Και αφού τους έκλεψε αλλά δεν τους πούλησε, για σχεδόν εννέα χρόνια τους κράτησε. Ο δράστης τα είχε βάλει σε δερμάτινο χαρτοφύλακα, τον οποίο και είχε τυλίξει με πλαστικές σακούλες και μονωτική ταινία. Και αφού τους έκλεψε αλλά δεν τους πούλησε, για σχεδόν εννέα χρόνια τους κράτησε. 

Που είχε κρύψει ο 49χρονος τον Πικάσο και τον Μοντριάν


Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την έρευνα για τον εντοπισμό των κλεμμένων έργων της Εθνικής Πινακοθήκης και τελικά τον εντοπισμό τους.

Όπως έγινε γνωστό ο 49χρονος δράστης υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο όπου έκρυβε τους πίνακες.

Οι πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα σε σημείο μέσα σε ρεματιά συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη κλοπή των πινάκων είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 από δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη παραβιάζοντας μια πόρτα αλουμινίου, έκοψε με κοπίδι τους πίνακες από τις κορνίζες και διέφυγε.