Ένας νέος Έλληνας ηθοποιός που εδώ και αρκετά χρόνια κάνει καριέρα στο Λονδίνο ο Μανώλης Εμμανουήλ, είναι ο πρωταγωνιστής ενός βίντεο - mockumentary του Lost My Marbles που με χιομοριστικό τρόπο προωθεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Manolis Emmanouel, όπως είναι το Βρετανικό του όνομα, σπούδασε Θεατρολογία στην Αθήνα και αμέσως μετά έφτιαξε βαλίτσες για Λονδίνο όταν έγινε δεκτός σε μια από τις πιο γνωστές δραματικές σχολές του κόσμου, στο Central School of Speech and Drama. Από τότε δουλεύει ανελλιπώς στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, και σε διαφημιστικά σποτ στο Λονδίνο.

Το όνειρό του όμως είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα που γεννήθηκαν. Από ποιους όμως έχει ξεκινήσει η καμπάνια Reunite Parthenon και από ποιους επιφανείς Έλληνες, αλλά και Βρετανούς υποστηρίζεται; «Η καμπάνια ξεκίνησε από τον δικηγόρο και ακτιβιστή Jim Mella και την υποστηρίζουν ονόματα όπως ο Στήβεν Φράι και ο Τζόφρει Ρόμπερτσον, πασίγνωστος διεθνώς δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βίντεο υποστηρίζει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα και προτρέπει όσους το βλέπουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για την διεκδίκηση τους. Σκοπός της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους γίνεται, και να επαναφέρει το σημαντικό αυτό ζήτημα στο νου των Άγγλων (και του παγκοσμίου κοινού) χρησιμοποιώντας τους περίφημους βράχους του Stonehenge ως αντίστοιχο παράδειγμα. Θέτει ουσιαστικά το ερώτημα του “τι είναι δίκαιο” και προτρέπει με χιουμοριστικό τρόπο να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Είναι ένα αστείο βίντεο με ένα σοβαρό μήνυμα και είμαι πολύ περήφανος τόσο που με επέλεξαν, όσο και για το αποτέλεσμα» λέει ο ίδιος στα Παραπολιτικά και τη Μαριάνθη Κουνιά.

Ποιος όμως είναι ο Μανώλης Εμμανουήλ και τι τον ώθησε να επιλέξει το δρόμο της Τέχνης; "Κανείς από τους γονείς μου δεν είχε σχέση με το χώρο. Και οι δύο νομική είχαν τελειώσει. Εγώ όμως από μικρό παιδί, όταν με ρωτούσαν, όπως ρωτάνε όλα τα παιδιά, τι θα γίνω όταν μεγαλώσω, δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να μην είπα ότι θα γίνω ηθοποιός. Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα, δεν έχω ιδέα. Έβλεπα άπειρες ταινίες και παιδικά θέατρα και θυμάμαι να σκέφτομαι κάθε φορά πόσο μα πόσο θα ήθελα να είμαι και εγώ στη σκηνή ή στην οθόνη. Η πρώτη μου παράσταση ήταν στο νηπιαγωγείο και μου είχαν δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τότε, δεν έχανα ποτέ ευκαιρία να παίρνω μέρος στις σχολικές παραστάσεις (η υπεύθυνη για το θέατρο στο σχολείο μας ήταν μια υπέροχη δασκάλα, η Μαρία Χρυσόμαλλη που δεν θα την ξεχάσω ποτέ) και στη συνέχεια σε παραστάσεις του πανεπιστημίου που ανέβαιναν στο χώρο του Παλαιού Παν/ιού στην Πλάκα, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Ο στόχος ήταν πάντα η δραματική σχολή και μετά το πτυχίο μου (από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθήνας), έφυγα για Λονδίνο για το Central" αναφέρει.

Ο Μανώλης Εμμανουήλ έχει έως τώρα παίξει δίπλα σε τεράστια ονόματα του Χόλυγουντ. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από αυτές τις συνεργασίες είναι ανεκτίμητες. "Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πασίγνωστα και πολυβραβευμένα ο-νόματα, κυρίως στο Greed που σκηνοθέτησε ένας απο τους “ήρωές” μου, ο Μαικλ Γουιντερμποττομ και θα μπορούσα να μιλάω επι ώρες για αυτές μου τις εμπειρίες- κυρίως γιατί περάσαμε πάνω απο δυο μήνες ό-λοι μαζί στη Μύκονο όπου έγιναν τα γυρίσματα. Ο Στηβ Κούγκαν, που παίζει το βασικό ρόλο στο Greed, είναι ένα απίστευτα γρήγορο μυαλό με πολλές γνώσεις και δυνατές πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις, μάστερ του αυτοσχεδιαμού (απαραίτητο αν θέλεις να δουλέψεις με τον Μάικλ!) και φοβερός επαγγελματίας. Η Άιλα Φίσερ είναι τόσο αστεία στην προσωπική της ζωή όσο και στις ταινίες της. Ο Έισα Μπάτερφιλντ, που σκίζει τώρα στο Sex Education, είναι απο τους πιο ταλαντούχους, έξυπνους και μετριοπαθείς ανθρώπους που εχω γνωρίσει ποτέ στο χώρο- ακριβώς το αντίθετο απο το κλισέ που έχουμε στο μυαλό μας για τα child stars, ήταν πρωταγωνιστής σε Χολυγουντιανές ταινίες απο τα 6 του! Ο Stephen Fry λατρεύει την Ελλάδα και θα μπορούσα να τον ακούω να μιλάει επι ώρες ατέλειωτες για τα πάντα- για την τεράστια αγάπη του για τους προγόνους μας, για τη γνωριμία του με τη βασίλισσα, τον Νέλσον Μαντέλα και τόσα άλλα συναρπαστικά πράγματα…Είναι αναμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος ρήτορας που έχω γνωρίσει. Η Σίρλεϊ Χέντερσον είναι από τους πιο καλοσυνάτους και αφιερωμένους ανθρώπους του χώρου, η Κίλι Χόους (με την οποία δούλεψα στην Οικογένεια Ντάρελ) είναι γενναιόδωρη, ευγενική και με απίστευτο χιούμορ. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που δεν ανέφερα αλλά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω την ευκαιρία να δουλεύω με τόσο τεράστια ονόματα- που όταν τους γνωρίσεις συνειδητοποιείς πόσο απλοί και νορμάλ (εντάξει, έως ένα βαθμό!!) είναι οι περισσότεροι" λέει. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 
https://www.imdb.com/videoproembed/vi1286324249