Συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν, η αγαπημένη καλλιτέχνιδα Ζωή Τηγανούρια ταξίδεψε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας πολλές και επιτυχημένες συναυλίες. Το μεγάλο γεγονός και σταθμός στην καριέρα της όμως είναι η μουσική που έγραψε για μια κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ.

«Πρόκειται για το "Tango Shalom", σε σκηνοθεσία του Γκάμπριελ Μπολόνια, όπου παίζουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Λενί Καζάν, γνωστή από το "Γάμος αλά ελληνικά", η Ρενέ Τέιλορ, πολύ γνωστή από την τηλεοπτική σειρά "Η νταντά", η Κατερίνα Σμιρνόφ, που είναι γνωστή από το "Dancing with the stars" της Αμερικής, και ο Ζορντί Καβαλέρο, που είναι χορογράφος της Madonna και άλλων μεγάλων ονομάτων», αποκαλύπτει.

Όσο για το πώς προέκυψε η συνεργασία, η Ζωή Τηγανούρια λέει: «Η music supervisor της ταινίας, Ζιζί Μπολόνια, το 2018 ανακάλυψε στο youtube το κομμάτι μου "Last Tango by Zoe", που μόλις είχε κυκλοφορήσει, και μέσα από εκεί με γνώρισε, με έψαξε καλλιτεχνικά και μου ζήτησε συνεργασία». Αρχικά, της ζήτησε την άδεια να χρησιμοποιήσει το κομμάτι σε κάποιες σκηνές, ρωτώντας την αν μπορεί να γράψει άλλο ένα για τις ανάγκες της ταινίας. Έτσι και έγινε.



«Υπογράψαμε συμβόλαια εμπιστευτικότητας πριν μας στείλουν υλικό. Πήραμε αποσπάσματα της ταινίας (βουβή εικόνα, δίχως ήχο), με το ζευγάρι να χορεύει tango. Με τη βοήθεια του συζύγου μου, που είναι "κρουστός" και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τον ρυθμό, έγινε η μετρονόμηση και αμέσως μου ήρθε η έμπνευση του ομότιτλου κομματιού. Συνέθεσα λοιπόν το "Tango Shalom", που τους άρεσε πολύ. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο δυνατή στιγμή της ταινίας. Ετσι, μου έκαναν πρόταση για τη μουσική επένδυση όλης της ταινίας», περιγράφει.

Δείτε ακόμη: Ζωή Τηγανούρια - Μπάμπης Τσέρτος: «Επανάσταση 1821 - Ζήτω η Ελευθερία» (Βίντεο)

Με τον σύζυγό της, Στέλιο Γενεράλη, εργάστηκαν πάρα πολλές ώρες στο στούντιό τους. Δημιουργήθηκαν 37 κομμάτια για τις ανάγκες της ταινίας. Κάποια ανήκουν στον πολυβραβευμένο με Grammy Γκόρντον Γκουντ Γουίν και στον επίσης βραβευμένο με Latin Grammy Ντανιέλ Μπινέλι.


Πρόκειται για συνθέτες που υπήρχαν με κομμάτια τους στην ταινία πριν γίνει η πρόταση σε εκείνη να αναλάβει τα υπόλοιπα μουσικά θέματα και τελικά να υπογράψει όλη τη μουσική επένδυση (film score) μαζί με τη Ζιζί Μπολόνια.

Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική κωμωδία, που έχει πάει σε πάρα πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. «Η ταινία πραγματεύεται με ξεκαρδιστικό τρόπο την αξία του ανθρώπου μέσα από πολλές θρησκείες (Εβραίους χασιδιστές, Ινδούς, μουσουλμάνους, καθολικούς) και περνάει πάρα πολλά μηνύματα. Είναι πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα. Χαίρομαι που από τις 3 Σεπτεμβρίου έχει βγει πια στη μεγάλη οθόνη. Ζήσαμε με τον Στέλιο πολύ δυνατές στιγμές», εκμυστηρεύεται.

Κάποια στιγμή, η συζήτηση έρχεται στην πανδημία και τη ρωτώ αν μπορεί να αντιληφθεί όλο αυτόν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εμβολιασμένων και των αντιεμβολιαστών στην Ελλάδα.


«Υπάρχει ένα μπάχαλο και μεγάλος διχασμός. Είναι εγωιστικό και δεν έχει να κάνει τόσο με τους αντιεμβολιαστές, που φοβούνται μην πάθουν κάτι, όσο με το ότι νομίζουν ότι τους επιβάλλουν να κάνουν το εμβόλιο και από αντίδραση δεν το κάνουν. Πρέπει να προσέξουμε. Δεν παίζουμε με την υγεία».

Δείτε ακόμη: Η Ζωή Τηγανούρια παίζει Καζαντζίδη και κατακρίνει το σύστημα της πίστας

Πώς βλέπει να κυλά ο χειμώνας στα κέντρα διασκέδασης; «Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε πέρυσι, κλεισμένοι στα σπίτια, χωρίς να μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας. Εύχομαι να απελευθερωθούμε επιτέλους από την πανδημία, για να στρώσει πάλι η ζωή μας».

Το φετινό καλοκαίρι ωστόσο ήταν αρκετά πλούσιο για εκείνη. «Από το Ιόνιο και τα Επτάνησα έως την Κομοτηνή και τη Βέροια και από πολλούς δήμους της Αθήνας έως την Πελοπόννησο φτάσαμε στις 11 Οκτωβρίου να δίνω την τελευταία καλοκαιρινή συναυλία στο Αλσος της Νέας Σμύρνης για τις Ιωνικές Γιορτές», λέει χαρούμενη σχετικά με την επανεκκίνηση.


Το πρώτο project ήταν το «200 χρόνια», το οποίο το έφτιαξε με αφορμή το τραγούδι που συνέθεσε με τίτλο «Επανάσταση ‘21 - Ζήτω η Ελευθερία», σε στίχους Τάσου Θεοδωρακόπουλου και ερμηνεία Μπάμπη Τσέρτου.

«Αυτό το τραγούδι ήχησε έως την άλλη άκρη της Γης, μέχρι το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, όπου ο Τάσος Ζωγράφος και ο Αντονι Ομπέστερ, που είναι επίσης ελληνικής καταγωγής, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό videoclip», περιγράφει με συγκίνηση για τους δυνατούς συμβολισμούς, την ελεύθερη Ελλάδα και την αδούλωτη ψυχή που κρατά ψηλά τη σημαία, ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης.

Η παράσταση βασίζεται σε αρκετά κομμάτια της Επανάστασης, παραδοσιακά και λαϊκά, σε δικές της συνθέσεις, καθώς και στο μοναδικό τραγούδι που είναι σχετικό με την Επανάσταση του 1821 και που το έχει ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο, «Το τραγούδι του Μοριά», των Θ. Σακελλαρίδη και Μ. Τραϊφόρου.


Περιλαμβάνει ωστόσο και «ευρωπαϊκά» κομμάτια, που γράφτηκαν μέσα στους δύο αυτούς αιώνες, από «Τον κλέφτικο» του Ν. Σκαλκώτα, το «Βαλς Νο 2» του Σοστακόβιτς έως το «Libertango» (tango της ελευθερίας) του Πιατσόλα, που έχουν αναφορά στο πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον project, που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, με μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών, σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου».

Για τη χειμερινή σεζόν έχει κλείσει κάποιες παραστάσεις στον καινούργιο μουσικό χώρο «Χορδές», όπου θα εμφανιστεί με τους ανερχόμενους ερμηνευτές Ελπίδα Γαδ και Λάμπρο Βασιλείου.

Τον Δεκέμβριο έρχονται δύο παραστάσεις στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», σε μια συνεργασία-έκπληξη με τον εκπληκτικό Ελληνα σολίστα, βιρτουόζο της κιθάρας, Μιχάλη Σουρβίνο, και γκεστ την Αννα Κατσούλη.