Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφόρησε πρόσφατα το έκτο μυθιστόρημα του Κυριάκου Κουζούμη, που έχει τίτλο «Η Αρχόντισσα των αερικών». Μια ζουμερή και συνταρακτική ιστορία γεμάτη μυστήριο που ακροβατεί ανάμεσα στη λογική της φύσης και τη μαγεία της μεταφυσικής.

Η υπόθεση του βιβλίου


Ύστερα από αρκετά χρόνια, ο Βασίλης Αβησσυνός θα ταξιδέψει από τη Βενετία, όπου μεγάλωσε, στη Μακρινίτσα, όπου γεννήθηκε. Θα περιπλανηθεί στο αρχοντικό της γενιάς του και σαν μπει στη σοφίτα θα έρθει αντιμέτωπος με μία αόρατη δοκιμασία. Εκείνος όμως θα τη βλέπει καλά… Το αερικό της γιαγιάς του θα εμφανιστεί σταδιακά στην κουνιστή πολυθρόνα. Η Γιοβάννα θα γείρει ανάποδα την κλεψύδρα του χρόνου και όλοι οι κόκκοι της άμμου θα πέσουν βροχηδόν, ταξιδεύοντας τον Βασίλη σ’ ένα παρελθόν που δε γνωρίζει. Θα του αποκαλύψει πως κάποτε μια σκιερή φιγούρα έκανε στέμμα τον φθόνο και την οργή και έδωσε έναν αμείλικτο όρκο. Να ξεκληρίσει τους Αβησσυνούς… Έπειτα όμως, η Γιοβάννα θα χτυπήσει το δόρυ της μαγκούρας της στο δρύινο πάτωμα και θα τον συστήσει μ’ ένα παρόν που ακόμα αναπνέει ζωσμένο με μυστικούς μα και μυστικιστικούς ιμάντες… Άραγε, ο Βασίλης θα μείνει πιστός στις πέντε αισθήσεις του ή θα παραδοθεί άνευ όρων στο κρυφό χάρισμα της έκτης του αίσθησης; Μία συγκλονιστική ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στη λογική της φύσης και τη μαγεία της μεταφυσικής.
250789035_420649672790797_1607548416604137197_n

Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά ξετυλίγει όλη τη διαδιακασία, η οποία τον οδήγησε να εμπνευστεί και να εν τέλει να γράψει την συνταρακτική αυτή ιστορία.

Πώς αποφάσισες το θέμα του βιβλίου σου; Πρόκειται για αληθινή ιστορία;


Ένα ταξίδι μου στη γραφική Μακρινίτσα αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης. Καθώς απολάμβανα τη θέα στον Παγασητικό κόλπο απ’ τη βεράντα του Πηλίου, σχεδόν ολόκληρη η ιστορία πέρασε μπροστά απ’ τα μάτια μου. Ύστερα από λίγο καιρό, άρχισα να την «απλώνω» στο χαρτί, να κουβαριάζω τους ήρωες και να επιμένω συγγραφικά.

Δεν πρόκειται για αληθινή ιστορία. Τόσο όμως οι περισσότεροι ήρωες όσο και η εκρηκτική χημεία μεταξύ τους θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ρεαλιστικά, εφόσον δεν διαφέρουν καθόλου από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που ζουν στο σήμερα και κυνηγούν τη βελτίωση του αύριο.

Ο τίτλος από τι είναι εμπνευσμένος; Πώς προέκυψε;


Αφορά κατά κύριο λόγο σε μία κεντρική ηρωίδα του βιβλίου. Πρόκειται για μία αρχόντισσα της Μακρινίτσας, η οποία κατάφερε να διατηρήσει την αξιοπρέπεια αλλά κυρίως την αγάπη της για την οικογένειά της αμετάβλητη ακόμα και μετά τον θάνατό της. Είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει στο μεγαλύτερο βαθμό το μεταφυσικό στοιχείο του βιβλίου και είναι το πρόσωπο που με έναν αόρατο, σχεδόν μυστικιστικό τρόπο, μου μετάγγισε την έμπνευση… Δικαίως λοιπόν «κέρδισε» τον τίτλο.

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο στη συγγραφή αυτής της ιστορίας;


Το μεταφυσικό στοιχείο. Ακριβώς επειδή είναι μεταφυσικό, δεν φέρει μέσα του κανόνες, όρους, σύνορα. Σ’ όλα αυτά προσπάθησα να διατηρήσω το μέτρο και ουσιαστικά η ιστορία να «ακροβατεί» ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη μεταφυσική.

Κάποια σημεία δημιουργούν μεγάλη συγκίνηση στον αναγνώστη. Είχες κι εσύ την ίδια συγκίνηση όταν τα έγραφες;


Φυσικά! Θυμάμαι πως σε πολλά σημεία, καθώς τα έγραφα, τα μάτια μου δάκρυζαν. Απολάμβανα εκείνα τα δάκρυα, διότι -τρόπον τινά- γινόμουν οι ήρωές μου και βίωνα από καρδιάς τα πάθη τους. Χαίρομαι όσο δεν φαντάζεσαι, όταν μου λέει κάποιος αναγνώστης ότι… συγκινήθηκε!

Τι μας οδηγεί τελικά να ανακαλύψουμε την αλήθεια της ψυχής μας, ώστε να λυτρωθούμε;


Θα έλεγα την αυτογνωσία και την αποτίναξη κάθε στοιχείου εγωισμού, αλαζονείας, έπαρσης. Η ψυχή από μόνη της είναι πλασμένη από τα πιο αγνά υλικά και αν δεν τη «λεκιάσουμε» θα μας οδηγήσει στους δικούς της κόσμους. Κόσμους κάλλους, ευμορφίας, ευταξίας!

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στο βιβλίο;


Πολύ σημαντικό! Μπορεί η όλη δράση να μη φέρει ως κεντρομόλο δύναμη τον έρωτα, αλλά την αγάπη, ωστόσο ο έρωτας παραμένει να διατηρεί τη δική του υψηλή θέση ανάμεσα στις ψυχοσυνθέσεις των ηρώων, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα που ώθησαν τον δολοφόνο της ιστορίας να προβεί στα αδίστακτα εγκλήματά του.

Ποια είναι τα επόμενα εκδοτικά σου σχέδια;


Ετοιμάζω εδώ και καιρό -ευνοημένος από την καραντίνα- κάτι μεγαλεπήβολο. Παραμένω πιστός στο αστυνομικό-μυστηρίου είδος και αναμένω να ολοκληρωθεί. Ελπίζω σύντομα να φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων και από εκεί στων αναγνωστών!

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να αγαπήσουν το βιβλίο;


Φέρνοντάς τους σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου τόσο από μικρή ηλικία όσο και από μεγαλύτερη. Αν τους δοθούν ερεθίσματα και εικόνες από μεγαλύτερους που αναδεικνύουν ότι αγαπούν το διάβασμα, σίγουρα θα τις υιοθετήσουν. Άλλωστε αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους νέους. Έχουν την τάση να «μιμούνται» τους μεγαλύτερους…

Πώς ο δάσκαλος μπορεί να φέρει το παιδί σε επαφή με το βιβλίο και να το κάνει να το αγαπήσει;


Δίνοντάς του κίνητρα για αυτοβελτίωση, εξέλιξη, πρόοδο και φυσικά πνευματική ολοκλήρωση. Παρέχοντάς του ευκαιρίες για διάβασμα πολυποίκιλου περιεχομένου. Και εξηγώντας του με επιχειρηματοποιημένο λόγο πως «όποιος διαβάζει, δεν έχει τίποτα να φοβάται», διότι η γνώση αποτελεί μεγίστη δύναμη ως προς το άγεσθαι και το φέρεσθαι.

Ο Κυριάκος Κουζούμης


Ο Κυριάκος Κουζούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ-1, στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ καθώς και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Έγραφε στη στήλη του Πολιτισμού στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» καθώς και στο περιοδικό έντυπο «Επίκαιρα». Εργάστηκε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον (δελτίο ειδήσεων). Παρουσίασε ντοκιμαντέρ στον ΟΤΕ History. Συνεχίζει να γράφει σε ειδησεογραφικά sites. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Σμαραγδένια Φυλακή» και «Όρκος Σιωπής», από τις εκδόσεις «Ωκεανός», τα μυθιστορήματα «Το Τελευταίο Χειροκρότημα» και «Η Δικαίωση της Αθωότητας» ενώ από τις εκδόσεις Υδροπλάνο το μυθιστόρημα «Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων».

Κυριάκος Κουζούμης – Τα βιβλία μου
Website: www.kyriakoskouzoumis.com