To AthenSYN II: GOING VIRAL παρουσιάζει στον καινούργιο εκθεσιακό χώρο του Βερολίνου STEINZEIT (Galerie Kottbusser Str. 11), ζωγραφική, video, γλυπτική και εγκαταστάσεις νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί με την ARTWORKS Fellowship του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Με βάση την κοινωνικοοικονομική κρίση του 2009 και την πανδημία του COVID-19, οι καλλιτέχνες εγκύπτουν στα θέματα Νότος-Βορράς, Ανέχεια-Ευημερία, Πολιτικό Κέντρο-Περιφέρεια, Παράδοση-Καινοτομία.

Η έναρξη της έκθεσης συνοδεύεται από τριήμερο συμπόσιο με θέμα τη βιωσιμότητα, την αυτοοργάνωση και τις εναλλακτικές μορφές οικονομίας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ιλεάνα Αρναούτου, Έρση Βαρβέρη, Κυριακή Γονή, Ανέστης Ιωάννου, Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης, Πάνος Κομπής, Μαρία Λουίζου, Ειρήνη Μίγα, Σοφία Ντώνα, Στεφανία Στρούζα, Μαρία Τσάγκαρη, Μάρω Φασουλή, Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος), Collectif MASI (Mαντλέν Ανηψητάκη & Simon Riedler).

Επιμέλεια:
Katja Ehrhardt, Σωτήρης Μπαχτσετζής

Η έκθεση

Στην έκθεση, ο Πάνος Κομπής μέσα από το έργο του, κάνει μια ποιητική αναφορά στην ανθρώπινη ύπαρξη που βρίσκεται σε άμυνα. Ο Ανέστης Ιωάννου πραγματεύεται την κατασκευή της υποκειμενικότητας σε αστικά περιβάλλοντα. Η Κυριακή Γονή προσεγγίζει τη σχέση ανθρώπου και μηχανής, η οποία επίσης διερευνάται από τον Ανδρέα Ράγκναρ Κασάπη, ο οποίος εστιάζει στην ένταση που υπάρχει στην πρόσληψη των εικόνων που έχουν παραχθεί με φυσικά και τεχνολογικά μέσα.

Στην εποχή της επαυξημένης πραγματικότητας, οι Latent Community (Ιώνιαν Μπισάι & Σωτήρης Τσίγκανος) συνυφαίνουν πρακτικές ενεργούς κοινωνικής συμμετοχής σε συμμετοχικές και επιτελεστικές κινήσεις για τη δημιουργία υβριδικών βιντεο-εγκαταστάσεων. Η Σοφία Ντώνα διαφωτίζει ιστορικές και κοινωνικές site-specific επιρροές υπό το πρίσμα της αποξένωσης, ενώ οι Collectif MASI (μέλος των οποίων είναι η SNF ARTWORKS Fellow, Μαντλέν Ανηψητάκη) έχουν μια πειραματική προσέγγιση που κινείται στα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής, κοινωνιολογίας, εικαστικών τεχνών, αστικής σκηνογραφίας και κοινωνικής δράσης.

Η Μάρω Φασουλή δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ σωματικών πρακτικών, εργασίας και φύλου ενώ η Ιλεάνα Αρναούτου μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική της, διερευνά την τοπογραφία της επιθυμίας, του πένθους και της θεραπείας, αξιοποιώντας το σώμα της ως εργαλείο δημιουργίας «τοπίων συναισθημάτων». Η Μαρία Τσάγκαρη με αφετηρία ιστορικές αναφορές δημιουργεί ανατρεπτικές κρυφές αφηγήσεις και θέτει ερωτήματα για την πολιτική της επιθυμίας. Τα έργα της Στεφανίας Στρούζα και της Ειρήνης Μίγα δημιουργούν συσχετισμούς ανάμεσα στον συμβολικό κόσμο των αντικειμένων και τις ιδέες της προσωρινότητας, της σωματικότητας και της γεωγραφίας. Τα μεγάλου μεγέθους γλυπτά της Μαρίας Λουίζου δείχνουν τον επιτελεστή ως ένα ζωντανό σώμα αντήχησης στη δημιουργία ηχοτοπίων. Η Έρση Βαρβέρη δείχνει τις συνεχείς διαδικασίες μεταμόρφωσης μέσα στη ρευστότητα της ύπαρξης.

Η έκθεση διοργανώνεται από το AthenSYN, σε συνεργασία με την ARTWORKS, την STEINZEIT Gallery και την FREIRAUM inder Box στο Βερολίνο. Υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Schwarz, το Kulturamt Friedrichshain-Kreuzberg, το Παράρτημα Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βερολίνο.