Το πάγιο αίτημα δεκαετιών, η θέσπιση Τομέα Παραδοσιακής Μουσικής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στα δημοτικά και ιδιωτικά μουσικά εκπαιδευτήρια αποτελεί πλέον πραγματικότητα, καθώς υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον τρόπο αυτό, κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα για όλους όσους διδάσκουν και διδάσκονται όργανα Παραδοσιακής Μουσικής, σ’ αυτά τα εκπαιδευτήρια.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «Με τη θεσμοθέτηση σπουδών παραδοσιακής μουσικής, εκπληρώνεται μια σημαντική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι όλων όσων έχουν αφιερώσει τη ζωή και το έργο τους, σε αυτό το είδος της μουσικής. Είναι το αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας, επίπονης και συστηματικής δουλειάς πολλών ετών, Ομάδας Εργασίας αποτελούμενης από προσωπικότητες, με αξιόλογο επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο. Η εξέλιξη αυτή, διευρύνει θεματικά και αναβαθμίζει ποιοτικά την ελληνική μουσική εκπαίδευση. Δικαιώνει τις άοκνες προσπάθειες δασκάλων και μαθητών σε Ωδεία, Μουσικές Σχολές και Σχολές Βυζαντινής Μουσικής. Η αναγνώριση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επαναδραστηριοποίηση των τεχνιτών κατασκευής των οργάνων, που χρησιμοποιεί αυτό το είδος της μουσικής, διασώζοντας μακραίωνες παραδόσεις. Για πρώτη φορά, από το 19ο αιώνα, όταν άρχισαν να λειτουργούν Μουσικά Εκπαιδευτήρια, τα Τμήματα Μουσικών Οργάνων Παραδοσιακής Μουσικής αναγνωρίζονται από την Πολιτεία. Η αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της ελληνικής μουσικής εκπαίδευσης, αποτελεί προτεραιότητά μας. Η θεσμοθέτηση των σπουδών παραδοσιακής μουσικής αποτελεί την πρώτη απτή κίνηση».
thumbnail_Απο_την_παρασταση_Σπανος_του_θεσμου_Ολη_η_Ελλαδα_ενας_Πολιτισμος_με_συμμετοχη_παραδοσιακων_οργανων

Με την Υπουργική Απόφαση, αναγνωρίζονται στις Σχολές Παραδοσιακής Μουσικής σπουδές και τίτλοι των καθιερωμένων ελληνικών παραδοσιακών οργάνων στο τοπικό, πανελλήνιο έως και ευρύτερο ανατολικό ρεπερτόριο, στα επί μέρους είδη της δημώδους, νεοελληνικής λαϊκής αστικής και «λόγιας» - έντεχνης ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και στα εν χρήσει δάνειά της από συγγενείς μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου.

Τα τμήματα των σπουδών


Τα τμήματα σπουδών είναι
-Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρύτερου ανατολικού ρεπερτορίου,
-Οργάνων τοπικών παραδοσιακών ρεπερτορίων,
-Οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της Νεοελληνικής λαϊκής Αστικής Μουσικής,
-Θεωρητικών.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον χώρο των σπουδών της παραδοσιακής μουσικής. Επιπλέον, η ενίσχυση της διδασκαλίας μουσικών οργάνων θα συμβάλει με τη σειρά της και στην ανάπτυξη του κλάδου κατασκευής τους, διατηρώντας έτσι ζωντανές παραδοσιακές τεχνικές αιώνων. Αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς βρισκόμαστε ήδη σε μία διαδικασία σχεδιασμού του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των μουσικών σπουδών και του τρόπου λειτουργίας των ωδείων στην Ελλάδα, μια εκκρεμότητα δεκαετιών που έχει αφήσει αδιαβάθμητα τα πτυχία των αποφοίτων τους. Ως Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τον θεσμό του ωδείου, την ραχοκοκκαλιά των μουσικών σπουδών και της μουσικής δημιουργίας στη χώρα μας».