Τη μεγάλη δωρεά 150.000 δενδρυλλίων ελιάς στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, παρουσίασε η Πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» σε Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022.

Η παρουσίαση της δράσης έγινε από τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννο Γραμματίδη και το Artete Fund και την Πρόεδρο των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού κα Ζωζώ Λιδωρίκη.

Στη συνέντευξη έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, ο εμπνευστής της Πρωτοβουλίας, κ. Γιάννος Γραμματίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, η Πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, κα Ζωζώ Λιδωρίκη και οι εκπρόσωποι των δύο Μεγάλων Χορηγών της Πρωτοβουλίας, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ομίλου ΔΕΗ, κα Σοφία Δήμτσα και ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης.

Οι πυρκαγιές του 2021


Οι μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Μέσα σε αυτά κάηκαν και περί τα 450.000 ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομική καταστροφή αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και για οικολογική καταστροφή σε μια ιστορική περιοχή όπου ο κότινος, δηλαδή το στεφάνι από το κλαδί της ελιάς συμβολίζει διαχρονικά την Ολυμπιακή νίκη, την ευγενή αθλητική άμιλλα, αλλά και ευρύτερα την έννοια της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων και λαών.

Η εύρεση οικονομικών πόρων 


Μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης κινητοποίησε άμεσα οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες στις ΗΠΑ με σκοπό να ενεργοποιήσει τα φιλελληνικά τους αισθήματα προκειμένου να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού στην αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης με πρωτοβουλία και συντονισμό τού κ. Γραμματίδη το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund, δημιούργημα του ζεύγους Steve και Dianne de Laet, ανέλαβε να οργανώσει μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων από Αμερικανούς δωρητές για την αγορά 85.000 – 100.000 νέων δενδρυλλίων ελιάς και την φύτευσή τους σε αγροτικές εκτάσεις στις πληγείσες περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας. Η εκστρατεία έρχεται να συνδράμει στα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν, καθώς θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικό αριθμό αγροτών που είδαν σε λίγες ώρες την παραγωγή και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Την προσπάθεια αυτή συνδράμει επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες. Προς την κατεύθυνση συντονισμού των ενεργειών πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις τόσο στην έδρα της Περιφέρειας στην Πάτρα, όσο και στον Πύργο Ηλείας και στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, του Επίτιμου Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη και του ζεύγους de Laet, το οποίο ήλθε στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό. Συμμετείχαν επίσης γεωπόνοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άλλοι παράγοντες.

Οι δωρεές από τις ΗΠΑ


Παράλληλα, ομάδα τεχνικών τού Arete Fund οργάνωσε διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής των δωρεών στις Η.Π.Α., τον σχεδιασμό ειδικών σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Linkedin κ.α.), την δημιουργία φωτογραφικού υλικού και σύντομων βίντεο που απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής και που έχουν αναρτηθεί τόσο στην πλατφόρμα, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα.

Επικεφαλής της ομάδας έργου στις Η.Π.Α. τέθηκε άμεσα ως Πρόεδρός της η Κα Deborah Wince Smith, πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, ενώ μέλη της είναι λογοτέχνες, παραγωγοί ταινιών και βίντεο, εικαστικοί, εκδότες και ειδικοί στις εκστρατείες fundraising. Ιδρυτής και Συντονιστής του έργου στην Ελλάδα είναι ο κ. Γιάννος Γραμματίδης ενώ την οικονομική του διαχείριση έχουν οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.

Τα δενδρύλλια που συγκεντρώνονται από διάφορα φυτώρια στην Ελλάδα θα παραδοθούν στις πληγείσες κοινότητες μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 που με τη σειρά τους θα τα διανείμουν στους πληγέντες αγρότες ελιάς των αντίστοιχων περιοχών τους έτσι ώστε η φύτευσή του να γίνει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022.

Με την ολόθερμη στήριξη δωρητών η κίνηση «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» του Γιάννου Γραμματίδη και του Arete Fund, συγκέντρωσε τα απαιτούμενα ποσά σε βαθμό που αντί του αρχικού στόχου των 85.00-100.000 νέων δενδρυλλίων ελιάς ήδη επιτυγχάνεται η φύτευση 145.000-160.000 νέων δενδρυλλίων.

Την πρωτοβουλία στήριξαν επίσης από την πρώτη στιγμή αφιλοκερδώς, η δικηγορική εταιρεία Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι, η ελεγκτική εταιρεία RSM Ελλάς και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με Πρόεδρό της την κα Ζωζώ Λιδωρίκη.

Το Arete Fund έχει πλούσια δράση στην περιοχή της Νεμέας, του Άργους και των Μυκηνών. Σε συνεργασία με το Μυκηναϊκό Ίδρυμα βοηθάει και προβάλλει το Μυκηναϊκό Μονοπάτι, οργανώνει εκπαιδευτικές ανταλλαγές για μελέτη της Ελεγείας, συμβάλλει στο Ηραίον Φεστιβάλ Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού και στο Ηραίον Πολιτιστικό και Αθλητικό Φεστιβάλ.