Μέσω της σελίδας του στο facebook το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι «παγώνει» κάθε συνεργασία ή εκδήλωση, υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με πολιτιστικούς οργανισμούς και παραγωγές από τη Ρωσία.

Οι παραστάσεις που ακυρώνονται στην Αθήνα


Η Λίμνη των Κύκνων - Μπαλέτα Μπολσόι (δορυφορική μετάδοση από Μόσχα)
Κυριακή 6 Μαρτίου | 17:00- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η «Λίμνη των Κύκνων», ένα κλασικό μπαλέτο απαράμιλλης ομορφιάς, βασισμένο στη μεγαλοφυή μουσική σύνθεση του Pyotr IlyichΤchaikovsky [Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι]. Ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Ρομαντισμού που εξακολουθεί να μαγεύει τους φίλους του χορού σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 150 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Θέατρο Μπολσόι, το 1877. Μια παράσταση από τη Μόσχα, με ένα εξαιρετικό καστ: στη χορογραφική εκδοχή του Γιούρι Γκριγκορόβιτς [Yuri Grigorovich], η πρίμα μπαλαρίνα Όλγκα Σμιρνόβα [Olga Smirnova] αποδίδει με τεχνική και ερμηνευτική αρτιότητα τον διπλό ρόλο της εύθραυστης Οντέτ και της πανούργας Οντίλ –του Λευκού και του Μαύρου Κύκνου–, ενώ ο γοητευτικός Γιάκοπο Τίσσι [Jacopo Tissi] ενσαρκώνει τον Πρίγκιπα Ζήγκφρηντ με ευαισθησία αλλά και δυναμισμό. Μέσα από τις ονειρικές σκηνές του έργου, ξεδιπλώνεται αριστοτεχνικά το ταλέντο των χορευτών του φημισμένου Corps de Ballet των Μπαλέτων Μπολσόι.

Γκαλά όπερας
Dinara Alieva – Δημήτρης Πλατανιάς
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Πέμπτη 3 Μαρτίου | 20:30 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δύο λαμπρά αστέρια που ακτινοβολούν στο διεθνές λυρικό στερέωμα εδώ και χρόνια, η σοπράνο Dinara Alieva, σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, ένα γκαλά όπερας με τα ωραιότερα αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες των Giuseppe Verdi [Τζουζέππε Βέρντι], Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι], Ruggiero Leoncavallo [Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο] και Pietro Mascagni [Πιέτρο Μασκάνι]. Μαζί τους, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον καταξιωμένο μαέστρο Μίλτο Λογιάδη.

Μπαράζ ακυρώσεων και στο εξωτερικό


Υπενθυμίζουμε ότι η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου ήδη ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις προγραμματισμένες για το καλοκαίρι παραστάσεις των περίφημων μπαλέτων Μπολσόι.

Την ίδια ώρα, κορυφαίες όπερες και ορχήστρες ακυρώνουν συνεργασίες με δημιουργούς από τη Ρωσία που δεν καταδικάζουν τον Πούτιν, ενώ καλλιτέχνες κάνουν συμβολικές κινήσεις υποστήριξης του ουκρανικού λαού στις παραστάσεις τους.