Μία αυθεντική λιθογραφία με θέμα τον Κολοσσό της Ρόδου, διά χειρός του Ισπανού σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, διατίθεται προς πώληση στο ebay για όποιον ενδιαφέρεται να «επενδύσει» 7.500 δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει το μοναδικό αυτό έργο τέχνης.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Άρχισε να εκθέτει σε νεαρή ηλικία και πέτυχε διεθνή αναγνώριση με φημισμένα έργα όπως «Η επιμονή της μνήμης» (1931). Η έκθεσή του στη Νέα Υόρκη λίγο μετά τη δημιουργία του εδραίωσε τη θέση του ως ηγετικής μορφής της πρωτοποριακής τέχνης (avant garde).

Ο Νταλί πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές και τεχνοτροπίες και ήταν, πέρα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού ρεύματος του υπερρεαλισμού (σουρεαλισμού), ένας παραγωγικός χαράκτης.

Το έργο «Κολοσσός της Ρόδου», το οποίο μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσω του ebay, είναι μια λιθογραφία του Ισπανού σουρεαλιστή, που δημιούργησε έπειτα από έναν πίνακα του 1954 με λάδι σε καμβά και συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή του Kunstmuseum της Βέρνης. Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί έναν από τους επτά που δημιουργήθηκαν για την ταινία «Επτά θαύματα του Κόσμου», καθένας εκ των οποίων απεικονίζει ένα από τα ομώνυμα θαύματα και μεταξύ αυτών τον Κολοσσό της Ρόδου, το αρχαίο άγαλμα του Έλληνα τιτάνα-θεού του Ήλιου.




Τελικά όμως δεν χρησιμοποιήθηκε για την ταινία και το 1981 δωρίστηκε στο Kunstmuseum της Βέρνης όπου βρίσκεται μέχρι τώρα. Ζωγραφισμένος δύο δεκαετίες μετά την ακμή του Νταλί με το σουρεαλιστικό κίνημα, ο «Κολοσσός της Ρόδου» αποτελεί σημείο αναφοράς της «μετατόπισής» του από την πρωτοπορία στην επικρατούσα/κυρίαρχη τάση. Μετά τις οικονομικές πιέσεις που δέχθηκε λόγω της μετακόμισής του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1940 και επηρεασμένος από τη γοητεία που του ασκούσε το Χόλιγουντ, ο Νταλί μετέφερε το επίκεντρο του καλλιτεχνικού του ενδιαφέροντος από την εξερεύνηση του υποσυνείδητου και της αντίληψης σε ιστορικά και επιστημονικά θέματα.

Η απόδοση του Κολοσσού από τον Νταλί επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μια εργασία του 1953 του Herbert Maryon, γλύπτη και συντηρητή του Βρετανικού Μουσείου. Ο Maryon πρότεινε έναν κοίλο Κολοσσό που σχηματίζεται από σφυρήλατες χάλκινες πλάκες, τοποθετημένο κατά μήκος του λιμανιού και όχι πάνω σε αυτό. Πρότεινε επίσης να χρησιμοποιηθεί μια κρεμαστή «κουρτίνα» για να προσδώσει στο άγαλμα μια σταθερή τριποδική βάση. Όλα αυτά τα στοιχεία ενσωματώθηκαν από τον Νταλί. Αυτή η σπάνια έκδοση φέρει χειρόγραφη υπογραφή με μολύβι στην κάτω δεξιά πλευρά.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 3 Μαρτίου 2022