Παρουσίαση της έκδοσης «Εικόνες και Μνήμες – Μικρασιατική εκστρατεία»(εκδόσεις Σιδέρη) από τη συλλογή φωτογραφιών του Γιώργου Κουμουτσάκου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο ιστορικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής(Σταδίου 13, Αθήνα).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων  Κωνσταντίνος Τασούλας, οι συντελεστές της έκδοσης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Την έκδοση προλογίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, συμβολές έχουν καταθέσει ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και ο Καθηγητής Ιστορίας, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Το Μικρασιατικό ζήτημα, η Μικρασιατική Εκστρατεία και η καταστροφική κατάληξή της αποτελούν μείζονα γεγονότα στη διαδρομή του Ελληνισμού. Έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

mikra

Αποτελούν επίσης, επί έναν αιώνα, πεδίο μεγάλου ενδιαφέροντος και επίμονης έρευνας από ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, διεθνολόγους, διπλωμάτες, στρατιωτικούς και πολιτικούς. Παρά το γεγονός αυτό, πολλές πτυχές και διαστάσεις των συγκλονιστικών εκείνων γεγονότων παραμένουν ακόμη ανεξερεύνητες.

Όμως, κάθε λίγο μια νέα ψηφίδα γνώσης ή πληροφορίας έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί, εάν ποτέ ολοκληρωθεί, η πλήρης εικόνα των δραματικών εκείνων γεγονότων.

Μία τέτοια πολύτιμη ψηφίδα αποτελεί και η έκδοση «Μικρασιατική Εκστρατεία – Εικόνες και Μνήμες» που οικοδομείται γύρω από ογδόντα έξι ανέκδοτες έως σήμερα, φωτογραφίες αυτής της εκστρατείας και συγκεκριμένα της πορείας του 44ου Συντάγματος Πεζικού από τα περίχωρα της Σμύρνης έως το Κάλε Γκρότο, στο δρόμο προς την Άγκυρα.

Αυτό το πρωτογενές και ανέκδοτο έως σήμερα, φωτογραφικό υλικό κληρονομήθηκε στον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, από τον παππού του που πολέμησε ως αξιωματικός στο μικρασιατικό μέτωπο.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση, πέραν των εντυπωσιακών φωτογραφιών, περιλαμβάνει κείμενα ιστορικής τεκμηρίωσης που επεξεργάστηκε ο επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μανόλης Κούμας.