Σήμερα  Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 20.00 εγκαινιάζεται η αναδρομική  έκθεση  ζωγραφικής και παρουσίαση συλλογής χειροποίητων δημιουργιών, με τίτλο «Πασιφάης στολίσματα» της καλλιτέχνιδας Έλλης Λυραράκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη «Δημήτρης Μυταράς» ΑΣΑΧ, Πλατεία  Αγίας Παρασκευής, στη Χαλκίδα.Η Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός Τέχνης που επιμελείται την έκθεση αναφέρει: «Η αναδρομική έκθεση «Πασιφάης στολίσματα» παρουσιάζει εικαστικές δημιουργίες του συνολικού έργου της καλλιτέχνιδας, σε διακριτές ενότητες. Ζωγραφικές συνθέσεις δανείζονται στοιχεία από τον πλούσιο εσωτερικό και περίτεχνο διάκοσμο των μινωικών ανακτόρων, αποδίδονται με σύγχρονο ύφος και εντάσσονται στην μοντέρνα αφαιρετική διακοσμητική αντίληψη. Ποικιλία  σχημάτων και γραμμών δημιουργούν αισθητικά πεδία γεωμετρικής αφαίρεσης. Εξερευνώντας κάθε εκφραστική δυνατότητα, με επιμονή και απλότητα, αποτυπώνει με τη γραφή του τυχαίου, πολύχρωμες, αντιπεριγραφικές φόρμες απόλυτης ελευθερία

Η εντυπωσιακή εναλλαγή έντονων χρωμάτων και τονικών αποχρώσεων, εκφράζει έναν πληθωρικό κόσμο συναισθημάτων με αυθόρμητο, δυναμικό και ειλικρινή χαρακτήρα. Αναγνωρίσιμα στοιχεία των Κρητικών ιερογλυφικών και της Μινωικής γραφής διαφυλάττουν τις αξίες του παρελθόντος, τη γνώση της ιστορίας  και τον πνευματικό θησαυρό του πολιτισμού μας. Ο θεατής μεταφέρεται σε νοητές, δαιδαλώδεις διαδρομές όπου οντότητες κομψές και γοητευτικές, γυναικείες φιγούρες ενσαρκώσεις της περίφημης βασίλισσας Πασιφάης, περιφέρονται στολισμένες.
Πολύτιμα στολίδια, τα κοσμήματα και τα στοιχεία ένδυσης  που φιλοτεχνεί η Έλλη Λυραράκη,  διακοσμημένα με μοτίβα και σύμβολα της μινωικής φύσης, προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά, λάμψη και αρμονία. Μενταγιόν με ημιπολύτιμους λίθους και διάφανες κρυστάλλινες αντανακλάσεις, σκουλαρίκια υπερμεγέθη με αυθεντικά υλικά, μανσέτες χειροποίητες  από περιποιημένα δέρματα και λαμπερό κέντημα με πέτρες και παγιέτες,  διαθέτουν εκλεπτυσμένη διαχρονική αισθητική.».

Η έκθεση τελεί Υπό την Αιγίδα του ΔΟΑΠΠΕΧ και του Δήμου Χαλκιδέων. 

Διάρκεια έκθεσης : από 24 Ιουνίου έως και 1 Ιουλίου 2022
Ωράριο λειτουργίας : 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00