Την Πέμπτη 21 Ιουλίου στο Ηρώδειο συνέβη ένα απρόοπτο γεγονός και από τύχη σημειώθηκε ένας μόνο τραυματισμός και δεν κινδύνευσαν και άλλοι εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, έσπασε η βάση στην οποία αναρτώνται οι προβολείς στο ρωμαϊκό Ωδείο και «κρεμάστηκαν» τα ρομποτικά φωτιστικά σώματα από τα καλώδια τροφοδοσίας θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σε επιστολή της, οι σωλήνες στήριξης είναι φθαρμένοι με αποτέλεσμα να έχει «αδυνατίσει» σημαντικά η αντοχή τους.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ


Το συμβάν έκανε γνωστό με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η οποία αναφέρει:

Σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου και περί της ώρας 1:00 μετά τα μεσάνυχτα, έσπασε η βάση στην οποία αναρτώνται οι προβολείς στο Ηρώδειο Θέατρο και «κρεμάστηκαν» τα ρομποτικά φωτιστικά σώματα από τα καλώδια τροφοδοσίας. Υπήρξε ένας τραυματισμός και μόνο από τύχη γλίτωσαν οι άνθρωποι που εργαζόντουσαν εκείνη τη στιγμή κάτω από τους προβολείς, καθώς συγκρατήθηκε με μεγάλη προσπάθεια από τους τεχνικούς. Να επισημάνουμε δε ότι οι σωλήνες στήριξης είναι φθαρμένοι με αποτέλεσμα να έχει «αδυνατίσει» σημαντικά η αντοχή τους. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η υπόλοιπη εγκατάσταση των βάσεων στήριξης των προβολέων. Πολλές φορές οι τεχνικοί στο θέατρο έχουν επισημάνει την κακή κατάσταση και την επικινδυνότητα της εγκατάστασης. 
a-118-768x536

Παρακαλούμε να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας – της Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, παρουσία των Σωματείων και της Ομοσπονδίας μας, για να διαπιστώσει τα καταγγελλόμενα. Καθώς και να καταγράψει και να επιβλέψει την ανάρτηση βαρέων αντικειμένων σε μεγάλο ύψος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η Υγεία και η Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι για εμάς από τις μη διαπραγματεύσιμες πλευρές της εργασιακής σχέσης.
a-120-537x600

Η απάντηση του Ελληνικού Φεστιβάλ 


Η Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα στις 00.30 της 21ης Ιουλίου 2022, αποκολλήθηκε μέρος του συστήματος ανάρτησης των φωτιστικών σωμάτων στην τελευταία δεξιά καμάρα της πλάτης του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κανείς τραυματισμός και επιπλέον χωρίς να προκληθεί κανενός είδους κίνδυνος.

Το συμβάν διερευνάται από τον Τεχνικό Σύμβουλο σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφαλείας της εταιρείας, ακολουθώντας απαρέγκλιτα το σύνολο των ισχυόντων κανόνων ασφαλείας. Σήμερα, κατόπιν αυτοψίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) εξακριβώθηκε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση των τηρούμενων μέτρων ασφαλείας. Ακολούθως, και παρά το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε καμία επικινδυνότητα, δόθηκε άμεση εντολή να ελεγχθούν εκ νέου οι συγκεκριμένες τεχνικές εγκαταστάσεις (βάσεις στήριξης φωτιστικών σωμάτων), διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ παγίως μεριμνά για τη λήψη και εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τους καλλιτέχνες και το κοινό.