Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, τα τραγούδια της Τζένης Βάνου θα ηχήσουν και πάλι για να μας θυμίσουν την πιο εμβληματική φωνή του ελληνικού ρεπερτορίου. Η Τζένη Βάνου σημάδεψε με τις ερμηνείες της μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού τραγουδιού, συνεργάστηκε με πολλούς από τους κορυφαίους συνθέτες και άφησε παρακαταθήκη μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που τραγουδιούνται και διασκευάζονται μέχρι σήμερα.

kkk

Η συναυλία είναι μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Γυναικείου Συλλόγου «Ελπίδα Μάνας», ο οποίος στηρίζει ενεργά κακοποιημένες γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες και ευπαθείς ομάδες γυναικών, τόσο υλικά όσο και ηθικά και ψυχολογικά, με συνεπή παρουσία τα τελευταία 4 χρόνια, υποστηρίζοντας σταθερά τουλάχιστον 120 οικογένειες. Φέτος αποφάσισαν να διοργανώσουν αυτήν τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν της αξέχαστης Τζένης Βάνου στο Ηρώδειο, με στόχο τη συγκέντρωση πόρων με σκοπό τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Στη συναυλία θα ακουστούν τα πιο γνωστά και όμορφα τραγούδια, που δημιούργησαν τον μύθο της Τζένης Βάνου, συνθέσεις των: Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Κώστα Καπνίση, Γιώργου Κατσαρού, Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Νικολόπουλου κ.ά. Τη μουσική διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Γιώργος Παγιάτης

Πριν φτάσουμε σε όλα αυτά που σας γράφω, η συναυλία αντιμετώπισε πολλά εμπόδια. Δεν ξέρω τι προεργασία είχε γίνει, αλλά δεν έβρισκαν καλλιτέχνες για να συμμετάσχουν – μια και οι περισσότεροι είχαν ήδη υποχρεώσεις και προγραμματισμένες εμφανίσεις. Και επειδή ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, ξέρουμε όλοι μας ότι όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει.

Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν είναι οι: Λένα Αλκαίου, Παυλίνα Βουλγαράκη, Σοφία Βόσσου, Γιώτα Γιάννα, Ελένη Δήμου, Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, Ρενάτα Καπετανάκη, Κωνσταντίνα, Νίνα Λοτσάρη, Ματθίλδη Μαγγίρα, Γιάννης Πλούταρχος και τα παιδιά της Τζένης Βάνου, Μιχάλης Ρηγόπουλος και Αθηνά Ρηγοπούλου, ενώ θα συμμετέχει και η χορωδία Ambitus.

1__4_

Τζένη Βάνου – Oμύθος

Σε μια συνέντευξη που είχα κάνει με την Νάνα Μούσχουρη, μου είχε πει: “Αν η Τζένη έβγαινε στο εξωτερικό, θα μας είχε ισοπεδώσει όλες”. Τόσο πολύ πίστευε στην φωνή της και την θαύμαζε.

Όταν μίλησα με την Αθηνά Ρηγοπούλου, την κόρη της Τζένης Βάνου, και την ρώτησα για την σχέση της με την Μούσχουρη, μου είπε:

- “Την Μούσχουρη απ’ όσο θυμάμαι εγώ δεν την είχα γνωρίσει, εκτός κι αν ήμουν πολύ μικρή, θυμάμαι όμως πάντα τη μαμά μου να μιλάει ευλαβικά για τη Μούσχουρη. Την είχε πολύ ψηλά.”

Αθηνά μου πως αισθάνεσαι γι’ αυτήν την συναυλία με τα τραγούδια της μητέρας σου;

- “Δέος, ενθουσιασμός, ευχάριστος πανικός και πάνω απ' όλα υπέρμετρη χαρά, είναι μερικά από τα συναισθήματα που με κατακλύζουν για το τιμητικό αυτό αφιέρωμα στη μητέρα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρόεδρο του φιλανθρωπικού συλλόγου Νάντια Αβιτίδου και φυσικά σε όλους τους υπέροχους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς.”

1_M__1_

Θα τραγουδήσετε απ’ ότι είδα και εσύ με τον αδελφό σου…

- (γέλια) εγώ βασικά, γιατί ο Μιχάλης είναι στην Σαντορίνη με πολύ δουλειά και δεν προλαβαίνει να έρθει για πρόβες. Θα πει μάλλον ένα τραγούδι.

Η Ευγενία Βραχνού όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ξεκίνησε την καριέρα της το 1955, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Όταν πρωτογνώρισε τον νεαρό Μίμη Πλέσσα, αισθάνθηκε πως βρήκε τον μέντορα της. Το 1959 την έβαλε να κάνει φωνητικά στο τραγούδι "Αστέρι αστεράκι" του Δημήτρη Χορν, και ήταν τόσο εντυπωσιακή η φωνή της – έστω και στα φωνητικά - που αμέσως της άνοιξαν πολλές πόρτες για νέες δισκογραφικές δουλειές.

thumbnail_tzeni-vanou-700_M
thumbnail_500x500_M__1_

Η δεκαετία του ΄60 μπήκε με την Τζένη Βάνου να ηχογραφεί το ένα τραγούδι μετά το άλλο. Μεγάλες επιτυχίες και συγκλονιστικά ντουέτα με τον Γιάννη Βογιατζή. Το 1964 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής Θεσσαλονίκης και πήρε το πρώτο βραβείο για το τραγούδι “Τώρα” του Μίμη Πλέσσα. Ο Χόρν που ήταν μέλος της επιτροπής ψήφισε «Τζένη Βάνου». Όταν του είπαν ότι έπρεπε να ψηφίσει τραγούδι και όχι καλλιτέχνη, εκείνος απάντησε: “Μα δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια θα μας βασανίζει με τη φωνή της”;

Ήταν πια η απόλυτη θεά του ελαφρού τραγουδιού.

1A_M
Η Τζένη Βάνου με τα παιδιά της σε μικρή και μεγαλύτερη ηλικία.