Το ευρύ κοινό τον γνώρισε πριν λίγα χρόνια ως Θοδωρή στο πολύ επιτυχημένο σήριαλ της ΕΡΤ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», όπου υποδύεται έναν καλόκαρδο νεαρό πατέρα δυο παιδιών. Η καλλιτεχνική διαδρομή του όμως ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω όταν στα 18 του έφυγε από την Λευκωσία, τον τόπο καταγωγής του, για να έρθει στην Ελλάδα και να ακολουθήσει το όνειρό του.

Ο λόγος για τον ταλαντούχο ηθοποιό και συγγραφέα Γιωργή Τσουρή, αριστούχο απόφοιτο της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που σήμερα στα 36 του απολαμβάνει τις επιτυχίες της σκληρής δουλειάς του.
giorgos-tsouris

Είναι μουσικός με τρεις δίσκους στο ενεργητικό του, ηθοποιός με παρουσία σε 40 περίπου θεατρικές παραγωγές και συγγραφέας με δύο μεταφράσεις και δύο θεατρικά έργα, εκ των οποίων το ένα έχει ανέβει στη σκηνή με τεράστια επιτυχία («170 τετραγωνικά») ενώ το δεύτερο αναμένεται να ανέβει τον φετινό χειμώνα. «Η σκηνή είναι η κινητήριος δύναμή μου και το καύσιμό μου. Ουσιαστικά οτιδήποτε φτιάχνω και οτιδήποτε έχω σπουδάσει ή συλλέξει σαν εμπειρία, προορίζεται για τη σκηνή» αναφέρει σήμερα στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Το μεράκι του είναι να αφηγείται ιστορίες, κάτι που όπως λέει ήξερε να κάνει από μικρό παιδάκι. «Η ενασχόλησή μου με το θέατρο και τη μουσική ήταν πάντα το όνειρό μου. Υπήρχε ένα στοιχείο που είχα πάντα από μικρός. Έλεγα ωραίες ιστορίες. Τα καταφέρνω με τα λόγια. Και τα καταφέρνω και με τις μελωδίες, με τη μουσική. Ο μηχανισμός να μαζεύω ανθρώπους για να τους ψυχαγωγήσω ήταν σαν παιδικό παιχνίδι για εμένα. Το επιζητούσα από μικρός, γιατί μου έδινε πολλή χαρά. Ήξερα πολλά έργα, επειδή ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν ηθοποιοί. Πήγαινα στις πρόβες του πατέρα μου και έβλεπα ένα έργο δέκα και είκοσι φορές γιατί έπρεπε κάποιος να μου κάνει babysitting. Μάθαινα απ’έξω πάντα το στόρι κάθε παράστασης. Και αυτό ήταν η πρώτη ύλη των ιστοριών που έφτιαχνα για να μεταφέρω στους φίλους μου» αποκαλύπτει.
moonwalk2-1

Στις 9 Οκτωβρίου και για τέταρτη χρονιά ξεκινάει στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης το έργο του «170 τετραγωνικά (MOONWALK)», μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές ανάμεσα σε δυο αδερφές διαφορετικά μεγαλωμένες από χωρισμένους γονείς. «Το πεδίο της διεκδίκησης που είναι το σπίτι, είναι στην ουσία το πεδίο της συναισθηματικής διεκδίκησης για το ποια έχει δίκιο. Κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στα αδέρφια. Το έργο έχει εκκωφαντικές ανατροπές. Αποκαλύπτονται πολύ σοκαριστικά πράγματα. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πώς μια πρακτική σύγκρουση είναι τελικά μια καθαρά συναισθηματική σύγκρουση. Και πως δυο αδέρφια που τσακώνονται, μπορούν ίσως να φτάσουν σε μια αγκαλιά που φαίνεται πολύ δύσκολη. Εγώ υποδύομαι έναν χαρακτήρα που πάντα είναι σκιά στη ζωή, που δεν θέλουμε να τον βλέπουμε, αλλά πρέπει να ακούσουμε κάποια στιγμή και τη δική του ιστορία» λέει.

tsoyris1

Ένα από τα κύρια εξωτερικά χαρακτηριστικά του Γιωργή είναι το παχύ, μαύρο μουστάκι του, κάτι όμως που δεν ήταν δική του επιλογή. «Το έχω τέσσερα χρόνια, αλλά το βαρέθηκα. Το άφησα το 2018 για το ρόλο μου στα «170 τετραγωνικά», που υποτίθεται θα ήταν για 20 μόνο παραστάσεις. Αλλά το έργο έχει ξεπεράσει τις 200. Και από τότε έγινα αυτός ο τύπος με το μουστάκι. Αλλά όταν έχω κενό μερικές μέρες, αμέσως το γυρνάω στα μούσια που τόσο αγαπάω. Και θα φύγει με την πρώτη ευκαιρία. Ελπίζω να συνεχίσει ο κόσμος να με αγαπάει και χωρίς το μουστάκι» τονίζει.

IMG_20200907_153135-e1631108484323

"170 τετραγωνικά"

Λίγα λόγια για το έργο

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη - βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε ένα «ρινγκ» 170 τετραγωνικών μέτρων. Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;

Το αίμα νερό δε γίνεται, αλλά όταν το αίμα βράζει…

Η νέα δουλειά της εταιρείας θεάτρου MA NON TROPPO, μια ακόμη παράσταση συγκρούσεων και κωμικοτραγικών ανατροπών, κέρδισε κοινό και κριτικούς από την πρώτη στιγμή και χάρισε στον συγγραφέα και ηθοποιό Γιωργή Τσουρή το Βραβείο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ» για τον ρόλο του Γρηγόρη.

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης – Βάλια Παπακωνσταντίνου
Μουσική – Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής

Ηθοποιοί:
Αμαλία Αρσένη
Ήβη Νικολαΐδου
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Ελένη Τσιμπρικίδου
Γιωργής Τσουρής

Παραστάσεις:
από τις 9 Οκτωβρίου 2021
Κάθε Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:00, Δευτέρα στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων:
15 ευρώ κανονικό, 12 ευρώ φοιτητικό, ΑΜΕΑ και ανέργων

Ιλίσια-Βολανάκης
Παπαδιαμαντοπούλου 4,Ιλίσια, Αθήνα
Τηλ.: 2107223010