Στο art café «Ύψιλον» στη Θεσσαλονίκη έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ennio», αφιερωμένου στο σπουδαίο μουσικό Ένιο Μορικόνε, σε σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε. Συνέβη δύο μέρες αφού έγινε η πρώτη πανελλήνια προβολή στην Αθήνα, συγκεκριμένα το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Τορνατόρε, σκηνοθέτης ταινιών όπως τα «Σινεμά ο Παράδεισος» και «Ο θρύλος του 1900», φέρεται να πέτυχε στην αποστολή του, αφού ο Μάρκο Μορικόνε, γιος του σπουδαίου μουσικού που ταυτίστηκε με τα σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, γράφοντας μερικά από τα πιο επιβλητικά σάουντρακ όλων των εποχών στον κινηματογράφο, τον κάλεσε στο τηλέφωνο και τον ευχαρίστησε, καθώς του αποκαλύφθηκαν γεγονότα και χαρακτηριστικά του μπαμπά του για τα οποία είχε άγνοια.

Άλλωστε, ο Μάρκο Μορικόνε, αλλά και οι Τζιάνι Ρούσο και Αλεσάντρο ντε Ρόσα, παραγωγός του ντοκιμαντέρ και βιογράφος του Ένιο Μορικόνε αντιστοίχως, έδωσαν το «παρών» στην προβολή, όπως, εξάλλου, και στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο. Οι ίδιοι δήλωσε συνεπαρμένοι από τον τρόπο που δέχθηκε ο κόσμος το ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, ο βιογράφος αποκάλυψε ότι μίλησε με τον Τορνατόρε πριν την προβολή στο Μέγαρο Μουσικής, για να μοιραστεί μαζί του τη χαρά του για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε.

Ο Ρούσο, επιπλέον, δεν δίστασε να πει πως «μόνο στη Βενετία έχουμε τύχει ανάλογης υποδοχής, ενώ για την ταινία έχουμε πάει σε όλο τον κόσμο, σε περίπου 50 χώρες», τόνισε ο παραγωγός.
Ennio_M

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ένιο Μορρικόνε Ελλάδας είναι ο… φταίχτης για αυτό το αφιέρωμα, ενώ η συνέχεια θα περιέχει προβολή του ντοκιμαντέρ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα αναβιώσει, επιπροσθέτως, όλο το κλίμα των γουέστερν αλλά και άλλων ταινιών, ως επί το πλείστον βραβευμένων, τη μουσική για τις οποίες έγραψε αυτός ο μάστορας, που πέθανε στις 6 Ιουλίου 2020. «Χαιρόμαστε πολύ που πρόκειται για μια πολύ αξιέπαινη, ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

Μάλιστα, το βιβλίο του Αλεσάντρο ντε Ρόσα, «Αναζητώντας εκείνο τον ήχο», δηλαδή η βιογραφία του Μορικόνε, θα κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη. Πρώτα εκδόθηκε στα ιταλικά το 2016, ενώ ήδη έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες. Επιπλέον, η Λάρισα, έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου, είναι εκείνη που θα γίνει δέκτης εκδηλώσεων για το μαέστρο στις 4 και 5 Οκτωβρίου.