Λίγα λόγια για την Νόνικα Μαλκουτζή

Η Νόνικα Μαλκουτζή γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του «Μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης» και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς». Σημαντική στιγμή στην διαδρομή της, είναι η ανάδειξή της ως ‘Best Young Actor Of Europe’ στο ‘12th International Theatre Festival ‘Actor Of Europe’.

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων με: το Κ.Θ.Β.Ε «Alexander The Great Rock Opera» (Γ. Βούρος- Κ. Αθυρίδης), την Μαριάννα Τόλη (Παπλωματού, Μολυβένιος στρατιώτης), τον Άκη Δήμου, (Eγώ σε γνώρισα Λευτέρη), τον Πάνο Μουζουράκη και την TSC στο ΜΜΘ (Με επίσημο ένδυμα), τον Γιώργο Μαργαρίτη (Ένας αιώνας λαϊκό τραγούδι), την Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα, Μαντώ κ.α.

Αυτή την περίοδο, ετοιμάζει τον προσωπικό της θεματικό δίσκο, ενώ παράλληλα διδάσκει εθελοντικά μουσική και θέατρο, σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η Νόνικα Μαλκουτζή μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για την νέα της παράσταση. Απάντησε αν είναι ηθοποιός ή τραγουδίστρια, τα σχέδιά της, τους φόβους της αλλά και το νέο της δίσκο.


Σχεδόν συστηθήκατε στο κοινό, με τη διεθνή διάκριση «Best Young Actor Of Europe»

«Είναι από εκείνες τις εμπειρίες, τις βαθιά φορτισμένες συναισθηματικά, -τις σχεδόν ασυνείδητες θα πω-, που απ’ την πολλή χαρά και αγωνία, η μόνη επιλογή, είναι να τις ζω στο παρόν τους, σα να μην αντέχω να τις κουβαλήσω παραπέρα, οπότε και οι μνήμες μου στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι ιδιαίτερα καθαρές.

Κάποια χρόνια μετά, σε ένα άλλον παρόν πια, μπορώ να σας πω με κάποια σιγουριά και κάποια αποστασιοποίηση, ότι ήταν εξαιρετικά τιμητική για μένα αυτή η διάκριση, δουλέψαμε σκληρά όλοι και το μεγαλύτερο -αν θέλετε- βραβείο, είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ήταν τότε στο πλάι μου σε εκείνο το εγχείρημα, ως φίλοι και ως συνεργάτες, με τιμούν ακόμη με την εξ’ ολοκλήρου παρουσία τους».

Γνωρίζω ότι αγαπάτε και τη μουσική και την υποκριτική. Οπότε προκύπτει το ερώτημα μουσικός ή ηθοποιός;

«Χαμογέλασα τώρα.. Μου αρέσει που μου κάνετε αυτή την ερώτηση και σας ευχαριστώ. Έχω κι εγώ μία ερώτηση: Γιατί χρειάζεται να είμαστε κάτι, ή κάτι άλλο; Και όχι κάτι ΚΑΙ κάτι άλλο ΚΑΙ κάτι ακόμη και και και...;

Ευτυχώς, παρατηρώ ότι κάνουμε βήματα προς την απελευθέρωση της ‘αγαπημένης μας ταμπέλας’, δεν μετρώ τα βήματα αυτά καθαυτά, ούτε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο γίνονται. Έχω απλή χαρά, που απλώς γίνονται. Οπότε, στην ερώτησή σας απαντώ: Kαι μουσικός και ηθοποιός και μαγείρισσα και σερβιτόρα και τραγουδίστρια και δασκάλα και συναισθηματική και λογική και βουνό και θάλασσα και μάνα κι αδελφή μου κι αγάπη εσύ».



Αφορμή για την συνέντευξη είναι η παράσταση «Τί ΣΟΎΛΑχε» στο Τρένο του Ρούφ - Πείτε μας τι παρουσιάζετε;

«Αυτό, που πρωτίστως έχω ανάγκη να μοιραστώ! Είναι σημαντικό για μένα να υπάρχει ένας λόγος πίσω από κάθε μας ενέργεια. Καλλιτεχνική ή μη.

Στη μουσικοθεατρική μας εξομολόγηση «Τί ΣΟΎΛΑχε», στόχος μου είναι να βρούμε το θάρρος -πρώτη εγώ- να επιλέξουμε τον εαυτό μας συνειδητά. Κι αν δεν μας πετύχει τελικά, δεν πειράζει, ας είναι κι αυτή μία συνειδητή επιλογή, με την οποία μπορούμε να είμαστε εξίσου ευτυχισμένοι! Και όλα αυτά, δοσμένα με πολλή χαρά, μουσική, τραγούδι, αυτοσαρκασμό και διαδραστικότητα, παρέα με τρεις υπέροχους μουσικούς επί σκηνής, σε ρόλο έκπληξη».


Στο βιογραφικό σας έχειτε να επιδείξετε πολύ όμορφες συνεργασίες - Ποιες είναι αυτές που σας έχουν στιγματίσει.

«Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Όλες -θα απαντήσω- και το εννοώ με κάθε μου γράμμα. Και για εκείνες που είναι γραμμένες στο βιογραφικό μου και για εκείνες που δεν είναι.

Σήμερα, είμαι αυτή που είμαι, λόγω των ανθρώπων και των συνθηκών που έχω συναντήσει στη διαδρομή μου. Φυσικά, δεν ήταν πάντα εύκολο, όμως πάντα διδακτικό. Και νιώθω ευγνώμων».

Εκτός όλων των άλλων γράφετε, σκηνοθετείτε και διασκευάζετε θεατρικά έργα, με αφορμή την ιδιότητά σας και ως εκπαιδευτικός. Προετοιμάζετε μαθητές για εισαγωγικές εξετάσεις σε δραματικές σχολές και προπονείτε επαγγελματίες ηθοποιούς. Λίγο βαρύ το πρόγραμμά σας, πως τα καταφέρνετε;

«Στην πραγματικότητα, δεν τα καταφέρνω πάντα, όμως έχω συμφιλιωθεί με την ιδέα πως όταν δεν τα καταφέρνω όπως θα ήθελα – διότι εδώ πρόκειται για προσωπικά θέματα προσδοκιών και απαιτήσεων- αυτό, δεν με καθιστά λιγότερο ‘καλή’ δασκάλα. Το πεδίο της εκπαίδευσης, μου ταιριάζει πολύ. Είναι για μένα ένα αέναο ταξίδι αυτοεξέλιξης, το οποίο γεμίζει την καρδιά μου.

Έτσι, φροντίζω, -από τη στιγμή την οποία ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην δραματική σχολή- τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, να παρακολουθώ σεμινάρια ανθρώπων που με εμπνέουν και μου ανοίγουν νέους δρόμους. Μέσα από αυτή την διαδικασία και την σύμπτυξη διαφόρων τεχνικών, έχω ανακαλύψει και χρησιμοποιώ – προς το παρόν- τη δική μου τεχνική, με την οποία εργαζόμαστε ολιστικά με έμφαση στην ψυχοκεντρική προσέγγιση του εκάστοτε ρόλου, ταυτόχρονα βέβαια με την πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του ρόλου και του ανθρώπου που υποδύεται τον ρόλο.

Στόχος είναι, εξερευνώντας και κατανοώντας τον εαυτό μας, να καταφέρουμε να εξερευνήσουμε και τον ρόλο, κατανοώντας τους λόγους που τον οδηγούν στις ενέργειές του, με απλή παρατήρηση -και όχι κριτική εί δυνατόν-, δίνοντάς του χώρο να υπάρξει, ξεφεύγοντας από την -πολλές φορές- εγωιστική μας διάθεση να τον φέρουμε στα μέτρα μας».


Απ΄ όλα αυτά προκύπτει το ερώτημα, αν καλλιτέχνης γεννιέσαι ή γίνεσαι;


«Κατά τη γνώμη μου, όλοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες και στην πορεία της προσωπικής μας διαδρομής, κάποιοι από εμάς το ξεχνούν και κάποιοι από εμάς το θυμούνται..»



Τι να περιμένουμε από εσάς στη συνέχεια; Υπάρχουν ανακοινώσιμα σχέδια;

«Με χαρά να τα μοιραστώ! Αυτή η εξομολόγηση, πρόκειται σύντομα να γίνει ένας θεματικός δίσκος».

Σας παρακαλώ κλείστε με ευχές, για εσάς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και για τους αναγνώστες μας.

«Αυτό που εύχομαι για τον εαυτό μου, είναι το ίδιο που εύχομαι για τους αναγνώστες σας και για όλους μας γενικότερα. Να φοβόμαστε λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι φοβόμαστε».

Νόνικα Μαλκουτζή - Τί ΣΟΥΛΑχε

Η Νόνικα Μαλκουτζή γράφει για την παράσταση «Τί ΣΟΎΛΑχε» που παρουσιάζει στο Τρένο του Ρούφ, Κάθε Πέμπτη από 3/11/2022, και μόνο για 10 παραστάσεις

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Σήμερα ξύπνησα, έκανα τον καθημερινό μου διαλογισμό, απέτυχε, έκανα ένα ντους, κρύο, ντύθηκα, ήπια διπλό ελληνικό σκέτο, χύθηκε πάνω μου, κάηκα, άλλαξα ρούχα, άνοιξα το ραδιόφωνο, άκουσα τέσσερα τραγούδια, έκλαψα, βγήκα από το σπίτι, μπήκα στο αυτοκίνητο, έμεινα από μπαταρία, κάλεσα την οδική βοήθεια, ήρθε η οδική βοήθεια, οδήγησα προς το σπίτι του Τάκη, είχα να τον δω τρεις μήνες, έφτασα απ’ έξω, έπαθα ταχυπαλμία, προσπάθησα να παρκάρω, χτύπησα τον προφυλακτήρα, μετά χτύπησα το θυροτηλέφωνο, μου άνοιξε χωρίς να μιλήσει, μπήκα στο ασανσέρ, πάτησα το δύο, έμεινε το ασανσέρ, έπαθα κι άλλη ταχυπαλμία, έπαθα κι άλλη ψυχρολουσία, έπαθα τον κακό μου τον τάραχο και ξαφνικά....ακούω τη φωνή της Σούλας!



Η Νόνικα Μαλκουτζή, μας συστήνει τη νέα της προσωπική δουλειά «Τί ΣΟΥΛΑχε!».

Μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική εξομολόγηση, σε πρωτότυπα κείμενα και πρωτότυπα τραγούδια, παρέα με τρεις πρωτότυπους μουσικούς και σας περιμένει, εσάς τους πρωτότυπους, κάθε Πέμπτη, στις 9μμ. από 3/11/2022, στο πρωτότυπο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ, για να μοιραστεί μαζί σας την πρωτοτυπία να είσαι ο εαυτός σου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη ιδέας / Κείμενο: Νόνικα Μαλκουτζή, Μέλα Γεροφώτη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νόνικα Μαλκουτζή
Πρωτότυπα τραγούδια: Αίσωνας, Αλέξανδρος Τζοβάνι,
Μέλα Γεροφώτη, Νόνικα Μαλκουτζή
Μουσικοί: Άρτεμις Βαβάτσικα- Ακορντεόν,
Γιάννης Κονταράτος- Βιολί,
Αστέρης Κωνσταντίνου- Κιθάρα
Ενδυματολογική επιμέλεια: Christangelos
Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Μελίνα Μαβίδου
Φωτογραφίες: Mαριάνα Σιδερά, Χριστίνα Μουδέλη
Επιμέλεια μακιγιάζ: Έφη Βαλασιάδου
Ηχογράφηση Soundtrack: Beryll Ryder, Musikarama
Μίξη/ Μάστερ: Άγγελος Αθανασιάδης
Βιντεοληψία/ Μοντάζ: Joe Oconnor



ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Θεατρικό Βαγόνι
Κάθε Πέμπτη από 3/11/2022, για 10 παραστάσεις

Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 90’
Κανονικό εισιτήριο: 13€
Μειωμένο εισιτήριο: 10€

Προαγορά εισιτηρίων απαραίτητη:
- Ηλεκτρονικά στο viva.gr
- Τηλεφωνικά στο 11876 (viva)
- Φυσικά σημεία πώλησης viva (αφού προηγηθεί κράτηση ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά στο 11876)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ
Τηλ. 6937604988 - 2105298922 καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 10:00 - 14:00
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός & από τη στάση Αγίας Μαρκέλλας (λεωφορεία 813, 026)
Δωρεάν Parking