Είδα την καινούργια σειρά του Ryan MurphyHollywood” στο Netflix και άρχισα να ψάχνω σε διάφορα Αμερικάνικα site και να διαβάζω άρθρα για το πόσο καταπιεστικοί ήταν οι παράγοντες και οι διευθυντές της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Στις μέρες μας βέβαια περισσότερο ασχολούνται με τους σεξιστές και με την σεξουαλική παρενόχληση, παρά με την ομοφυλοφιλία την οποία την έχουν αποδεχτεί πια.

Το Hollywood στο ξεκίνημα του δεν ήταν ούτε δημοκρατικό, ούτε προοδευτικό όπως σήμερα. Και ρατσισμός υπήρχε, και σεξισμός και ομοφοβία. Ο χώρος υπήρξε πάντα απόλυτα μπλοκαρισμένος στα θέματα τρέχουσας ηθικής και τιμωρούσε σκληρά όσους ξέφευγαν από το αμερικανικό ιδεώδες πρότυπο. Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το Hollywood με τους gay ηθοποιούς του, οι οποίοι ήταν φοβισμένοι και αναγκασμένοι να κρύβουν το “παράπτωμα”. Οι gay του star system υπέφεραν για να αποσιωπήσουν αυτό που οι άλλοι θεωρούσαν απαράδεκτο.

Μερικοί από τους ηθοποιούς που υπέφεραν είναι:

Alla__Nazimova

ALLA NAZIMOVA

Ήταν ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου, μεγάλο ταλέντο και πολύ διάσημη στην εποχή της. Ρωσίδα, από προβληματική οικογένεια, βρίσκει καταφύγιο στο χορό. Πόρνη στα 16 της, παρακολουθεί μαθήματα χορού και παίζει στο θέατρο. Το 1905 φτάνει στις ΗΠΑ και ενσαρκώνει την χειραφετημένη γυναίκα. Γίνεται πλούσια και η βίλα της The Garden of Alla μετατρέπεται σε βίλα οργίων. Ερωτεύεται την ποιήτρια Mercedes de Acosta αλλά το Hollywood δεν της το επιτρέπει. Την αναγκάζουν να παντρευτεί τον Άγγλο gay ηθοποιό Charles Bryant. Χωρίζουν ένα χρόνο αργότερα, η Alla παίρνει τον κατήφορο και χάνει την περιουσία της. Κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και στη συνέχεια εξαφανίζεται και χάνονται τα ίχνη της. Εκτός από την Mercedes de Acosta, λέγεται πως από το κρεβάτι της πέρασαν οι: Isadora Duncan, Eva Le Gallienne, Greta Garbo και η Marlene Dietrich.

mercedes-de-acosta

Αυτή είναι η Mercedes de Acosta

Greta_Garbo

GRETA GARBO

xeirografo

Τα τελευταία μόλις χρόνια, έγινε απολύτως γνωστό ότι οι πιο διάσημες σταρ, οι μοιραίες γυναίκες του Hollywood ήταν λεσβίες και είχαν ιδρύσει μάλιστα και ένα κλαμπ, το λεγόμενο The Sewing Circle. Το περιγράφει ο δημοσιογράφος Axel Madsen στο βιβλίο του The Sewing Circle : Sappho’s Leading Ladies détonne. Η Greta Garbo, η Marlene Dietrich, η Judy Garland, η Barbara Stanwick κ.α. ήταν ανάμεσα στα μέλη του. Οι σύγχρονοι αναλυτές του Hollywood λένε ότι η Garbo ήταν η γυναίκα με τα δύο πρόσωπα: Straight στις ταινίες και λεσβία στη ζωή. Ο μεγάλος της έρωτας ήταν με την Mercedes De Acosta. Το Hollywood την υποχρέωσε να παντρευτεί τον ηθοποιό John Gilbert. Οργανώθηκαν τα πάντα αλλά εκείνη δεν πήγε στην εκκλησία!

Katharine_Hepburn_1

KATHARINE HEPBURN

Spencer_Tracy___Katharine_Hepburn

Ήταν δημοφιλέστατη και έφερνε πολλά χρήματα στα ταμεία. Το Hollywood έτρεμε μην μαθευτεί πως ήταν λεσβία. Την «έριξαν» και καλά δίπλα στον Spencer Tracy, που μπορεί να ήταν παντρεμένος – αλλά υπάρχουν πηγές που λένε ότι ήταν bisexual. Στο βιβλίο “Full Service”, ένας πρώην ζιγκολό αποκαλύπτει ότι η Hepburn ήταν λεσβία και ότι ο ίδιος της είχε δώσει πάνω από 150 κορίτσια – αναφέροντας μάλιστα και ονόματα. Ένα άλλο βιβλίο, του James Robert Parish με τίτλο, “Katharine Hepburn : The Untold Story”, επιβεβαιώνει τα πράγματα. Τα ανδρικά παντελόνια, ο αποτυχημένος γάμος με τον βαθύπλουτο Ludlow Ogden Smith, η ανεξαρτησία της και η σπάνια επιμονή της είχαν κάτι το μοναδικά αντρικό.

Ramon_Novarro___Gilbert_Roland

RAMON NOVARRO

Έπρεπε να περιμένουν τον τραγικό θάνατό του οι fan του ηθοποιό του βωβού κινηματογράφου για να μάθουν την αλήθεια. Ήταν o μεγαλύτερος σταρ, αμέσως μετά τον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Ήταν τόσο όμορφος και ταλαντούχος που οι γυναίκες τον λάτρευαν. Ήταν από τους ελάχιστους μεγάλους που δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του. Του πρότειναν να παντρευτεί για τους τύπους και όταν αρνήθηκε το Hollywood του γύρισε την πλάτη, αναγκάζοντας τον να παίζει πια μόνο σε τριτοκλασάτες ταινίες. Το 1968 βρέθηκε πνιγμένος να κολυμπάει στο αίμα. Δύο νεαροί τον είχαν βασανίσει επί ώρες πιστεύοντας ότι έχει χρήματα στο σπίτι του.

Tallulah_Bankhead

TALLULAH BANKHEAD

Μια ζωή στην υπερβολή. Υπήρξε η πιο εκκεντρική από τις σταρ του Hollywood. Κάπνιζε 150 τσιγάρα την ημέρα, ναρκομανής και εθισμένη στα φάρμακα έγινε γνωστή για την κανιβαλιστική όρεξή της για άνδρες και γυναίκες.

iojji

Υπήρξε ερωμένη της Greta Garbo, της Marlene Dietrich, της Billie Holiday και κυρίως της Αγγλίδας ηθοποιού Eva Le Gallienne. Η Tallulah, ήταν υπερήφανη για τις περιπέτειές της, ομολογούσε την χρήση ναρκωτικών αλλά ποτέ δεν την άφησαν να κάνει μεγάλη καριέρα.

Cary_Grant_and_Randolph_Scott

CARY GRANT

«Αν κάποιος επιμένει να λέει ότι είμαι γκέι, εγώ τι μπορώ να κάνω;» ήταν η διάσημη φράση αυτού που θεωρείτο το μεγάλο αντρικό sex symbol του Hollywood. Ήταν ο άντρας που αγαπούσαν όλες οι γυναίκες. Παντρεύτηκε πέντε φορές. Ωστόσο είναι εξίσου διάσημος ο έρωτάς του για τον ηθοποιό Randolph Scott, ο οποίος δεν είχε καμιά σπουδαία καριέρα μια και έπαιζε σε κάτι γουέστερν. Από το 1932 ως το 1942, έζησαν οι δυο τους στο Μαλιμπού φωτογραφήθηκαν χωρίς κόμπλεξ να γυμνάζονται, να κάνουν μασάζ ο ένας στον άλλο, στην πισίνα, σε βραδινές εξόδους κτλ. Η πρώτη σύζυγος του Cary Grant, η Virginia Cherrill, τον χώρισε μέσα σ’ ένα χρόνο γιατί δεν άντεχε αυτό το περίπλοκο τρίο. Το θέμα κρατήθηκε κρυφό γιατί ο σταρ έφερνε εκατομμύρια στα ταμεία. Αργότερα, στο τέλος της καριέρας του αστειεύτηκε για πρώτη φορά λέγοντας ότι προτιμάει τα γυναικεία εσώρουχα γιατί είναι πιο άνετα. Η κόρη του Jennifer, μετά τον θάνατό του παραδέχτηκε ότι ο πατέρας της ήταν ομοφυλόφιλος – ή έστω bisexual.

Rock_Hudson

ROCK HUDSON

Ήταν κούκλος, παίδαρος - 1.93 ύψος – star, και οι γυναίκες του είχαν λατρεία. Όλο αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την προσωπική του ζωή και τα θέλω του. Το Hollywood έβγαζε πολλά λεφτά από τις ταινίες του και γι΄ αυτό του είχαν πει, πως αν μαθευόταν οτιδήποτε, θα τέλειωνε το συμβόλαιο του… θα τον εξαφάνιζαν!

Τι να μαθευόταν; Μα, πως ήταν gay!

Ο μεγάλος έρωτας του Rock Hudson, τα λέει όλα πενήντα πέντε χρόνια μετά. Ο άνθρωπος που ο διάσημος σταρ είχε αποκαλέσει τον «μοναδικό αληθινό έρωτα» του, αποκαλύπτει τώρα μυστικά και κάποιες ιδιωτικές φωτογραφίες τους.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας ενός νέου βιβλίου, διαβάζουμε: «Δεν τολμούσαμε να τραβήξουμε ιδιωτικές φωτογραφίες μαζί, ήταν πολύ επικίνδυνο, μόνο ο ένας του άλλου», λέει τώρα στα 81 του ο Lee Garlington για την ερωτική σχέση που είχε με τον Rock Hudson στα μέσα της δεκαετίας του '60.

Montgomery_Clift

MONTGOMERY CLIFT

Ο θλιμμένος γόης ήταν gay. Όμορφος, περήφανος, αγέρωχος, υπέροχος, αλλά και απόλυτα εύθραυστος και μελαγχολικός. Αυτός ήταν ο Montgomery Clift. Τα όσα έχουν γραφτεί γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι σαν σενάριο από δραματική ταινία. Μέσα απ’ όλα αυτά τα γραπτά διαφαίνεται πως αυτός ο όμορφος, σημαντικός ηθοποιός του Hollywood οδηγήθηκε αργά αλλά σταθερά στην αυτοκτονία καθώς πνίγηκε στο αλκοόλ για να ξεπεράσει τις ανασφάλειές του, και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να παραδεχθεί ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του.