Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ταξιδεύει στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με νέο λογότυπο και με σύνθημα τη φράση «Το σινεμά στο Κέντρο», που είναι και το μήνυμα του φετινού προωθητικού του σποτ.

Σταθερό σημείο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ είναι το ανανεωμένο περίπτερό του στην καρδιά της Αγοράς του Φεστιβάλ, από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022.

Το περίπτερο θα γίνει και φέτος τόπος φιλικών συναντήσεων των κινηματογραφιστών, αλλά και η βάση του ΕΚΚ για τον συντονισμό όλων των δράσεων του, που αποσκοπούν στην προώθηση της ελληνικής ταινίας και τη διασύνδεση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τον διεθνή κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό χώρο.

Το ΕΚΚ συμμετέχει στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενεργά και με διευρυμένη ατζέντα:

Συνοδεύει ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν ενισχυθεί από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματά του.

Διευρύνει την παρουσία του στην Αγορά του Φεστιβάλ

Διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά πάνελ ενδυναμώνοντας τη θέση της Ελλάδας στον διάλογο, που έχει ήδη ανοίξει στην Ευρώπη, για το παρόν και το μέλλον του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού υπό συνθήκες ραγδαίων τεχνολογικών κι άλλων αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Στον ορίζοντα αυτό, συμβάλλει και στον επίκαιρο διάλογο για την ενίσχυση της κινηματογραφικής αίθουσας και συμπαράγει μαζί με το Φεστιβάλ το διεθνές πάνελ στο πλαίσιο του ολοκαίνουργιου Agora Series.

Διοργανώνει ημερίδα, μέσω της διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission, επιδιώκοντας την εκπόνηση πολιτικών που θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερού πόλου έλξης αλλά και φιλικού κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό περιβάλλοντος για τους ξένους και τους Έλληνες παραγωγούς. Η ημερίδα «Το Δημόσιο πάει… σινεμά» στοχεύει ακριβώς στο να ανοίξει τη συζήτηση αυτή εγχώρια με διευρυμένη συμμετοχή Ελλήνων παραγόντων από όλο το φάσμα των επαγγελματιών που σχετίζονται με το αντικείμενο και δημόσιων λειτουργών που εξυπηρετούν παραγωγές: στελέχη film offices, location scouters, παραγωγοί, πολιτειακοί παράγοντες, νομικοί, μελετητές.

Αξιοποιεί την εμβέλεια του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία όλης της επικράτειας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του: το CINEDU, την Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα σχολεία, το οποίο είναι μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το ΕΚΚ βραβεύει τους νέους δημιουργούς 


Το ΕΚΚ και φέτος θα απονείμει τα ακόλουθα δύο βραβεία στηρίζοντας και έτσι την ελληνική ταινία και τους δημιουργούς της, αλλά και έναν νέο κλάδο επαγγελματιών του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού χώρου ιδιαίτερα σημαντικό για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών.

Βραβείο σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, ή σε πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα σε ελληνική παραγωγή που συμμετέχει στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. To βραβείο αυτό συνοδεύεται από το ποσό των 5.000 €.

Βραβείο Best Location, συνοδευόμενο από 1.500 €, θα απονείμει η διεύθυνσή του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission σε location manager (αν δεν υπάρχει, σε σκηνοθέτη ή σκηνοθέτιδα) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στηρίζει επίσης, οικονομικά με το ποσό των 3.000 το νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα Immersive του Φεστιβάλ, το οποίο υποδέχεται πρωτοποριακές δημιουργίες που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες. Το ποσό αυτό διατίθεται για τη διαδραστική εγκατάσταση της ελληνικής ταινίας VR «Λευκός νάνος» της Γιολάντας Μαρκοπούλου.