Σε νέες πορείες για τους επισκέπτες που βελτιώνουν την εμπειρία της περιήγησης, καθώς και την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, στο Ανάκτορο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παράλληλα, εξελίσσεται το πρόγραμμα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της προμελέτης στατικής επάρκειας του συγκροτήματος του «Μεγάρου Βασίλισσας».

knossos

Οπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Η καθολική προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα εκείνων με μεγάλη επισκεψιμότητα βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών μας. Με τις νέες πορείες όλοι οι επισκέπτες της Κνωσσού αποκτούν οπτική επαφή με το βόρειο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο περιλαμβάνει το λεγόμενο «Θεάτρο» και τον Βασιλικό Δρόμο. Στόχος μας είναι, πρωτίστως, να διευκολυνθεί η κίνηση των επισκεπτών ΑμεΑ και σε χώρους του Ανακτόρου που λόγω φθοράς του υλικού διάστρωσης, η κίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο καθίσταται δύσκολη. Δευτερευόντως να περιοριστεί η μη καθορισμένη κίνηση στον χώρο για την προστασία των αρχαίων δαπέδων». 

knossos2

Οι επεμβάσεις


Η εγκριθείσα αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στη διαμόρφωση νέων πορειών από τη Δυτική Αυλή προς το «Θέατρο», στην Κεντρική Αυλή, καθώς και στα «Μέγαρα Βασιλέως και Βασίλισσας» για την περιήγηση όλων των επισκεπτών. Η νέα πορεία στην Κεντρική Αυλή επιτρέπει την περιήγηση των ΑμεΑ, καθώς και την πρόσβασή τους στους γύρω χώρους, με τον περιορισμό της κίνησης των λοιπών επισκεπτών, χωρίς, όμως, να αποκλείεται η ελεύθερη περιήγησή τους.

Η πρόσβαση στην περιοχή των «Μεγάρων Βασιλέως και Βασίλισσας» γίνεται μέσω κλίμακας νότια του «Μεγάρου Βασίλισσας». Στόχος της διαμόρφωσης νέας πορείας περιήγησης στο «Μέγαρο Βασιλέως», είναι ο χώρος αυτός να καταστεί μερικώς επισκέψιμος, και ταυτόχρονα, να προστατευθούν τα αρχαία δάπεδα.
knoso4

Επεμβάσεις προβλέπονται και σε επίπεδο ανακατασκευής δαπέδων, στα οποία περιλαμβάνονται το δάπεδο της περιοχής υποδοχής και εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και οι διάδρομοι της κεντρικής Αυλής, νότια της δυτικής Αυλής, ανατολικά του «Θεάτρου» και της εξόδου από το Ανάκτορο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την προμελέτη στατικής επάρκειας του συγκροτήματος του «Μεγάρου Βασίλισσας», συνολικής επιφάνειας 330 τ.μ., το οποίο εμφανίζει έντονες φθορές και βλάβες σε μεγάλη έκταση. Το συγκρότημα αποτελείται από την κύρια «Αίθουσα των Δελφινιών», με το λουτρό της Βασίλισσας, δύο αίθριους χώρους, εφαπτόμενα κλιμακοστάσια που επικοινωνούν με το Μέγαρο Βασιλέως, και διάδρομο που οδηγεί στη δυτική αίθουσα.