Με την Δήμητρα γνωριζόμαστε σχεδόν 40 χρόνια. Σε καλλιτεχνικές παρέες, σε πάρτι, στην δισκογραφία, μπιρίμπα στο σπίτι της, συνεργασίες, κοινές παρέες… Η Δήμητρα είναι καλλιτεχνάρα, φωνάρα, ακέραιος άνθρωπος, με χιούμορ και γενναιοδωρία.

thumbnail_galani_-__________

Η Δήμητρα είναι λάτρης του καινούργιου. Το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές μέσα από συνεργασίες της. Από τους “Χάνομαι γιατί ρεμβάζω” μέχρι τον Κ.Βήτα και από τον Μανώλη Φάμελο μέχρι τους Papercut. Λατρεμένο και το cd “Pixel” με τις μεγάλές της επιτυχίες “πειραγμένες” από νέους μουσικούς της electronica.

Η Δήμητρα Γαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα 14 Νοεμβρίου 1952, και από την παιδική της ηλικία ξεκίνησε σπουδές κιθάρας και θεωρίας της μουσικής. Ξεκίνησε την καριέρα της στο τέλος της δεκαετίας του 1960 σε ηλικία 16 ετών. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1969 ερμηνεύοντας δύο τραγούδια των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου. Η ίδια έχει πει γι’ αυτό της το ξεκίνημα: “Στο "Ένα Χαμόγελο" έγινε η γνωριμία μου με τον Δήμο Μούτση. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στη φωνή μου. Παράλληλη ήταν και η γνωριμία μου με τον Νίκο Γκάτσο. Ο Δήμος γνώρισε μια κοπέλα, που με την κιθαρούλα της τραγουδούσε στις μπουάτ, στο στιλ της δεκαετίας του 1960, το Νέο κύμα, συν κάτι από Θεοδωράκη, Ντίλαν και Μπαέζ. Και κατάφερε να μου αποσπάσει μια φωνή που την έκρυβα. Τραγουδούσα ως τότε χαμηλά, απαλά. Και έβγαλε από μέσα μου μια φωνή πιο δυνατή, πιο δυναμική. Η επαφή μου με τον Δήμο Μούτση και τον Νίκο Γκάτσο ήταν το θεμέλιο.”

thumbnail________-______
thumbnail_______________
thumbnail________________1
thumbnail_galani_png

Από το 1970 και μετά οι μεγάλοι συνθέτες της εποχής, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και τη μουσικότητα της φωνής της, άρχισαν να γράφουν τραγούδια για εκείνη. Ενδεικτικά σας αναφέρω: Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Γιώργος Χατζηνάσιος, Ελένη Καραΐνδρου, Γιάννης Σπανός, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Σταμάτης Κραουνάκης, Στέφανος Κορκολής, Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει τραγουδήσει τραγούδια των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και σπουδαίων στιχουργών όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Βίρβος, ο Κώστας Τριπολίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος κ.ά.

Η Δήμητρα στο εξωτερικό

  • Το 1976, πραγματοποίησε το πρώτο της ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά, όπου ήρθε σε επαφή με τον απόδημο ελληνισμό στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Τορόντο, Βοστώνη και Μόντρεαλ. Στη συνέχεια έδωσε συναυλίες στην Αυστρία (Βιέννη). Το 1978, πραγματοποίησε τη δεύτερη περιοδεία της σε Η.Π.Α. και Καναδά δίνοντας συναυλίες σε μεγάλα θέατρα.
  • Το 1980, ερμήνευσε τους “Χαιρετισμούς” του Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του έργου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, στο φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο ανατολικό Βερολίνο. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε μαζί με τον Χριστόδουλο Χάλαρη στο διεθνές φεστιβάλ της Αβινιόν, όπου ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους σε παραγωγή της France Culture. Επίσης, απέσπασε το Α' βραβείο (από κοινού με τον Ιταλό τραγουδιστή Ρικάρντο Κοτσάντε) στο φεστιβάλ γαλλικού τραγουδιού “Rose d'Or”.
  • Το 1981, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1983. Το διάστημα αυτό έδωσε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, είτε μόνη της, είτε με άλλους σημαντικούς τραγουδιστές και δημιουργούς.
  • Το 1985, πραγματοποίησε περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα στην Αυστραλία (Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Περθ κ.α.).
  • Το 1988 έδωσε συναυλίες με τον Μάνο Χατζιδάκι στις Βρυξέλλες και στο Ελσίνκι.
  • Το 1989 τραγούδησε σε ρεσιτάλ τραγουδιού για πιάνο και φωνή στις Βρυξέλλες με τον Θάνο Μικρούτσικο, στα πλαίσια ενός τετραήμερου αφιερώματος στην ελληνική μουσική.
  • Το 1990 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 7ο φεστιβάλ μεσογειακού τραγουδιού στη Μαγιόρκα.
  • Το 1996 παρακολούθησε ένα τρίμηνο σεμινάριο μουσικής στο Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι Berklee College of Music στη Βοστώνη.
  • Το 1998 ήταν μία χρονιά με σημαντικές εμφανίσεις σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης: Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Φραγκφούρτη, Ντίσελντορφ, Λυών, Μασσαλία και Βρυξέλλες.

Στην μακρόχρονη καριέρα της, η Δήμητρα Γαλάνη έχει αναδείξει ως παραγωγός σημαντικούς νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές (πιο πρόσφατα στην Παυλίνα Βουλγαράκη), έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της σε μουσικούς διαγωνισμούς και ετήσια φεστιβάλ για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Έχει ηχογραφήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό δίσκων με: Studio άλμπουμ, Live, Συλλογές με επιτυχίες, soundtrack για το σινεμά και την τηλεόραση – όπως επίσης και απίστευτες συμμετοχές σε δίσκους άλλων τραγουδιστών – κυρίως νέων παιδιών.

Σημαντικές στιγμές στην δισκογραφία της

  • 1969 Ένα Χαμόγελο/ Δήμου Μούτση & Νίκου Γκάτσου. Τραγουδούν οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας και η Γαλάνη.
  • 1969 Με Πνίγει Τούτη Η Σιωπή/ Δίσκος 45 στροφών. Μουσική: Γιάννης Σπανός. Στίχοι: Κώστας Κωτούλας.
  • 1970 Επιστροφή/ Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου. Τραγουδούν οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Δήμητρα Γαλάνη και Αλίκη Βουγιουκλάκη.
  • 1971 Της Γης Το Χρυσάφι/ Των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου. Τραγουδούν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Μανώλης Μητσιάς.
  • 1972 Η Κόκκινη Κλωστή/ Λουκιανού Κηλαηδόνη & Νίκου Γκάτσου. Για δεύτερη φορά μαζί η Γαλάνη με τον Μητσιά.
  • 1972 Δήμητρα Γαλάνη/ Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος. (Οι μέχρι τώρα επιτυχίες της)
  • 1972 4,5,3/ Γιώργου Χατζηνάσιου, με τους: Στράτο Διονυσίου, Δήμητρα Γαλάνη και Σταμάτη Κόκοτα.
  • 1972 Μέρες Αγάπης/ Ξανά μαζί η Γαλάνη με τον Κόκοτα. Αυτήν τη φορά σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.
  • 1973 Τα Ωραία Του Τσιτσάνη/ Γνωστά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Σταμάτη Κόκοτα, Δήμητρα Γαλάνη, Λιζέτα Νικολάου και Αλεξάνδρα.
  • 1973 Έχει Ο Θεός/ Γιώργου Χατζηνάσιου & Γιάννη Λογοθέτη (Λογό), ερμηνεία Μανώλης Μητσιάς και Δήμητρα Γαλάνη.
  • 1976 Λεύκωμα/ Γιώργου Χατζηνάσιου & Γιώργου Κανελλόπουλου. Με τη Γαλάνη και τη Μοσχολιού.
  • 1978 Μ' Αγαπούσες Θυμάμαι/ Ο πρώτος δίσκος της στη νέα της εταιρία MINOS.
  • 1979 Εικόνες/ Γιώργου Χατζηνάσιου
  • 1981 Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας/ Δεκαπέντε τραγούδια σε δεύτερες εκτελέσεις, σ' έναν δίσκο που μοιράστηκε με τη Χαρούλα Αλεξίου.
  • 1984 Κανονικά/ Σταμάτης Κραουνάκης & Λίνα Νικολακοπούλου
  • 1985 Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω/ Τραγουδά η Γαλάνη και τη συνοδεύει το εξαμελές συγκρότημα “Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω”.
  • 1986 Παιχνίδι Για Δύο/ Δίσκος της Γαλάνη με 10 νέες συνθέσεις του Γιώργου Χατζηνάσιου, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.
  • 1991 Φως/ Ερμηνεία και μουσική της Γαλάνη σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου.
  • 1992 Μ' Ένα Γλυκό Αναστεναγμό/ Μια προσεγμένη παραγωγή του Γιώργου Μακράκη με πολυσέλιδο ένθετο σε επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή, με 13 παλιά τραγούδια. Τη συνοδεύει ο Μανώλης Λιδάκης
  • 1995 Ανάσα Η Τέχνη Της Καρδιάς/ Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη, Θάνος Μικρούτσικος, Σταμάτης Κραουνάκης. Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου. Ερμηνεία: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
  • 1998 Χορός Με Τη Σκιά Μου/ Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.
  • 2001 Μετά/ Μουσική-στίχοι: Κωνσταντίνος Βήτα. Ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.
  • 2004 Επί Σκηνής/ Η Δήμητρα Γαλάνη συμπλήρώνοντας 35 χρόνια στη δισκογραφία ηχογραφεί το άλμπουμ «Επί σκηνής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Φεβρουάριο του 2004 και διασκευάζει μεταξύ άλλων το «Nature Boy» που της το πρότεινα εγώ
  • 2004 Το Σ' Αγαπώ Μπορεί/ Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη. Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή, Μυρτώ Κοντοβά, Στεφανία Χαρσούλα. Ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.
  • 2009 Πίξελ/ Το Pixel είναι ο δίσκος με μεγάλες της επιτυχίες σε νέα remix από μουσικούς της electronica
  • 2016 Chronos/ The In Sound. Είναι η αποτύπωση σε ακουστική και οπτική μορφή της συνάντησης της Δήμητρας Γαλάνη με τέσσερις εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς με κεντρικό άξονα 10 τραγούδια που έχουν γράψει μεγάλοι μας δημιουργοί, ποιητές και συνθέτες.
  • 2016 Το Βαλς Των Χαμένων Μετά/ Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Ευστάθιος Δράκος σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη.

Μπιθικώτσης, Μούτσης, Γαλάνη, Κόκοτας. Η Δήμητρα 17 ετών περίπου

thumbnail______________________________________

Ένας ιστορικός δίσκος: Της γης το χρυσάφι.

__________________

Με τον Γιάννη Σπανό είχαν μια άψογη συνεργασία

thumbnail________-_______________

Με τον Γιώργο Χατζηνάσιο έκαναν απίστευτους δίσκους με τεράστια επιτυχία

______-____________

«Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας» έγιναν αναγκαστικά. Είχαν κάνει μια εμφάνιση στην ΕΡΤ με την Χαρούλα όπου τραγούδησαν με τις κιθάρες τους. Ο κόσμος νόμιζε ότι είναι καινούργιος δίσκος κι’ άρχισε να τον ζητάει στα δισκοπωλεία. Έτσι η εταιρία τους τις έβαλε στο στούντιο και έφτιαξαν στο άλμπουμ.

thumbnail_________________________________

Με τον Μίκη Θεοδωράκη

_________________

Με τον Βασίλη Τσιτσάνη

thumbnail_______-__________

Με την Νατάσα Μποφίλιου στο Μέγαρο Μουσικής - όταν τραγούδησαν Τσιτσάνη

thumbnail________-__________

Σε ένα πάρτι της Ζωής Λάσκαρη και του Αλέξανδρου Λυκουρέζου αρχές δεκαετίας του ’80. Ο Αλέξανδρος Ιόλας, εγώ, ο Κώστας Καρράς και η Δήμητρα.

thumbnail_Scan__9