Η Sianti Gallery την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 19:30 εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο "Minima Moralia "- 'Ανθρωποι που κοιτούν κατάματα την Ιστορία".

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά μικρών γλυπτών φτιαγμένων από τερακότα, γλυπτά που φιλοτεχνεί με ιδιαίτερη επιμέλεια παράλληλα με τις ξοανικές φιγούρες μεγάλων διαστάσεων και τα μνημειακά γλυπτά.

glypta

Από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 το φιλότεχνο κοινό μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα σ' αυτά τα περίτεχνα μικρογλυπτά που είναι ".. Σαν παιχνίδι ενηλίκων που δεν εγκατέλειψαν την παιδικότητα τους και σαν αποκρυστάλλωση εικόνων που έρχονται απ' το πιο βαθύ ασυνείδητο, την πιο απρόσβλητη, συλλογική μνήμη. Την πιο ιερή naïveté. ", όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Μάνος Στεφανίδης.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Μάνος Στεφανίδης υπερασπίζεται με θέρμη αυτή την : «.. "παράσταση" μικρογλυπτών, αγωνιστών και ειδωλίων παράλληλα με άλλες εκδοχές του πολυδιάστατου έργου του».
kefalia

Και τονίζει χαρακτηριστικά : «Θα ονόμαζα αυτή τη μίνιμαλ εκδοχή του έργου του minima moralia έχοντας βέβαια κατά νου το περίφημο, αυτοεξομολογητικό δοκίμιο του Adorno για την ουσία που κρύβεται στα μικροπράγματα της καθημερινότητας απέναντι στις μεγάλες θεωρίες και τις μεγάλες χειρονομίες. Γι΄αυτό και έχει τον υπότιτλο "Στοχασμοί μέσα από την φθαρμένη ζωή". Κι αν συνδέω τον Παπαγιάννη με το κείμενο αυτό, είναι γιατί κι εκείνος υποστηρίζει την ιδιαίτερη ηθική που κρύβουν οι απέριττες χειρονομίες, η τέχνη του απλού και του ενστικτώδους και η αναζήτηση της αυθεντικότητας σ' έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο αλλοτριωμένος...»