Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει στο Βασιλικό Θέατρο έργα φοιτητών/φοιτητριών, εμπνευσμένα από το κείμενο των Ληστών του Φρίντριχ Σίλλερ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στις 18:00 και τα έργα θα παραμείνουν στο Βασιλικό Θέατρο όσο διαρκούν οι παραστάσεις των Ληστών, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Με αφορμή ένα εμβληματικό θεατρικό έργο, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εμπνέονται και παρουσιάζουν μέσα από τα γλυπτά τους, τη δική τους ματιά. Έτσι, η θεατρική τέχνη συναντά τη γλυπτική σε μια αλληλεπίδραση που βοηθάει το κοινό να διευρύνει την οπτική του και τη σκέψη του. Πιστό στη δέσμευση του να συνομιλεί με την πόλη και τους φορείς της, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λειτουργεί σαν ένας πυρήνας πολιτισμού που δίνει τον χώρο για δημιουργία και διακαλλιτεχνική συνεργασία.

Η έκθεση περιλαμβάνει 29 γλυπτά φοιτητών/φοιτητριών με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, που εμπνεύστηκαν από ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο του κινήματος της Θύελλας και Ορμής -ένα έργο που διακηρύσσει την ελευθερία ενάντια στην τυραννία και που κινείται διαλεκτικά μεταξύ ατομισμού και κοινωνίας, ιδεαλισμού και μηδενισμού, ιδιοφυίας και εγκλήματος, τάξης και επανάστασης, προσωπικής ελευθερίας και νόμου.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενημερώθηκαν για το κείμενο από το γραφείο δραματολογίου του ΚΘΒΕ και πήραν πληροφορίες για τη σκηνογραφική προσέγγιση της παράστασης από τη σκηνογράφο Μαρία Πανουργιά. Στη συνέχεια ανέλαβαν να παρουσιάσουν τη δική τους σύγχρονη προσέγγιση μέσα από την τέχνη της γλυπτικής, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή Άρη Κατσιλάκη.

Τα έργα τους, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στη θεματική του σπιτιού, της εστίας, της εξουσίας αλλά και στους χαρακτήρες του Σίλλερ. 

Συμμετέχουν οι
Σοφία Ακτύπη, Δήμητρα Αλγιοβάνογλου, Ιωάννα Δημητρίου, Μαρία Δρόσου, Φωτεινή Ελευθεριάδη, Χαριτίνη Ιλιονίου, Ανδρέας Ιλιονίου, Ευφροσύνη Ιορδανίδου, Βασίλης Καλοδημίδης, Σπυριδούλα Κατσαρού, Ιωάννης Κόντος, Ελένη Κουτλή, Γιώτα Κουφούδη, Εύα Κληροδέτη, Χρυσάνθη Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μακατσώρης, Ακριβή Μήτσικα, Σερένα Μιράσι, Δημήτρης Νικολακάκης, Γεωργία Ορφανίδου, Ειρήνη Ουζούνη, Σοφία Πεχλιβανίδου, Ασημένια Πλούμη, Παναγιώτης Ράπτης, Αντωνία Ταμιωλάκη, Νεφέλη Τεκτονίδου, Αλεξάνδρα Τσιαμπάρτα, Μαρία Τσίρου, Ευστράτιος Χατζηευστρατίου

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου Γλυπτικής: Άρης Κατσιλάκης (Αν. Καθηγητής και Δ/ντης Εργαστηρίου Γλυπτικής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών), Ζαφειρία Αθανασοπούλου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών), Γεώργιος Πανανάκης (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Έκθεση Γλυπτικής στο Βασιλικό Θέατρο»
Οι Ληστές μέσα από τα μάτια 29 φοιτητών/φοιτητριών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ
Εγκαίνια: 29 Φεβρουαρίου 2024, 18:00
Βασιλικό Θέατρο ΚΘΒΕ