Ο Γρηγόρης Βαλτινός συγκαταλέγεται α   νάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τη μεγάλη επιτυχία που βιώνει αυτή την περίοδο στο θέατρο «Ιλίσια» με την παράσταση «Da», εξηγεί γιατί απέχει από την τηλεόραση και καταθέτει την άποψή του για το κίνημα «#MeToo», τον θάνατο, αλλά και τα ριάλιτι.

Μιλήστε μας για την παράσταση «Da» του Χιου Λέοναρντ, στην οποία πρωταγωνιστείτε στο θέατρο «Ιλίσια»...

Είναι ένας ρόλος ζωής, μια μέθοδος ζωής. Ο Da ψάχνει να βρει το καλό ακόμα και μέσα στο κακό. Είναι ένας φτωχός κηπουρός, που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίες πλέον δυστυχώς μας είναι πολύ αναγνωρίσιμες στην εποχή μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Κι αυτό γιατί ο κόσμος, αντί να φτιάχνει, χαλάει. Το κίνητρο του Da στην καθημερινότητά του είναι το συναίσθημα, κάτι που κινδυνεύει να εκλείψει μέσα σε μια πολύ άνυδρη και άγονη εποχή. Ενιωσα ότι ήρθε η ώρα να ανέβει αυτό το έργο, γιατί ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την ψυχή του. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και απόδοση του σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστούν ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Γιώργος Σουξές, η Νεκταρία Γιαννουδάκη, ο Στρατής Χατζησταματίου, η Κωνσταντίνα Κλαψινού, ο Βασίλης Παπαδημητρίου. Στον ρόλο της μητέρας η Μαρία Καλλιμάνη.

valtinos
Φέτος υπάρχει πολλή μυθοπλασία στην τηλεόραση, αλλά δεν σας βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι επιλογή σας;

Ναι, είναι επιλογή μου, γιατί θέλω να κάνω ένα πράγμα κάθε φορά. Η τηλεόραση είναι πολύ απαιτητική, αν θέλεις να την κάνεις σωστά. Περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα ώρες την ημέρα γύρισμα και μετά παράσταση. Οταν έχεις αποφασίσει να δίνεις το 100% σε ό,τι κάνεις, θα πρέπει να αρχίσεις τις εκπτώσεις, και εγώ συνήθως στις εκπτώσεις δεν ψωνίζω. Από την άλλη, πιστεύω ότι πολλά σίριαλ θα αδικηθούν. Ο κόσμος δεν προλαβαίνει να τα δει ούτε την ώρα της προβολής τους ούτε και αργότερα, στο YouTube. Αλλά, ως γνωστόν, οι Ελληνες είμαστε της υπερβολής.

Το 2022 ήταν η χρονιά κατά την οποία το κίνημα «#MeToo» πήρε παγκόσμια τεράστιες διαστάσεις. Θέλω τη δική σας θέση…

Ηταν κάτι που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή. Θεωρώ όμως μεγάλη αδικία το ότι επικεντρώθηκε στο θέατρο, αν και το καταλαβαίνω, γιατί οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέαμα και είναι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας δίνουν πολλή τροφή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε επιπόλαια συμπεράσματα.

Τι εννοείτε;

Εννοώ ότι είμαι κάθετα αντίθετος στα λαϊκά δικαστήρια, γιατί κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της υπερβολής και εξ αυτού έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη, αλλά πλέον θα αποφανθεί αυτή. Κοντός ψαλμός, αλληλούια.

Είστε στον χώρο περίπου 40 χρόνια και είστε ένας πολύ γοητευτικός άνδρας. Είχατε ζήσει ποτέ στην αρχή της καριέρας σας παρόμοιες καταστάσεις;

Οχι και, όποτε αισθανόμουν κάτι στην ατμόσφαιρα, είτε το γύριζα στην πλάκα είτε «έκοβα λάσπη».

Είστε πολύ δημοφιλής και αγαπητός ηθοποιός. Σας έχουν κάνει προτάσεις να κατέβετε στην πολιτική;

Ναι, μου έχουν κάνει και για την κεντρική σκηνή και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά εμένα η δουλειά μου είναι άλλη και πιστεύω ότι η πολιτική μέσα από το θέατρο, από τις ιδέες, τις αξίες και την ηθική στάση απέναντι στην κοινωνία είναι πολύ πιο σημαντική. Εκτός αυτού, ποτέ δεν θα μπορούσα να ψηφίζω με βάση την κομματική γραμμή. Κατά συνέπεια, ο βίος μου θα ήταν εξαιρετικά βραχύς στο γήπεδο της πολιτικής.

Είμαι κάθετα αντίθετος στα λαϊκά δικαστήρια, γιατί κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της υπερβολής


Ετοιμάζετε κάτι άλλο επαγγελματικά;

Προς το παρόν το «Da» πάει πολύ καλά και δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα για το επόμενο βήμα. Εχω πέντε πράγματα στο μυαλό μου, τα οποία θα βρουν την ώρα τους.

Πώς σας φαίνεται η επιστροφή στα ριάλιτι;

Τα ριάλιτι πάντα μου δημιουργούσαν πολύ σοβαρό προβληματισμό κι αυτό γιατί απασχολούν πολύ τον κόσμο, απομακρύνοντάς τον από τα σοβαρότερα προβλήματα. Είναι χαμένος χρόνος από τη ζωή μας και μας αποσπά από ποιοτικές ασχολίες, που μας είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε τον εαυτό μας και τη χώρα μας μισό βήμα πιο μπροστά. Βέβαια, καταλαβαίνω γιατί γίνονται: Γιατί η μια εκπομπή δίνει τροφή και υλικό στην άλλη και αυτό μας αποσπά από την ουσία των πραγμάτων. Εχουμε καταντήσει η μία εκπομπή να σχολιάζει τι ειπώθηκε στην άλλη. Είναι κάτι που εμένα προσωπικά μου δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, γιατί εθίζει τον κόσμο στο κουτσομπολιό και την κατινιά.

Εχω την αίσθηση ότι θέλατε να γίνετε παπάς.

Εχεις καλή αίσθηση, γιατί το ήθελε ένας από τους παππούδες μου (γέλια)

Η σχέση σας με τον Θεό ποια είναι;

Οπως είναι γνωστό, υπάρχουν πολλοί θεοί στον κόσμο και ο κάθε λαός πιστεύει στον δικό του. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε όλες τις θρησκευτικές-φιλοσοφικές θεωρίες μπορούμε να ανακαλύψουμε τις αρχές που κάνουν καλό στην κοινωνία και στον εαυτό μας. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι θεοί μέσα από τις εντολές των «θεών» και τα πράγματα γύρω μας θα γίνουν καλύτερα.

Φοβάστε τον θάνατο;

Θα σου απαντήσω όπως ο Επίκουρος. Τώρα που είμαι εγώ εδώ, αυτός απουσιάζει και όταν αυτός θα έρθει, θα απουσιάζω εγώ. Οπως και να έχει, όμως, δεν πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα συνέχειας μετά από αυτόν. Εγώ το μόνο που θα ήθελα, σας παρακαλώ πολύ, είναι να μάθω πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Εάν κάποιος με βεβαιώσει ότι θα το μάθω μετά θάνατον, ευχαρίστως πεθαίνω και τώρα.

Θα προτιμούσατε καύση ή ταφή;

Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Είμαι σε διαπραγματεύσεις (γέλια).