Την Μαίρη Ιγγλέση είναι σαν να την γνωρίζεις από πάντα. Είναι η φίλη σου, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που όταν ανεβαίνει στην σκηνή μεταμορφώνεται σε άλλον άνθρωπο. Η κουβέντα μαζί της ένα ποτάμι συναισθημάτων και σκέψεων.

Φέτος στο θέατρο της που έχει δημιουργήσει με τρομερή αγάπη στην Κυψέλη, το θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση» σε σκηνοθεσία Βασίλη Ευταξόπουλου ερμηνεύει τη Δέσποινα τη Σμυρνιά, σ ένα θεατρικό έργο που έγραψε η κόρη της, Ειρήνη Κουτσαύτη, που ασχολείται επίσης με το θέατρο και ως σκηνοθέτις.

«Τα λουκούμια μες στο βάζο», είναι ένας τρυφερός μονόλογος με κύριο συστατικό την αγάπη για τον τόπο, την καταγωγή, τις ρίζες, την παράδοση και παίζεται κάθε Κυριακή στις επτά το βράδυ. Η διάρκεια της παραστασης είναι 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Η Μαίρη Ιγγλέση μίλησε στο parapolitika.gr για το θέατρο, την πολιτική, τους ρόλους της, τις συνεργασίες της, και την τηλεόραση, σε μια απολαυστική συνέντευξη.

Η Μαίρη Ιγγλέση στην Θεατρική Παράσταση «Τα λουκούμια μες στο βάζο»
Η Μαίρη Ιγγλέση στην Θεατρική Παράσταση «Τα λουκούμια μες στο βάζο»

κ. Ιγγλέση, ας ξεκινήσουμε από την αρχή: Πώς γίνατε ηθοποιός; Ποιός ήταν ο πρώτος σας ρόλος;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πριν πάω στο Δημοτικό μόλις έβλεπα πλήθος, που για μένα ήταν το νούμερο 10 -μιας που ως εκεί ήξερα να μετράω- έλεγα ποιήματα και ήμουν ευτυχισμένη με το χειροκρότημα. Ήμουν χαρούμενη όταν έβλεπα θεατρική σκηνή και εξέδρα και έκλαιγα όταν δεν βρισκόμουν επάνω.

Ο πρώτος μου ρόλος σε ταινίες ήταν όταν ήμουν πολύ μικρή στα έργα: «Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ» πριν πάω σχολείο, όπου έπαιζαν ο Θανάσης Βέγγος, ο Θάνος Κωστόπουλος, η Κάκια Αναλυτή, η Ελένη Χατζηαργύρη και στον «Μαγκούφη», ταινία με πρωταγωνιστές την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Μίμη Φωτόπουλο. Στο θέατρο η πρώτη μου δουλειά ήταν στους «Κλειδοκράτορες» του Μίλαν Κούντερα στο «Θέατρο Άλφα» όπου έπαιζα τη θεατρική σύζυγο του Στέφανου Ληναίου, δίπλα βέβαια στους σπουδαίους πρωταγωνιστές Στέφανο Ληναίο και Έλλη Φωτίου, δασκάλους για εμένα που έμεινα κοντά τους 4 χρόνια και δεν τους ξεχνάω ποτέ. Με έμαθαν να προσέχω τις επιλογές μου και να στοχεύω στη ποιότητα, στην ελευθερία του λόγου, ενώ με μπόλιασαν στην θεατρική δημοκρατία».

Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάσος Χαλκιάς και Μαίρη Ιγγλέση στην 'Κρεατομηχανή'
Η Μαίρη Ιγγλέση μαζί με τον Γιώργο Παρτσαλάκη και τον Τάσο Χαλκιά στην «Κρεατομηχανή»

Ποιοι ήταν οι δάσκαλοί σας και ποια συμβουλή θυμάστε ως σήμερα, μετά από περίπου σαράντα χρόνια πάνω στη σκηνή;

Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή σε αυτόν τον τομέα. Είχα πολλούς και εκλεκτούς δασκάλους. Ποιους να πρωτοπώ; Μαίρη Αρώνη, Ελένη Χατζηαργύρη, Δημήτρης Μυράτ, Κώστας Μουσούρης, Άγγελος Τερζάκης, Γιάννης Σιδέρης, Μίνως Βολανάκης, Γιώργος Λαζάνης, Κώστας Μπάκας, Ιάκωβος Ψαρράς, Βασίλης Γεωργιάδης, Ρέα Μουζενίδου, Δήμος Αβδελιώδης και άλλοι τόσο σημαντικοί καλλιτέχνες…

Αυτό που έχω κρατήσει απ’ όλους είναι να μελετώ συνέχεια, να δουλεύω ασταμάτητα, να μην μπαίνω σε ίντριγκες, να κάνω «καλό καμαρίνι» όπως λέμε οι ηθοποιοί μεταξύ μας. Το καμαρίνι είναι η κουζίνα της παράστασης και αν το φαγητό δεν είναι καλό, δεν καλύπτεται επάνω στη σκηνή.

Η Μαίρη Ιγγλέση με τον Αλέξη Γκόλφη στο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»
Η Μαίρη Ιγγλέση με τον Αλέξη Γκόλφη στο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

Για την απόφασή σας να φτιάξετε πριν από πολλά χρόνια τον δικό σας θεατρικό χώρο έχετε μετανιώσει; Δεν είναι και η καλύτερη περίοδος να είσαι θεατρικός επιχειρηματίας όταν μάλιστα έχουν αλλάξει όλοι οι γνωστοί όροι του θεάτρου;

Πολλές φορές μετανιώνω για την απόφαση μου, για την τρέλα μου. Δεν είχα, ούτε έχω πλάτες. Μέχρι σήμερα δεν έχω επιχορηγηθεί αν και έχω παρουσιάσει παραστάσεις κλασικές σε καινοτόμο ανέβασμα. Το «Θέατρο Ελεύθερη Έκφραση» είναι το θέατρο όπου παίζουν παράλληλα και οι θεατές στα περισσότερα έργα από το 2003, στις παιδικές παραστάσεις αλλά και στην κεντρική σκηνή. Επί της ουσίας είναι το πρώτο διαδραστικό θέατρο στην Ελλάδα. Τι να λέμε τώρα... Όμως επειδή είμαι πεισματάρα, στηρίζω τις επιλογές μου και επιζώ.

Η Μαίρη Ιγγλέση με τον Γιώργο Κιμούλη στην «Αστροφεγγιά»
Η Μαίρη Ιγγλέση με τον Γιώργο Κιμούλη στην «Αστροφεγγιά»

Σκεφτήκατε ποτέ να φύγετε εντελώς από το θέατρο;

Όχι γιατί θα χάσω τον ύπνο μου. Οι ρόλοι με κάνουν να ονειρεύομαι και μέσα στα όνειρά μου να χάνομαι.

Τα τελευταία χρόνια δεν σας έχουμε δει στην τηλεόραση. Θα επιστρέψετε;

Έχω παίξει σε πολύ σημαντικές δουλειές, η πρώτη το «Λενιώ» στο «Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ν. Καζαντζάκης και η τελευταία ο ρόλος της μάνας του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, που υποδύθηκα στην ομώνυμη σειρά του Τάσου Ψαρρά. Κατά τ’ άλλα ποιος λέει όχι σε μια καλή πρόταση;

Η Μαίρη Ιγγλέση σ' ενα να από τα πολλά εξώφυλλα, στο αγαπημένο της περιοδικό, το «Ντομινό», όπου και αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια.
Η Μαίρη Ιγγλέση σ' ενα να από τα πολλά εξώφυλλα, στο αγαπημένο της περιοδικό, το «Ντομινό», όπου και αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια.

Επιλέξατε την πολιτική δράση. Είναι κι αυτή μια μορφή έκφρασης και αντίδρασης. Παίζετε ρόλο όταν φοράτε το κουστούμι της πολιτικού;

Χρόνια τώρα, 30, είμαι μοιρασμένη ανάμεσα στο Θέατρο και στην πολιτική με θέμα μου τον πολιτισμό και την προσφορά. Και οι δυο αγάπες μου συγκλίνουν στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Δεν αξίζει να υπάρχεις αν δεν προσφέρεις. Τώρα είμαι αντιδήμαρχος πολιτισμού και δημοσίων σχέσεων με δήμαρχο τον κ. Νίκο Μπάμπαλο στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, που θα είμαι και πάλι μαζί του στις εκλογές.

Εμείς οι ηθοποιοί είμαστε παντού αληθινοί ακόμα και όταν υποδυόμαστε ρόλους πάνω στη σκηνή αφού μπαίνουμε στην ψυχή του ρόλου.

Η Μαίρη Ιγγλέση μαζί με την Νίκη Τριανταφυλλίδη, Κάτια Δανδουλάκη, και τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη στο σήριαλ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»
Η Μαίρη Ιγγλέση μαζί με την Νίκη Τριανταφυλλίδη, Κάτια Δανδουλάκη, και τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη στο σήριαλ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

Ποια είναι η «Δέσποινα» από το θεατρικό έργο «τα λουκούμια μέσα στο βάζο»; Μιλήστε μας για το ρόλο σας και το έργο.

Η "Δέσποινα" είναι ένας ρόλος δυνατός που τα έχει όλα: Συγκίνηση, γέλιο, τραγούδι, αντοχές. Ένας ρόλος που δεν έχω ξαναπαίξει παρόμοιο στη θεατρική μου πορεία. Η διαδρομή της "Δέσποινας" με το ξεκίνημά της από τη Σμύρνη αγκαλιάζει όσους νοσταλγούν πατρίδα και πατρική οικία. Ένα μικρασιατικό έργο διαφορετικό. Θίγει καταστάσεις που δεν αποκαλύπτω για την καλύτερη θέαση. Θα σταθώ ιδιαίτερα στον σκηνοθέτη μου Βασίλη Ευταξόπουλο που μετά από την σκηνοθεσία του στην «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σκηνοθετεί τώρα τα «Λουκούμια» με αριστοτεχνικό τρόπο.

Και να που ήρθε η στιγμή να παίξετε σ’ ένα θεατρικό έργο που έχει γράψει το παιδί σας.

Συγκινητικό και όμορφο για μένα. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, χώρια από τις διασκευές που έχει κάνει σε κλασικά έργα. Το έργο αυτό η Ειρήνη το έγραψε πάνω στην αληθινή ιστορία της γιαγιάς της. Αυτή η δουλειά έρχεται μετά το «Ζητείται ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη το 2009 που η Ειρήνη είχε την θεατρική προσαρμογή κατόπιν επιθυμίας του μοναδικού Αντώνη μας αλλά και της Ελένης Σαμαράκη, σε μουσική του αγαπημένου Νότη Μαυρουδή. Οι απώλειες του Αντώνη Σαμαράκη και του Νότη Μαυρουδή μας έχουν αφήσει μνήμες αγάπης και συνεργασίας που δεν θα σβήσουν ποτέ.

Η Μαίρη Ιγγλέση στην ραδιοφωνική εκπομπή '«Κάθε Μέρα Παντού», με τον Κυριάκο Ντούμο στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Η Μαίρη Ιγγλέση στην ραδιοφωνική εκπομπή '«Κάθε Μέρα Παντού», με τον Κυριάκο Ντούμο στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Έχετε κι εσείς καταγωγή από τη Σμύρνη;

Από την πλευρά της μητέρας μου και του παππού μου.

Πρόσφατα σε ρόλο γιαγιάς πραγματικής. Συναισθήματα;

Ναι, η Ειρήνη έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, τώρα είναι 7 μηνών, γλύκα, όπως όλα τα παιδάκια. Τώρα κατάλαβα γιατί λένε ότι «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου».

Απόφοιτοι δραματικών σχολών ίσον απόφοιτοι Λυκείου; Πώς σχολιάζετε την απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού;

Απορώ πώς αποφασίστηκε κάτι τέτοιο. Και λέμε ότι έγινε. Ποιος κερδίζει από όλο αυτό και τι κερδίζει; Η υποβάθμιση και απαξίωση των καλλιτεχνών που έχουν φτιάξει τη ζωή τους ή είναι στις σχολές και βαδίζουν πάνω στην ξεχωριστή παιδεία των δραματικών σχολών, δεν είναι πολιτική θέση.

Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι πολιτική θέση είναι να διορθώνεις κάτι που δεν είναι σωστό για το γενικό σύνολο ενός κλάδου έστω κι αν το έχεις εξαγγείλει. Θαυμάζω και χειροκροτώ όσους παραδέχονται κάποιες άστοχες κινήσεις τους.

Η Μαίρη Ιγγλέση στο θεατρικό «Άνοιξε την πόρτα» του Νότη Περγιάλη στην Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου
Η Μαίρη Ιγγλέση στο θεατρικό «Άνοιξε την πόρτα» του Νότη Περγιάλη στην Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου

Πρόσεξα ότι δεν έχετε τοποθετηθεί για το MeToo. Θέλετε να μας πείτε τις σκέψεις σας.

Αν οι παλιές ανοίξουμε το στόμα μας, θα κλείσουν σπίτια και θα τρίξουν κόκκαλα. Το θέμα αυτό δεν είναι καινούργιο. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και φυσικά δεν υπάρχει μόνο στα επαγγέλματα προβολής, αλλά όλοι γνωρίζουμε καλά, πως ό,τι βρίσκεται στον προβολέα, τραβάει τα βλέμματα. Το θέμα είναι η διαχείριση των στιγμών και η εκτίμηση που κάνουμε στα πράγματα. Ελπίζω όλη αυτή η έκρηξη που έγινε να μας οδηγήσει σε αξιοπρεπείς εργασιακούς δρόμους.

Μαίρη Ιγγλέση  - «Τα λουκούμια μες στο βάζο»

Η παράσταση «Τα λουκούμια μες στο βάζο», της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη παίζεται στο θέατρο "Ελεύθερη Έκφραση" - Λέσβου 8, Αθήνα, τηλ: 2108645400, Eleftheri-ekfrasi.gr από Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00,  μόνο για 8 παραστάσεις (κάθε Κυριακή).

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων
Ταμείο: 15€, προπώληση: 12€
Οαδικά εισιτήρια: 10€ (άνω των 10 ατόμων)
Άνεργοι: δωρεάν (με επίδειξη κάρτας ανεργίας)
ΑΜΕΑ + συνοδός: δωρεάν
Προπώληση: Ticketservices.gr



Ταυτότητα

«Τα λουκούμια μες στο βάζο» της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Σκηνικά: Αλέξανδρος Πιεχόβιακ
Κοστούμια: Πέννυ Αμπλά
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Χατζάκης

Παίζουν 

Στον ρόλο της Δέσποινας: Η Μαίρη Ιγγλέση
Παίζουν επίσης οι: Τάσος Μπίμης, Βίκυ Πάστρα
Ζωντανή μουσική (σαντούρι): Χριστίνα Κουκή, Πέννυ Γεωργοπούλου
Διάρκεια παράστασης: 70’