Η εκπομπή «MEGA Stories» τη Δευτέρα 13 Μαρτίου ήταν αφιερωμένη στον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συνάντησε τον Βασίλη Μπισμπίκη έξω από την κατάληψη του θεάτρου REX και συνομίλησε μαζί του για το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που υποβαθμίζει το πτυχίο των δραματικών σχολών, και τον αγώνα που δίνουν οι ηθοποιοί.

«Απαξιώνουν την υποκριτική»


«Αντιδρούμε για την αξιοπρέπεια μας, των ανθρώπων που σπουδάσαμε και περάσαμε χρόνια μέσα σε σχολές για να πάρουμε το πτυχίο του ηθοποιού και πλέον δεν υφίσταται αυτό το πράγμα. Πάνω από αυτό νιώθεις ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για όλο αυτό, δεν σε σέβονται. Όσο περνάει ο καιρός αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι ότι απαξιώνουν τον πολιτισμό και την υποκριτική. Δεν σε ακούνε κιόλας. Σε απαξιώνουν και αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι που σε κάνει να είσαι στα κάγκελα», είπε αρχικά ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Και πρόσθεσε: «Οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις είναι μια από τις λύσεις. Και το θέατρο να κλείσει, και η τηλεόραση και οι ηθοποιοί να απεργήσουν. Είναι ένας τρόπος για να πιέσεις μια κατάσταση».

«Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει τελειώσει το Λύκειο, αλλά το γυμνάσιο. Μέσα από τα εξαιρετικά ταλέντα του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσα εξετάσεις και πέρασα σε μια ιδιωτική σχολή και πήρα το πτυχίο του ηθοποιού. Δεν μπήκα στο Εθνικό, ενώ με ήθελαν ως ταλέντο, επειδή δεν είχα τελειώσει το Λύκειο», εξομολογήθηκε ο καταξιωμένος ηθοποιός στη συνέχεια.

Επίσης, παραδέχτηκε ότι «η δουλειά αυτή έχει την ανασφάλεια έτσι κι αλλιώς» και τόνισε ότι οι ηθοποιοί «παλεύουμε για τις συλλογικές συμβάσεις».

«Ποιες θεσούλες στο Δημόσιο;», αναρωτήθηκε. «Είναι ξεκάθαρα για την αξιοπρέπειά μας. Δεν είναι για το χρήμα αυτό που γίνεται. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάνουν πόλεμο στον πολιτισμό και στην τέχνη. Κάνουν βεντέτα. Θα το πάμε στα άκρα, να μας ακούσουν πραγματικά. Για μένα μια πρόταση θα ήταν να μη συμμετέχουν οι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ των Αθηνών. Να μη γίνει καθόλου. Δεν είναι πληγή να μην μας αναγνωρίζουν τα πτυχία; Πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά. Είναι σημαντικό για τους νέους, αυτοί είναι το μέλλον», κατέληξε.