Νέα εποχή ξεκινάει για τη Μονεμβασιά καθώς ξεκινούν στο κάστρο έργα ανάδειξης και προσβασιμότητας συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ

Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει την Άνω με την Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας και την επίσημη εκκίνηση των εργασιών για άλλα δύο εμβληματικά έργα πολιτισμού, τον φωτισμό των τειχών και του Βράχου της Μονεμβασίας και τη μετατροπή της οικίας Ρίτσου σε Μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, επισφράγισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την επένδυση 8.000.000 ευρώ σε έργα πολιτισμού για την περιοχή.

Οι δρομολογούμενες επεμβάσεις υπηρετούν τον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου ώστε να είναι ένα καθολικά προσβάσιμο πολιτιστικό αγαθό, αλλά και τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής διάστασης για τον προορισμό με τον πολιτισμό ως βασικό της πυλώνα.

Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή του τελεφερίκ υπέγραψαν από κοινού η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, και ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ «Πάρνωνας», Μαρίνης Μπερέτσος. Τα έργα του φωτισμού του Βράχου και της δημιουργίας του Μουσείου Γιάννη Ρίτσου ξεκινούν άμεσα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.

teleferik

Εγκατάσταση τελεφερίκ στον Βράχο της Μονεμβασιάς


Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ για την εξασφάλιση της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας, αλλά για την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης και σύνδεσης του τελεφερίκ με επισκέψιμα μνημεία της Άνω Πόλης. Το έργο εκτελείται μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασιάς και τον αναπτυξιακό οργανισμό ΟΤΑ «Πάρνωνας». Τα συνοδά έργα επί των μνημείων υλοποιεί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εφορεία Λακωνίας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.360 ευρώ, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού μέσω εξασφαλισμένων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

kastro

Φωτιστική ανάδειξη Βράχου Μονεμβασίας


Κύριος σκοπός του παρέμβασης είναι να καθοριστεί ένα σημείο εστίασης, να ενισχυθεί μια ιεραρχική οργάνωση του χώρου, και να αναδειχθεί ο Βράχος ως οντότητα, μέσα στον νυχτερινό ορίζοντα. Το πεδίο ενδιαφέροντος της παρέμβασης είναι κυρίως ο Βράχος. Επιπρόσθετα, όμως, θα συμπεριληφθούν στο φωτισμό ανάδειξης και κάποια τοπόσημα και ιστορικά σημαντικά σημεία ειδικού ενδιαφέροντος. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 980.542 ευρώ.

ritsoy

Μετατροπή οικίας Γιάννη Ρίτσου σε μουσείο


Η οικία του ποιητή μετατρέπεται σε Δημοτικό Μουσείο με στόχο να αναδειχθεί η προσωπικότητα και το έργο του, καθώς και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου προσέλκυσης επισκεπτών που με σύγχρονο, ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου, προσφέροντας συγχρόνως μια διαφορετική ματιά της Μονεμβασιάς, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Η έκθεση θα ακολουθεί τέσσερις νοηματικούς άξονες: του τόπου, των γεγονότων, των προσώπων και των έργων, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά για κάθε ενότητα ποιήματα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 286.539 ευρώ υλοποιείται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.