Ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστορ» στην πλατεία Κοραή, που αναβίωσε με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς από το 2015, και η υπέρκομψη, εμβληματική αίθουσα «Ιντεάλ» στην Πανεπιστημίου, που μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο! Ανοιχτή πρόσκληση στήριξης στους σινεφίλ και τους Αθηναίους, γενικότερα, για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, απευθύνουν τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας «Ιντεάλ», «Άστορ» και «Ίριδα».

Επ’ αυτού, σήμερα ανοίγουν τις πόρτες τους με τη δράση «Τα Σινεμά μας, Η Πόλη μας», που περιλαμβάνει δωρεάν προβολές για το κοινό. Το «Ιντεάλ» είναι ο παλαιότερος κινηματογράφος της χώρας και το «Άστορ» λειτουργεί από το 1947. Πρόκειται για κινηματογράφους-στολίδια των Αθηνών, όπου προβάλλονται ελληνικές ταινίες και ταινίες τέχνης του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά.

Οι προβολές στήριξης θα ξεκινήσουν αύριο το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως το βράδυ μέσα και έξω από τους κινηματογράφους, στην πλατεία Κοραή και στην Ακαδημίας 55, όπου θα στηθούν οθόνες. Βροντερό, δε, «παρών», αναμένεται να δώσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου που στάθηκε στο πλευρό τους από την αρχή. Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία» και, ως εκ τούτου, «να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου»...

Διατηρητέο

Σημειώνουμε πως «διατηρείται το σινεμά “Ιντεάλ” στο πλαίσιο της επένδυσης του Ομίλου Μήτση», όπως ενημέρωσε χθες με ανακοίνωσή του ο όμιλος. Αναφέρεται, δε, ότι «θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναβαθμίσει τη χρήση και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσής του σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας θα αυξήσει την αισθητική, τις υποδομές, την προβολή του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της επιχείρισης.

Να τονίσουμε εδώ ότι μερικούς μήνες πριν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής προβολής στο «Ιντεάλ», ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος λόγω κατάρρευσης τμήματος της οροφής του σινεμά, που αποδόθηκε σε κατάρρευση μέρους του διπλανού εγκαταλελειμμένου κτιρίου, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε το Ελληνικό Ωδείο. Ευτυχώς, κανείς δεν κινδύνευσε...

* Γιώργος Βαϊλάκης / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή