Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένα από τα 100 πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου σύμφωνα με την επίσημη λίστα του Art Newspaper που παρουσίασε στην ετήσια έρευνά του για τους αριθμούς των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Visitor Figures, περίπου 141 εκατομμύρια επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα 100 κορυφαία μουσεία τέχνης στον κόσμο το 2022, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος, λόγω βέβαια της πανδημίας του Κορωνοϊού.


agnosti-istoria-tou-louvrou

Στην κορυφή ξανά το Μουσείο του Λούβρου


Το Μουσείο του Λούβρου διατηρεί τα σκήπτρα της επισκεψιμότητας για το 2022, υποδεχόμενο 7.726.321 επισκέπτες, ένας αριθμός αυξημένος κατά 173% σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών του 2021, ωστόσο, σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα 9,6 εκατομμύρια που το επισκέφθηκαν το 2019.

kapela

Το Μουσείο του Βατικανού

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μουσείο του Βατικανού, το οποίο υποδέχθηκε 5 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Tate Modern ανέκτησαν τις θέσεις τους στην πρώτη πεντάδα το 2022. Σε αυτή βρίσκεται και το Εθνικό Μουσείο της Κορέας με 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα υπόλοιπα μουσεία


Άλλα ιδρύματα που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα είναι Musée d'Orsay στο Παρίσι, η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας.

Στην Ευρώπη, το Museo Nacional del Prado της Μαδρίτης και η Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία μπήκαν στην πρώτη 20άδα.

Άλλα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου που μπήκαν στην πρώτη 20άδα είναι η Εθνική Πινακοθήκη, το V&A και το Somerset House του Λονδίνου, καθώς και το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.

Το Κρατικό Ρωσικό Μουσείο βρίσκεται στην πρώτη 20άδα, όπως και η Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει την 17η θέση και το M+ του Χονγκ Κονγκ ακολουθεί στην 18η θέση.

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Όπως προαναφέρθηκε, το Μουσείο της Ακρόπολης, είναι το μοναδικό ελληνικό ίδρυμα που μπήκε στην φετινή λίστα και βρίσκεται στην 28η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, με σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με το 2021(165%) ενώ κοντεύει να πλησιάσει τον αριθμό των επισκεπτών του 2019 (προ πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία).