Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, μέσω της οποίας θα αναβιώσουν ιστορικά κτίρια στην Πλάκα. Παράλληλα, δημιουργείται νέος πυρήνας κτιριακών υποδομών για πολιτιστικές χρήσεις, που θα αναδείξει τις διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης. Και αυτή από μόνη της αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη. Πρόκειται για κτίρια ιστορικά, που τα γνωρίζουν όλοι και βρίσκονται στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας και της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και να μην είχαν όμως τέτοια ιστορία, παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη τέτοιων κτιρίων, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, έχει δρομολογηθεί εκπόνηση μελετών προκειμένου να επισκευαστούν διατηρητέα και να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή.

Αυτοψία

Οι μελέτες αποκατάστασης, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ και περιλαμβάνουν το κτίριο του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη (Πολυγνώτου 11), το κτίριο επί της οδού Διοσκούρων 6, το οποίο στεγάζει τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (ΕΑΙΑΣ) του ΥΠΠΟΑ, το κτίριο το οποίο σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης θα φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν (Διοσκούρων 7), το κτίριο το οποίο φιλοξενεί την Ομοσπονδία και Συλλόγους των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ (Διοσκούρων 1 και Πολυγνώτου 5), καθώς και το κτίριο επί της οδού Τριπόδων 32 («οικία Κοκοβίκου»).

Υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ μάλιστα υπό τη Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα υπό εξέλιξη έργα αποκατάστασης. Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού: «Από το αρχείο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, που θα στεγαστεί στην οικία Κωλέττη, μέχρι το σπίτι του αρχείου του Οδυσσέα Ελύτη και το μουσείο του Καρόλου Κουν, δημιουργείται από το ΥΠΠΟΑ ένας νέος πυρήνας κτιριακών υποδομών. (...) Η νέα πολιτιστική “διαδρομή” της Πλάκας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας και τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει».

Η οικία Κωλέττη επί της Πολυγνώτου προβλέπεται να λειτουργήσει ως Κέντρο Τεκμηρίωσης Έργων Ακροπόλεως «Χαράλαμπος Μπούρας», είναι προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και σε εξέλιξη, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2024. Στο κτίριο στη συμβολή των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων θα στεγαστεί η σπουδαία κληρονομιά που άφησε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 657.200 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο.

*Γιώργος Βαϊλάκης / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή