Οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν μια ολοκαίνουρια έκδοση του παγκόσμιου αριστουργήματος "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται είναι μια ιστορία με σύγχρονους απόηχους. Tο επικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη επανατοποθετεί την ουσία του μηνύματος του Ευαγγελίου στην καρδιά της εποχής μας. Έγινε διαχρονικά οικουμενικός συμβολισμός της ανυπαρξίας κοινωνικής δικαιοσύνης και της απουσίας ανθρώπινης αγάπης. Και όχι μόνο υπό παθητική μορφή, των δεινών και των δοκιμασιών από την έλλειψή τους, αλλά και ως ασκούμενη πράξη και ενέργεια αδικοπραγούντων επί αδυνάτων και ανυπεράσπιστων.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στη νέα του έκδοση, φιλοτεχνημένη από τον Γιάννη Καρλόπουλο, σε επιμέλεια Βίκυς Κατσαρού.

Xristos


H υπόθεση


Στη Λυκόβρυση, ένα χωριό της Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν τα Πάθη του Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο παπα-Γρηγόρης με τους προεστούς επιλέγουν τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος: τον Χριστό θα υποδυθεί ο Μανολιός, ένας απλός βοσκός· τον Ιωάννη, ο Μιχελής, ο γιος του άρχοντα Πατριαρχέα· τον Ιούδα, ο Παναγιώταρος· τη Μαγδαληνή, η χήρα Κατερίνα.

Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού και στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από τη μακρά λιμοκτονία.

Υπό την πίεση των γεγονότων οι χωρικοί-πρωταγωνιστές ταυτίζονται ολοένα και περισσότερο με τα πρόσωπα του Eυαγγελίου που πρόκειται να υποδυθούν. Οι άρχοντες του χωριού ασυναίσθητα καταλήγουν στον ρόλο των Φαρισαίων· ο παπα-Γρηγόρης οδηγείται από τις περιστάσεις και από την ιδιοσυγκρασία του στον ρόλο του Kαϊάφα· τον ρόλο του Πιλάτου υποδύεται κατά τρόπο έξοχο, και με χιούμορ από τη μεριά του Kαζαντζάκη, ο τοπικός Tούρκος Αγάς.

Ο Μανολιός-Χριστός αλλάζει μέρα με τη μέρα. Χωρίζει την αρραβωνιαστικιά του και αποφασίζει να φτάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πνευματική, ψυχική και σωματική αγνότητα. Υπερασπίζεται τους πρόσφυγες και μιλά για την αξία της αγάπης και του ελέους, προκαλώντας την αντίδραση των συγχωριανών του και την οργή του παπα-Γρηγόρη.

Tο μυθιστόρημα τελειώνει με τη μοίρα του Mανολιού να ταυτίζεται με το δράμα του Xριστού, καθώς φτάνει η είδηση της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων· βρισκόμαστε προ της Mικρασιατικής Καταστροφής και της εκδίωξης του ελληνικού πληθυσμού από την Aνατολία.

xristos2


Τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη


Το μυθιστόρημα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται πρώτα κυκλοφόρησε στη Νορβηγία και στη Γαλλία και τρία χρόνια αργότερα στην Ελλάδα, το 1954, αφού ακολούθησε μια περιπετειώδη εκδοτική διαδρομή.

Γράφει ο Καζαντζάκης τον Αύγουστο του 1948 προς τον φίλο του Πρεβελάκη από την Αντίμπ της Γαλλίας:

«Εδώ δουλεύω καλά, ησυχία, γλύκα, χαρά θεού. Αυτές τις μέρες τελειώνω το μυθιστόρημα που άρχισα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, θα γίνει 500 σελίδες, είναι σύγχρονο και γίνεται σε ένα χωριό της Μικράς Ασίας και δεν υπάρχει “εγώ”. Φυσικά δεν ξέρω αν είναι καλό, μα το γράφω με κέφι.

»Το μυθιστόρημα έγινε για μένα μια διέξοδος όπου μπορώ να χρησιμοποιήσω μερικές ανθρώπινες ιδιότητές μου, που δεν μπαίνουν, με τη μορφήν αυτή, στην ποίηση ή στην τραγωδία. Κέφι, χιούμορ, ανθρώπινες καθημερινές κουβέντες, γέλιο, αλατισμένα χωρατά, έννοιες δύσκολες διατυπωμένες με χωριάτικη απλότητα – όλα αυτά ήταν μέσα μου και μονάχα στο μυθιστόρημα μπορούσα να τα βάλω και να αλαφρώσω.

5e738019-19c0-6fac-3e0b-82e466577817

»Ήταν κι αυτό ένα μέρος του εαυτού μου, που έπρεπε να διατυπωθεί, για να μην το πάρω μαζί μου και χαθεί στο χώμα. Καθώς ξέρετε, θα ’θελα, όταν πεθάνω, να μη βρει τίποτα σπουδαίο ο Χάρος να πάρει».

Στην τηλεόραση

Το 1975 γίνεται τηλεοπτική σειρά επεισοδίων στην ΕΡΤ και συνταράσσει το τηλεοπτικό κοινό. Η σκηνοθεσία ήταν του δύο φορές υποψήφιου για Όσκαρ Βασίλη Γεωργιάδη και πρωταγωνιστούσαν οι Κάτια Δανδουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Αλέξης Γκόλφης, Λυκούργος Καλλέργης κ.α.

Μπορείτε να δείτε δωρεάν τα επεισόδια στο Ertflix.

Η καταστροφή του υλικού πάνω στο οποίο είχαν γυριστεί οι τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του 1970 (όπως ο Άγνωστος πόλεμος και ο Γιούγκερμαν) είχε ως συνέπεια το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται να είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τηλεοπτική σειρά.