Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της υποστήριξης δημιουργών και ερμηνευτών, επέκτεινε και αναβάθμισε μια πολύ σημαντική θεσμική πρωτοβουλία του, το πρόγραμμα Ανοιχτές Πλατφόρμες της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ, συμπράττοντας με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) και διευρύνοντάς το με ψηφιακές και φυσικές ακροάσεις πριν από δύο χρόνια.

Αυτός ο δυναμικός κύκλος ακροάσεων εγκαινιάστηκε το 2017 σε τακτική εβδομαδιαία βάση, με στόχο καταρχάς να καταγράψει ένα συχνά ανεκμετάλλευτο μουσικό δυναμικό της χώρας και στη συνέχεια να παρουσιάσει τις πιο καινοτόμες δημιουργίες, με γνώμονα την αυθεντικότητα και το υψηλό τεχνικό και ερμηνευτικό επίπεδο.

Με ιδιαίτερη έμφαση στους έλληνες μουσικούς, αυτή η πρωτοπόρα αναζήτηση κινήθηκε χωρίς περιορισμό σε όλα τα μουσικά είδη: «κλασική» (αναγεννησιακή μέχρι και 21ου αιώνα), θρησκευτική, έθνικ, παραδοσιακή, τζαζ, ροκ, μιούζικαλ, αλλά και σύγχρονα μουσικά ρεύματα (mouth beat, body percussion, μίνιμαλ κ.ά.).

Από το 2020 ο θεσμός έγινε πολυδιάστατος, παρέχοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και μέσω διαδικτύου σε σχήματα από όλη την Ελλάδα και σε Έλληνες του εξωτερικού. Έτσι, ενώ τις τρεις πρώτες σεζόν πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140 φυσικές ακροάσεις, την περίοδο 2021-2022 οι συμμετοχές από όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδος, Γιάννενα, Σάμος, Πάτρα, Λέσβος, Κέρκυρα, Λάρισα, Νάουσα) –φυσικές και διαδικτυακές– ξεπέρασαν τις 250.

Η συνεργασία Μεγάρου Μουσικής - ΕΔΕΜ


Η συνεργασία του Μεγάρου με την ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) λειτούργησε καθοριστικά για τη διάχυση και αναβάθμιση του θεσμού, ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους μουσικούς, ανεξάρτητα από το αν και σε ποια εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ανήκουν.

Μέσα από τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν με την ΕΔΕΜ, πολλά νέα ονόματα συστήθηκαν στο ευρύ κοινό και ανέπτυξαν τη δική τους σταδιοδρομία με μεγάλη επιτυχία, δικαιώνοντας τις αρχικές επιλογές της καλλιτεχνικής επιτροπής αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο από τους:

Γιάννη Βακαρέλη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Δημήτρη Μαραγκόπουλο, συνθέτη, επικεφαλής της ΣΕΙΡΑΣ Γέφυρες

Δήμητρα Γαλάνη, ερμηνεύτρια-συνθέτιδα

Σταύρο Λάντσια, πιανίστα-συνθέτη

Αναπληρωματικά μέλη:

Θανάσης Αποστολόπουλος, Υποδιευθυντής Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Άννα Βερνάρδου, Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού

Οι συναυλίες


Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες έδωσαν φέτος την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συναυλιακές συνθήκες κάποια από τα συγκροτήματα που ξεχώρισαν. Ήδη 17 από τα 25 σχήματα που διακρίθηκαν, έλαβαν μέρος σε εκδηλώσεις του Μεγάρου και της ΕΔΕΜ:

Η Χριστίνα Ψύχα εμφανίστηκε στη Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου στις 21 Ιουνίου 2022.

Οι Babo Koro έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Μουσικές του κόσμου που διοργάνωσε το Μέγαρο στην Αγία Άννα και τη Λίμνη Ευβοίας στις 9 Ιουλίου 2022.

Οι Reggetiko Project, Babo Koro, Δημήτρης Υφαντής, Loopia, Χριστίνα Ψύχα, Argalios, Γιάννης Μαθές-Μάνος Σαγκρής & Οι Φίλοι, Ελένη Αράπογλου και Fausto Sierakowski Trio εμφανίστηκαν στη συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΔΕΜ και το Μέγαρο στην Πειραιώς 260 στις 18 Δεκεμβρίου 2022.

Το πιανιστικό σχήμα Tetrachord συμμετείχε στο εορταστικό διήμερο Piano Days @Megaron με συναυλία στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος 28 Ιανουαρίου 2023.

Οι Ανοιχτές Πλατφόρμες του Κύκλου Γέφυρες έχουν αναδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετικά ταλαντούχους και εν πολλοίς άγνωστους νέους μουσικούς, γεγονός που δίνει στο θεσμό αυτόν ώθηση για τη μελλοντική συνέχισή του.